Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (02.11 – 08.11) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (02.11 – 08.11) (видео)

„25 години приказка" - под това мото беше белязана изминалата седмица не само в Англия, но и в останалата част на футболна Европа. В неделя легендарният Сър Алекс навърши точно 25 години откакто пое мениджърският пост на „червените дяволи" и не може да има никакви съмнения, че името му вече се намира в учебниците по футболна история. Към шотландеца се изсипаха поздравления от всички страни, включително и от неговия стар „приятел" Арсен Венгер, когото Сър Фъргюсън защити по време на кризата в Арсенал в началото на сегашната кампания на „артилеристите". В Италия дъждове провалиха два интересни двубоя и Серия А е вече с нов лидер, във Франция първите шест тима в класирането не успяха да спечелят своите срещи, в Испания Реал Мадрид увеличи дистанцията от своя исторически съперник, а в Германия футболната общественост е в очакване на мегадербито Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (02.11- 08.11). Тактическа постройка 3-3-4.

 

ВРАТАР

Хави Варас (Севиля)

Колебанията за вратар на нашия отбор бяха големи - трябваше да избираме измежду Михаел Ворм от Суонзи и Хави Варас от Севиля. Спряхме се на испанеца, защото първо Майорка подложи своя съперник на много по-голям натиск, отколкото Ливърпул стори това с „лебедите" и второ, положенията пред вратата на Варас носеха много повече опасен заряд, отколкото пред врата на Ворм.

Подгласници: Ворм (Суонзи).

 


ЗАЩИТА

Томас Вермаелен (Арсенал)

Когато отборът ти не допусне гол, това означава само едно - защитата си е свършила отлично работата. Точно това сториха бранителите на „артилеристите" срещу хората на Рой Ходжсън, запазвайки вратата си чиста. А от ариегарда на Арсенал особено се отличиха Дженкинс и Вермаелен, които неутрализираха напълно Гера, Кокс, а след това Мулумбу и Чой. Нашият избор обаче е белгиецът, който се отчете и с важен гол, увеличавайки преднината на отбора си на 2:0 срещу УБА.

Ледли Кинг (Тотнъм)

Ледли игра в центъра на отбраната на „шпорите" и заедно със своя страж Брад Фридъл има основна заслуга за победата на Тотнъм с 3:1 над Фулъм. Какво ли щеше да се случи, ако защитникът бе загубил самообладание и не се беше справил с Дембеле и Дъф? Едва ли „шпорите" щяха да постигнат победа срещу коравия си противник на негостоприемния „Крейвън Котидж" и да продължават да телят четвъртото място с Челси.

Давиде Мандели (Киево)

Когато в началото на мача Киево - Фиорентина стана ясно, че 34-годишният Давиде Мандели ще отговаря персонално за Алберто Джилардино, няма начин мнозина да не са си задали въпроса: Ще се справи ли ветерана със своите задачи. Е, оказа се, че ходът на Ди Карло е сполучлив. Давиде неутрализира напълно национала на Италия, а съотборниците му в предни позиции успяха да отбележат и гол, с което донесоха оставката на Михайлович.

Подгласници: Тейлър (Нюкасъл), Евра (Манчестър Юнайтед), Пишчек (Борусия Дортмунд), Дженкинсън (Арсенал), Абидал (Барселона), Ангула (Евиен).

 

 

ПОЛУЗАЩИТА

Скот Паркър (Тотнъм)

Няма как да не отличим втори играч на „шпорите", след като Тотнъм в отсъствието на своя мениджър излязоха изключително мотивирани и не оставиха никакви съмнения, че заслужават победата. Обикновено се казва, че моторът на отбора е Лука Модрич. Този път с тази функция се зае Скот Паркър, който раздаваше пасове като по конец към нападателите си и освен това се замеси в почти всички атаки на своите, а също не забравяше и задълженията си в опорната зона, помагайки на Кабул и Уокър в борбата им с противниковите нападатели.

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид )

Полузащитникът на Реал Мадрид Роналдо вкара три гола във вратата на Осасуна в поредния кръг на Примера, удари и греда и за пореден бе избран за играч на мача. Обръщайки се към статистиката, става ясно, че това е четвъртия хеттрик на португалеца в първите 11 мача от настоящата кампания, което означава и рекорд на Примера дивисион.


