Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (01.03 - 05.03)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (01.03 - 05.03)

FUTBOL TV продължава да представя на вниманието на своите читатели най-добрите футболисти за изминалия уикенд от топ 5 на първенствата в Европа. В Германия шампионите от Борусия Дортмунд увеличиха дистанцията от Байерн Мюнхен след шестата загуба на баварците от началото на сезона, на Острова Арсенал възкръсна срещу Ливърпул, а Юнайтед взе своето от Тотнъм. В Италия продължава да бъде интересно след като Милан се откъсна на три точки пред Ювентус, но „бианконерите" са с мач в ръкава си. В същото време Лацио спечели за първи път от 14 години насам два пъти в един сезон дербито на Рим, а в Испания Реал Мадрид и Барселона запазиха статуквото.





Представяме ви: Dream Team за периода (01.03- 05.03). Тактическа постройка 4-2-2.


ВРАТАР

Войчех Шчесни (Арсенал)

Колебанията ни за този пост бяха големи - трябваше да избираме между стража на Съндърланд Симон Мигнолет и стража на Арсенал Войчех Шчесни. Двамата спасиха по една дузпа в мачовете на своите отбори, освен това и двамата извършиха по четири невероятни спасявания, с които помогнаха на отборите си да постигнат положителни резултати. Очевидно е, че изборът щеше да бъде напълно субективен. Поради това, решихме да се вгледаме по-подробно в статистиката, според която белгиецът е боравил с топката 49 пъти, а полякът 62 пъти. „Дълбоките" подавания на Мигнолет са с точност 41 %, а тези на Шчесни - 44%. Който и от двамата да изберем - няма да сбъркаме. Спряхме се на стража на Арсенал, още повече, че нямаше никаква дузпа при ситуацията със Суарес.

Подгласници: Мигнолет (Съндърланд).

 


ЗАЩИТА


Андони Ираола (Атлетик Билбао)


За позицията десен защитник в нашия отбор избрахме Андони Ираола, който в мача с Реал Сосиедад се замеси и при двата гола на своя отбор, а при едното попадение записа асистенция. В този мач гостите обезличиха напълно Йоренте, но не успяха да се справят с дясното крило Сусаета. Трябва ли да казваме, че по-голям процент успешни атаки на домакините бяха осъществени по десния фланг, както и това, че само 27% са успешните атаки на гостите в зоната на Ираола. И дали Сусаета щеше да вкара двата си гола в мача, ако не беше подсигуряван във всички атаки от десния бек на Атлетик?


Тиаго Силва (Милан)

Трудно се играе на „Барбера", особено когато срещу теб са Миколи и Личич. Милан обаче успя да победи своя съперник и то с резултат 4:0 и ако Ибрахимович си свърши работата по най-блестящ начин и влезе в заглавията на вестниците, то с основание специалистите се питат, защо не се споменава името на централният защитник на „росонерите", който забележете - 83 пъти работи с топката, допускайки само една грешка, спечели 100 % от единоборствата, в които влезе и вкара четвъртият гол за своите.


Роман Хубник (Херта)

Херта след седем поредни загуби във всички турнири приемаше кандидатът за Шампионска лига Вердер Бремен - тежка задача пред берлинчани и според повечето специалисти столичани бяха изправени пред загуба. Случи непредвиденото - Херта победи бременци, но в герой се превърна 27-годишният централен защитник на „Старата дама" Роман Хубник, който обезсмисли всякакви опити на Писаро, Марин и отчасти Розенберг да вкарат гол на Крафт. Чехът спечели всичките си единоборства, включваше се в атаките на своите и с блестящите си пасове (91% !!) иззе функциите на полузащитниците.


Давиде Бривио (Лече)

Серсе Косми се опита да победи Дженоа, разбивайки средната линия на „грифоните" и това наложи наставника да използва трима защитника в своя ариегард, а четвъртият - Бривио игра като ляво крило. Трябва да кажем, че бранителят се справи блестящо със задълженията си - ще бъдат запомнени острите му влизания в половината на гостите, точните пасове към Муриел (който се надпреварваше да ги пропилява), успешните противоборства с Место и голът в 81-та минута. Ако Косми беше наредил на Бривио да се върне назад и уплътни зоната на Еспозито, дали „вълците" нямаше да задържат преднината си и да вземат трите точки?

Подгласници: Компани (Манчестър Сити), Фрей (Киево), Адриано (Барелона),

 

ПОЛУЗАЩИТА

Нене (ПСЖ)

Ако трябва да бъдем честни, това е трети пореден мач на Нене, в който бразилецът показва майсторство и с действията си окончателно засенчи Пасторе и накара специалистите да обърнат по-голямо внимание на дясното крило на парижани. Срещу Аячо 30-годишният футболист освен, че беше основна движеща сила на своя отбор в нападение и отбрана, той вкара гол, асистира за третото попадение и се замеси при головете на Пасторе и Менес.


