Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (07.02 – 14.02) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (07.02 – 14.02) (видео)

FUTBOL TV продължава да представя на вниманието на своите читатели най-добрите футболисти за изминалия уикенд от топ 5 на първенствата в Европа. На Острова се състоя най-горещото дерби в английския футбол, в което играчите на двата отбора показаха мъжка игра, в която по-добрият тим беше този на Сър Алекс. В Примера Дивисион разликата между Барселона и Реал Мадрид стана неприлична. На Апенините Удинезе претърпя първа домакинска загуба, а във Франция и Германия ПСЖ и Борусия Дортмунд продължават да отстояват лидерските си позиции.



Представяме ви: Dream Team за периода (08.02- 13.02). Тактическа постройка 4-2-2.


ВРАТАР

Тоньо Рамирес (Расинг Сантандер)

Борещият се за своето оцеляване Расинг Сантандер прие набралият страхотна форма тим на Атлетико Мадрид - „дюшекчиите" бяха в серия от пет мача без загуба, в които запазиха вратата си „суха". Повечето специалисти предричаха загуба за отбора от столицата на Кантабрия и действително, от самото начало играта се развиваше пред наказателното поле на домакините, а върху Рамирес се изсипа градушка от топки. 25-годишният страж запази хладнокръвие, отразявайки 9 опасни удари, а след края на мача резултатът остана 0:0. Спечелената точка пък позволи на неговия отбор да остане в борбата за оцеляване.

Подгласници: Олсън (УБА), Ужкани (Новара).

ЗАЩИТА


Хави Лопес (Еспаньол)

Сарагоса пристигна в столицата на Каталуния и постигна изненадваща, но и много важна победа с 2:0 над Еспаньол. Ако трябва да бъдем честни, разгромът на каталунците можеше да бъде по-голям, ако гостите не си бяха поставили за цел да превземат вратата на своя противник през десния край на отбраната. Там където беше Лопес. Повече от 1/3 от атаките на Сарагоса бяха именно в тази зона, но 26-годишният футболист на домакините беше на своя пост, спечелвайки всичките си единоборства и позволявайки да бъде отправен само един удар в посока вратата на Касиля. Eurosport постави Лопес на второ място от всички защитници в топ 5 на първенствата на Европа, а FUTBOL TV е на мнение, че това е най-добрият десен бек на изминалия кръг.

 

Джулиън Лескът (Манчестър Сити)

Джулиън Лескът бе избран за играч на мача с Астън Вила. Кое дава основание на специалистите да направят своя избор? Първо, защитникът на „гражданите" покри 86 % от територията пред наказателното поле на своя отбор и при това без да извърши нито едно нарушение. Второ, Лескът спечели всичките си единоборства и не на последно място, показа на нападателите как се вкарва гол, благодарение на който Сити отново е на върха.


Сантяго Гарсия (Новара)

Едва ли някой е очаквал, че Интер ще загуби на свой терен от Новара. При това, за втори път през този сезон! Нека оставим настрана головата немощ на нападателите на „нерадзурите", които от 30 удара не успяха да вкарат нито един във вратата на гостите. Нека оставим настрана и това, че стражът Ужкани се справи не великолепно, а фантастично. Но в отбраната си Новара имаше бранител, който пък направи всичко възможно да не позволи на страховития си противник да доближи вратата на своя отбор. Няма да коментираме в детайли играта на Гарсия, но само ще кажем, че от тези 30 удара, само 4 бяха отправени от неговата зона. И четирите извън рамките на вратата.


Иван Обрадович (Сарагоса)

В среща от 23-я кръг на Примера Дивисион Сарагоса гостува на Еспаньол и постигна победа с 2:0. С това бе хвърлена бомбата през уикенда, но още по-интересното в този мач е това, че в главна движеща сила на победителите се превърна не някой от полузащитниците или нападателите на Сарагоса, а левият краен бранител Обрадович. Възможно ли е това? Според статистиката, двамата опорни полузащитника взети заедно са боравили по-малко пъти с топката, отколкото защитника. Също така, тримата атакуващи халфа са пипнали коженото кълбо общо с около 20% повече от Обрадович. Трябва ли тогава да се учудваме, че 55 % от атаките на Сарагоса бяха осъществени по левия фланг?

Подгласници: Мота (Катания), Лулич (Лацио), Забавник (Майнц05)


ПОЛУЗАЩИТА


Мартин Харник (Щутгарт)

Щутгарт проведе по блестящ начин мача си с Херта, който бе в рамките на 21-я кръг на Бундеслигата и доказателство за това е резултатът, който остана на светлинното табло след края на двубоя - 5:0 за „швабите". Няма съмнение, че играта на Ибишевич, Оказаки, Буларуз и Сакай беше наистина на отлично ниво. Но пък, ако трябва да бъдем откровени, действията на Мартин Харник бяха просто фантастични. 24-годишният атакуващ полузащитник се замеси при петте попадения на своя отбор и оформи хеттрик в мача. В 72-та минута Мартин бе заменен от Какау и най-после берлинчани можеха да си отдъхнат.