Абдел Барада (Хетафе)

Последният в класирането на Примера Дивисион Хетафе приемаше участникът в Лига Европа и кандидат за топ 4 Атлетико Мадрид. На пръв поглед нищо добро не вещаеше мача за "тъмно-сините", а на всичкото отгоре гостите поведоха в резултата. След попадението на Фалкао домакините се преобразиха, а лявото крило Барада вдигна своите на щурм, който доведе до три гола във вратата на Куртуа. Самият футболист бе автор на първото попадение и записа асистенция при второто. След мача, в който отборът му победи и се отлепи от дъното, Барада бе определен за най-добър играч и заслужено намери място в символичния отбор на FUTBOL TV.

Подгласници: Иличич (Палермо), Кагава (Борусия Дортмунд) Игълс (Болтън), Яя Туре (Манчестър Сити), Херера (Атлетик Билбао), Коста (Валенсия), Ди Мария (Реал Мадрид), Марво (Монпелие).

 

НАПАДЕНИЕ

Клаудио Писаро (Вердер)

В изминалия кръг перуанецът вкара своя гол под номер 150 в Бундеслигата (!), а в мача срещу Кьолн остави своята скромност в Перу и оставайки в Германия отбеляза три гола на отбора воден от Солбакен. С още по-голяма стойност са попаденията на Клаудио, ако отчетем факта, че гостите водеха на полувремето с 2:0.


Люк Реми (Олимпик Марсилия)

Марсилци започнаха шампионата мудно, без да се напрягат много, но постепенно отбора започна да набира скорост и срещу Ница записа трета поредна победа. Мосю Реми се оказа в центъра на събитията и при двата гола на своите - първо асистира на Айво, а в края на мача сам простреля вратата на съперника, реализирайки успешно 11-метров наказателен удар.


Марио Гьотце (Борусия Дортмунд)

Борусия Дортмунд след лошия си старт в първенството, в последните шест мача се движи по разписание - 16 спечелени точки и 19 отбелязани гола заставят Юп Хайнкес сериозно да се готви за срещата със „жълто-черните", които този път прегазиха отбора на Феликс Магат, отбелязвайки пет гола на неговите футболисти. Две от попаденията бяха дело на Гьотце, който освен това демонстрира скорост, техника и лекота в играта си, а това само ни кара да се замислим, колко плодородна е немската футболна почва, раждайки такива страхотни дарования.


Габриел Акгбонлахор (Астън Вила)

Само три победи постигна Вила от началото на първенството, но има защо да говорим за Агбонлахор след поредния кръг на Висшата лига, защото на практика Габриел накара запалянковците на тима да забравят за Ашли Йънг! Срещу Норич нападателят изигра блестящо мача, създавайки постоянно главоболия на защитата на гостите, изработи две голови атаки, асистира два пъти на Бент и сам вкара един гол - напълно достатъчно, за да попадне Агбонлахор в нашия отбор.

Подгласници: Ибрахимович (Милан), Ди Натале (Удинезе), Пуки (Шалке04), Класнич (Болтън), Ван Перси (Арсенал),

 


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Луис Гарсия (Хетафе)

Колебанията ни за поста старши-треньор на нашия отбор бяха между Оуен Койл, Жозе Моуриньо и Луис Гарсия. В крайна сметка се спряхме на 38-годишният специалист, който имаше тежката задача да изведе своя отбор срещу един от кандидатите за участие в евротурнирите, в чиито състав личаха имената на футболисти като Туран, Диего, Фалкао и Тиаго. Още повече, че Атлетико пристигна на „Афонсо Перес" в отлично настроение - само преди няколко дни „дюшекчиите" бяха отнесли лидера в Серия А с 4:0.

Какво направи Гарсия, за да заслужи нашето внимание? Първо, отборът му игра повече от час с човек по-малко, но успя да обърне мача, след като преди това губеше с 0:1. Смее ли някой да оспори, че Луис не е успял добре да мотивира своите футболисти и да ги накара да си повярват в невъзможното? Второто, което направи наставника бе в тактически план - след изгонването на Лопо рискува и извади от игра крилото Риос, а на негово място вкара в игра защитника Рафа. След това прекрои схемата на игра от 4-2-1-3 на 4-3-2, като изпрати Мадера на десния фланг на полузащитата, а Кастро заигра между Гуиса и Барада. Резултатът е ясен -  Хетафе победи своя съперник, а спортният директор на Атлетико Хосе Каминеро бе принуден да се извинява на феновете на столичани.

 


ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

А ето и един подарък от Екипа на FUTBOL TV към нашите читатели - по-долу сме предоставили на вашето внимание едно от най-ефектните попадения от уикенда във футболна Европа:

 

  Сподели
188