Кака (Реал Мадрид)

Бразилецът изигра най-добрият си мач от началото на сезона и помогна на своя отбор да разгроми с 5:0 Еспаньол, в двубой, в който Йозил и Роналдо играха под възможностите, така че блестящата игра на Кака дойде точно навреме. 29-годишният полузащитник се справи блестящо със задачата си да подсигурява Игуаин, показа добро взаимодействие с двете крила в халфовата линия на „белите", записа две асистенции и сам вкара в 66-та минута.


Шинджи Кагава (Борусия Дортмунд)

Много футболисти се оплакват от умора и претоварване когато се завръщат от мачове на националните си отбори. Например, перуанецът Фарфан. Съвсем други са нещата при Кафава. Миналата седмица полузащитникът игра за националния отбор на Япония срещу Узбекистан. 11 часа обратен полет до Германия с осем часа разлика във времето не попречиха на 22-годишният полузащитник да изиграе по блестящ начин мача срещу неотстъпчивия Майнц05, чиито футболисти бяха хванали в желязна хватка Левандовски, не позволявайки на поляка никаква свобода в действията. Кагава вкара гол, взаимодейства си успешно с Блажиковски и Гроскройц, а Борусия Дортмунд победи. Случайно ли е тогава, че специалистите избраха високият 172 см японец за герой на кръга?


Ашли Йънг (Манчестър Юнайтед)

Тотнъм загуби втори пореден „big game", но този път отстъпвайки на „червените дяволи" и отпадна от борбата за титлата. В края на мача Дефо направи загубата малко по-почтена, но за повече „шпорите" нямаха време, а и нямаше да бъде справедливо, защото Юнайтед доминираше през цялото време. Йънг постепенно се връща на познатото си равнище от началото на сезона, а специално на „Уайт Харт Лейн" бившият футболист на Уотфорд се отчете с голов пас към Рууни и два великолепни гола, единият от които трябва да влезе в учебниците по естетика.


Подгласници: Демпси (Фулъм), Монтоливо (Фиорентина), Иниеста (Барселона), Касорла (Малага), Гюндоган (Борусия Дортмунд), Естрада (Монпелие), Азар (Лил).


НАПАДЕНИЕ

Робин ван Перси (Арсенал)

В дербито на 27-я кръг на Висшата лига на Англия Арсенал победи Ливърпул и на практика прекърши мераците на мърсисайдци за топ 4. Домакините откриха резултата, но не успяха да го задържат най-вече заради Ван Перси. Именно демонстриращият забележителна резултатност холандец с два точни удара донесе победата на „артилеристите" При първият гол след центриране на Саня нападателят се справи с Карагър сякаш има срещу себе си някой от юношеския тим на Ливърпул, а второто попадение дойде след още по-великолепен пас на Сонг. Но шедьовърът на Ван Перси не може да бъде засенчен с нищо. След мача Даглиш само каза: „Не разбирам, какво се случи?".


Златан Ибрахимович (Милан)

Шведът се завърна от изтърпяване на наказание и веднага попадна в нашата рубрика. Ето един лесен начин да изпревариш всички, когато си бил три мача на пейката, излизаш на терена на един от най-добрите домакини и вкарваш три гола за 15 минути през първото полувреме, обезпечавайки победа на своя тим. Два от головете бяха плод на индивидуалните умения на шведа, но ние и без това ги знаем.

Подгласници: Погребняк (Фулъм), Игуаин (Реал Мадрид), Ибишевич (Щутгарт)

 

СТАРШИ - ТРЕНЬОР

Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)

Колебанията ни за треньор на нашия отбор бяха големи и трябваше да изберем някой измежду наставника на Киево Доменико Ди Крло, Кристиян Щрайх и Сър Алекс. Спряхме се на шотландския специалист, който отдавна се е доказал и няма никакви съмнения, че вече се е превърнал в жива легенда за световния футбол.

Понякога телевизионният зрител си задава въпрос: с какво един треньор е толкова добър, какво толкова гениално е направил, така че неговият отбор да победи? На практика, в мача срещу Тотнъм Сър Алекс не направи нищо гениално: постави Рууни и Уелбек начело на атаката ( дори нападателят не се намира в най-добрата си форма), използва схема на игра 4-4-2, с футболисти, които всеки едни средно статистически фен на Юнайтед ще подреди. Дори голяма част от играчите на Юнайтед се намират извън топ 50 на кръга! Да, но шампионите дойдоха на „Уайт Харт Лейн" и спечелиха трите точки. Едва ли под ръководството на който и да е друг треньор „червените дяволи" щяха да победят Тотнъм на неговия терен. Защото скрито от обикновения фен остават именно онези разговори в съблекалнята, с които един треньор успява да вдъхне живот на своите футболисти, да ги накара да си повярват и в крайна сметка играчите му да победят. Именно за това се спряхме на Сър Алекс - заради неговите скрити послания в пресата, за общуването си с футболистите...другото е поредният написан лист в автобиографията на шотландеца.

 

  Сподели
201