Стивън Н'Зонзи (Блекбърн)

Блекбърн срещу Куинс Парк Рейнджърс. Пред Роувърс нямаше друга алтернатива освен победата, защото отборът се намираше на предпоследно място в класирането и загуба на точки от прекия конкурент щяха да бъдат с двойна тежест. Домакините не показаха кой знае каква игра - по-малко време владееха топката, отправиха само два удара в очертанията на вратата, извършиха повече нарушения и отчетоха повече грешни подавания отколкото това направи съперника им. Въпреки всичко това, Роувърс спечели мача с 3:2, а в герой се превърна централният полузащитник Стивън Н'Зонзи, който освен, че се отчете с асистенция и гол, но също така успя да спре най-много атаки на противника. Оценка 9.1 - това получи Стивън от Sky Sports, но и без признанието на авторитетната медия, играта на Н'Зонзи беше решаваща за победата на своите.


Людовик Обриняк (Бордо)

Бордо гостува на Лил в среща от 23-я кръг на Лига 1. Двубоят се получи един от най-вълнуващите в Европа, а неговият край е достоен за сюжет на някой трилър. От домакините се отличиха с добрата си игра Азар, Дебюси и Мавуба, а от гостите Морис-Белай, Н'Гуермо и Обриняк. Нашият герой най-напред асистира на Морис-Белай за 0:1, а в 17-та минута сам вкара за 1:2. Превъзходството и късметът на гостите намери отражение в следващите два гола и в 60-та минута резултатът нарасна на 4:1 за Бордо. Едва тогава домакините се усетиха, че са действащият шампион на Франция и отвърнаха с два гола, а четвъртият изравнителен вкара Ру в 90-та минута. Това обаче не беше всичко в този мач, защото във втората минута на допълнителното време, Обриняк се възползва от паса на Сертик и оформи крайното 5:4 за своя отбор и с това се превърна в герой за своите.


Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Реал Мадрид прие Леванте в среща от 21-я кръг на Примера дивисион и пред 71 000 зрители на „Сантяго Бернабеу" успя да победи с 4:2 своя противник. По този начин отборът на Жозе Моуриньо се откъсна на неприлично по своето количество точки от Барселона, а във въпросния двубой изпълненията на Кристиано Роналдо може да определим само с една дума - феерия от майсторски изпълнения! Лично португалецът отбеляза три гола, а за четвъртия постъпки като истински джентълмен - подаде на Бензема. С фланелката на Реал Роналдо вече има 120 гола, което с два повече, отколкото отбеляза за Манчестър Юнайтед. Нека обаче помълчим над факта, че за това си постижение в Испания Кристиано изигра 150 мача по-малко, отколкото в Англия.

Подгласници: Бари (Манчестър Сити), Де Роси (Рома), Бриги (Аталанта), Ирачек (Волфсбург). 


НАПАДАТЕЛИ


Емануел Адебайор (Тотнъм)

Тотнъм домакинстваше на Нюкасъл в събота вечер и приемът се получи доста неприятен за „свраките". Още в 22-та минута резултатът стана 3:0, а зачервения Алън Пардю не знаеше какво да направи и как да спре Адебйор, който както се пошегуваха колегите от Sky Sports, си е поставил за задача да поиграе за максимално количество английски топ отбори. В този мач Емануел записа четири асистенции, а голът му в 65-та минута бе „черешката на тортата". Националът на Того бе определен за играч на кръга във Висшата Лига на Англия, а феновете на „шпорите" се радваха, че националният му отбор не успя да пробие в Купата на африканските нации.


Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Отдавна не е изглеждал толкова горещ Рууни, но със своите действия срещу Ливърпул Уейн заслужава овации. Жегата в този февруарски ден започна преди първия съдийски сигнал, а нападателят на Юнайтед явно си беше поставил за цел да стане шампион по най-бърз дубъл, забивайки след изпълнение на корнер, а след две минути постави точка на спора между Валенсия и Спиъринг. Юнайтед победи своя исторически съперник, а Рууни записа 100% от попаденията на своя отбор.

Подгласници: Одемвингие (УБА), Пиниля (Каляри), Макси Лопес (Милан), Солдадо (Валенсия), Тулалан (Малага), Ибишевич (Щутгарт), Морис-Белай (Бордо).

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Масимилиано Алегри (Милан)

Колебанията ни за този пост бяха големи и в крайна сметка пренебрегнахме кандидатурите на Сър Алекс, Лусюен Фавре и на Хосе Луис Мендилибар. Защото в сблъсъците между Ливърпул и Манчестър Ю няма нужда от кой знае каква мотивация от страна на мениджърите, още повече, че страстите се нагорещиха преди първия съдийски сигнал. Борусия М'гладбах игра мощно срещу Шалке 04 и прегази своя конкурент, но хората на Фавре не играят по-различно от всеки друг свой мач на „БОРУСИЯ-ПАРК". Относно двубоя Осасуна - Барселона, всеки един отбор излиза „на нож" срещу каталунците, така че и това не бива да ни изненадва.

Но да закараш само 14 човека в Бергамо и да нанесеш първа домакинска загуба на Удинзе при отсъствието на Ибрахимович, Боатенг и Ван Бомел е достойно за уважение. Шампионският манталитет „росонерите" си го имат, но при наличието на 13 контузии много малко са треньорите, които биха успели да мотивират играчите си. Алегри го направи и след този мач Милан отново оглави таблицата за класиране.


ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

 

 

  Сподели
189