Сантос няма да спре Барса по пътя към втора световна титла


Т. Михайлов

Сантос няма да спре Барса по пътя към втора световна титла

Сантос - Барселона
Стадион: "Интернешънал", Йокохама
Дата: 18.12.2011г.
Час: 12:30
Съдия: Равшан Ирматов (Узбекистан)


Шампионите на Европа и Южна Америка Барселона и Сантос ще определят новия носител на Световната клубна купа. След 2 сезона в Обединените арабски емирства, турнирът се върна на мястото, където са изиграни най-много финали още от времето на Междуконтиненталната купа – Япония. Традицията, нарушена само миналата година с участието на африканския Мазембе на финала, се запази и отново трофея ще отиде в една от двете най-силни континентални федерации.

Сантос е двукратен носител на престижния трофей, но в първия му формат, когато се играят два мача на разменено гостуване. През 1962 тимът с Пеле в редиците си среща Бенфика и записва 2 победи - 3:2 в Бразилия и 5:2 в Португалия. На „Ещадио Да Луш“ Пеле нанизва хеттрик. Още следващата година Сантос дублира трофея. Този път съперник е Милан. В Италия „росонерите“ печелят с 4:2, но губят със същия резултат на „Маракана“, макар набързо да повеждат с 2:0. Това налага преиграване 2 дни по-късно. С гол от дузпа на Далмао домакините печелят. От тогава тимът не е триумфирал в Копа Либертадорес и няма нови участия за престижния трофей.

Тук трябва да споменем и победата на Сантос в Междуконтиненталната Суперкупа. Това е турнир учреден през 1968, който има само 2 издания. В него се включват досегашните победители в Междуконтиненталната купа от Южна Америка и Европа. Сантос печели първото издание след 1:0 във финала с Интер. Интересът на Стария континент е много слаб и колоси като Реал и Интер въобще не участват във второто издание. То е спечелено от Пенярол, но в него няма европейско участие. Насрочените за 1970 и 1971 надпревари въобще не се провеждат.

Славата на Барселона не е потънала в толкова прах и големите успехи на каталунците в Междуконтиненталната купа са от последните години. Барса има само 1 успех през 2009. Първото участие на Лос Кулес е през 1992. Европейският шампион среща Сао Пауло и повежда с 1:0 с фамозен гол на Стоичков в 12-ата минута. Бразилците обаче обръщат до 2:1. През 2006 във формата вече участват и другите континентални първенци. Отново бразилци, но този път Интернасионал слагат прът в колелото на каталунците. Най-сетне се стига до 2009. След продължения Барса пречупва аржентинския Естудиантес за 2:1. По-интересното е, че „блауграна“ е на път да загуби но Педро изравнява в 89-ата минута.

7 клуба участват в тазгодишната надпревара. Домакинския представител Кашива Рейсол победи Оукланд Сити с 2:0 в плейофа за влизане в основната схема. Шампионът на Азия Ал Сад надигра с 2:1 тунизийския Есперанс в единия четвъртфинал, а в другия Кашива продължи победния си ход след 4:3 при дузпите над Монтерей от Мексико. Във фазата на полуфиналите се включиха и големите риби. Те нямаха никакви проблеми и Сантос изхвърли Кашива с 3:1, а Барса разгроми Ал Сад с 4:0.

Тези двубой едва ли са мерило за класата на двата тима и затова ще погледнем по-обстойно представянето им в другите турнири. Бразилската Серия А приключи на 4 демекври след изиграването на 38-ия кръг. Сантос остана едва 10-ти с 53 точки и без успех в последните 4 кръга. Барса дели първото място в Примера с Реал Мадрид, но столичани имат мач по-малко. Каталунците обаче записаха важна победа с 3:1 на „Сантяго Бернабеу“ като друг развой вероятно щеше да предреши титлата твърде рано. Тимът на Гуардиола се класира и за следващата фаза в Шампионската лига.

Левият бек на Сантос Лео, който бе оставен извън групата за двубоя с Кашива Рейсол поради липса на фитнес вероятно ще се завърне на титулярното си място. Благодарение на това Дурвал ще се върне на традиционния си пост в центъра на отбраната. Гансо и Елано ще тормозят Барса по крилата, а Неймар и Борже трябва да намерят пътя към мрежата зад Валдес.

Победата над Ал Сад бе малко тъжна за Барселона. Европейският шампион загуби Давид Вия за дълго време, тъй като нападателят счупи крак. Под въпрос са Алексис Санчес и Хавиер Масчерано. Те получиха по-леки травми в първия мач. Местата им вероятно ще бъдат заети от Сеск Фабрегас и Карлес Пуйол.

Едва при третия си опит Барселона успя да триумфира с престижния трофей, Два пъти бразилци препъваха каталунците. Като добавим и трудния успех през 2009 ще видим, че това не е най-лекото състезание за „блауграна“. Сантос ще е амбициран да вземе титлата след повече от 40 години. Съперникът обаче е твърде силен и ако следваме логиката ще успее отнова да се окичи с отличието – световен клубен шампион.

Последни 5 изиграни срещи:

Сантос:

18 ноември Сантос - Атлетико Гояниенсе 1:1 (Серия А)
20 ноември Коритиба - Сантос 1:0 (Серия А)
27 ноември Сантос - Бахия 1:1 (Серия А)
04 декември Сао Пауло - Сантос 4:1 (Серия А)
14 декември Кашива Рейсол - Сантос 1:3 (Световно клубно първенство)

Барселона:

29 ноември Барселона - Райо Валекано 4:0 (Примера)
03 декември Барселона - Леванте 5:0 (Примера)
06 декември Барселона - БАТЕ Борисов 4:0 (Шампионска лига)
10 декември Реал Мадрид - Барселона 1:3 (Примера)
15 декември Ал Сад - Барселона 0:4 (Световно клубно първенство)


Досегашни срещи:

Сантос - Барселона

НЕ СА СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Сантос - 8.50
Равен - 5.00
Барселона - 1.33

Коефициенти от Offsidebet:
Сантос - 7.75
Равен - 4.33
Барселона - 1.33

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
378