Към Азия!


Н. Гавазов

Към Азия!

Днес, 31 март, в Доха (Катар) ще се проведе среща на Конгреса на ФИФА. Конгресът се събира ежегодно, в годината на Световното първенство и се провежда в страната домакин на турнира. Според съобщения в медиите, предстоящият Конгрес на ФИФА ще повдигне въпроса за спиране на членството или изключване на Футболния съюз на Русия (РФС) от организацията.

Като за начало, четвъртата точка от дневния ред на предстоящия Конгрес на ФИФА е "Преустановяване на членството или изключване на асоциацията“.

На първо място, това се отнася до футболните асоциации на Зимбабве и Кения, които временно са лишени от правото да функционират като редовни членове на ФИФА, тъй като държавните органи се намесиха в техните дела. Съветът на ФИФА спря членството им в организацията още през февруари, както е предвидено в устава. Но темата не е свалена от дневния ред и ще бъде обсъждана на заседание на Конгреса.

Преди това по такива причини бяха наказани например Бруней, който не беше допуснат да се класира за Мондиал 2014 и Индонезия, която не взе участие в квалификациите за Мондиал 2018.

Тук е мястото да напомним, че нещо подобно може да се случи и с България, където Министерството на спорта със своя министър Радослав Василев се движи по ръба на закона, подкрепяйки опитите на Димитър Бербатов и хората му по неправомерен начин да овладеят българския футбол.

Но да се върнем към Русия, чиято армия, по заповед на военния престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в Украйна, която от своя страна се опитва да се откъсне от руската орбита и да се присъедини към цивилизования и демократичен свят. Това  доведе до безпрецедентни санкции срещу агресора, включително и изхвърляне от спорта, в частност и футбола.

Историята с Русия е много близка до наказанията на Испания (1938 г.), Германия и Япония (1950 г.), Иран (1986 г.) и Югославия (1994 г.), които пропуснаха Световните първенства. И въпреки, че режимът на Путин чрез своите пропагандисти облъчва населението относно агресията в Украйна, футболните фенове няма как да не си задават въпроса: "Но защо всички са срещу нас?". Разбира се, руските клишета "нацисти", "бандеровци" и привиждането на врагове зад всеки ъгъл вършат работа, но все пак и сред руския народ се намират хора с трицифрено АйКю, които започват да наслагват нещата и да задават въпроси - плахо, в социалните мрежи и във форуми. Поради робската психика на руснака това вероятно ще си остане на ниво форуми, но държавните пропагандисти вече работят. От сайтове и телевизии съобщават, че казусът с РФС нямало да бъде разгледан на Конгреса, защото от пресслужбата на ФИФА не разкриват кои държави ще бъдат обсъждани на срещата.

Руска логика!

Алексей Сорокин, който е член на делегацията на РФС дори изрази учудване, че се повдига темата:

"Дневният ред вече е налице. Доколкото знам, въпросът за обсъждане на нашия статут, изключване и всичко останало не стои на дневен ред. Не вярваме, че сме направили нещо, което може да се обсъжда по този въпрос. Надяваме се и вярваме в най-доброто.

Разбира се, бяха задействани и чуждестранните проксита, каквито руската пропагандна машина си създаде във всички страни.

"ФИФА не обмисля възможността за премахване или изключване на RFU от своите членове. Тази тема дори няма да бъде обсъждана в четвъртък на конгреса в Доха“, бразилският журналист Фабио Алейшо в Туитър.

В крайна сметка какво означава изключване на РФС от ФИФА?

Това означава, че правата на РФС престават да действат, а на други федерации се забраняват всякакви спортни контакти с РФС.

Т.е. руският футбол ще бъде изолиран от света.

По някакъв начин това вече се случи, след като националният отбор и клубовете бяха отстранени от международни състезания, а "сборная" изхвърлена от плейофите за Световното първенство през 2022 г. Между другото, преди Конгреса ще има процедура за официално одобрение на тези решения, които бяха взети през февруари-март.

Ако решението за преустановяване на членството на РФС във ФИФА  бъде формализирано, това ще бъде дългосрочна присъда и тук може да разгледаме два възможни резултата:

1) лек: дисквалификация за две години;

2) тежък: дисквалификация за неопределено време, което означава за период над две години.

Апропо, членството на Русия във ФИФА ще бъде спряно само ако решението бъде одобрено от три четвърти от делегатите, присъствали на конгреса

208 асоциации-членки на ФИФА (с изключение на Русия, Кения и Змбабве) ще гласуват, като за одобрение са необходими 156 гласа.

Гласуването вероятно ще бъде електронно и тайно, което означава надежда за Русия, особено ако руските служби са разкрили участниците в гласуването и съответно по подходящия начин са осигурили гласовете им за РФС.

Какво ще се случи в случай на изключване на РФС от ФИФА?

Разбира се, кремълската пропаганда работи и в това направление. Все повече пропагандисти и тролове в социалните мрежи убеждават за преминаване на РФС от УЕФА към Азиатската футболна конфедерация (АФК). Обработката на феновете вече върви с пълна сила, по почина с войната в Украйна, която фанатично се поддържа от 83% от зомбираната руска биомаса. Руснаците винаги са съществували в свой паралелен свят, изграждан на базата на легенди и лъжи, моделиран от силните в Кремъл до степен тотално да промият мозъка на руския човек.

Тези дни четох за майката на руския войник, който изгорял заедно с танка си. При съобщението за смъртта на сина и, въпросната майка започнала да крещи, че за всичко са виновни украинците, че ако украинците не са обмисляли да нападнат Русия, синът и щял да бъде жив. Наистина, едва ли има нормален човек на този свят, който може да разбере душевността на руския дебил.

Но да се върнем към футбола. Да, вече има прецеденти за смяна на континенталните конфедерации: Казахстан смени Азия с Европа през 2002 г., Австралия се премести от Океания в Азия през 2006 г. И това е опорната точка на руската пропаганда, която с типичния си оптимизъм уверява, че руските клубове и националният отбор ще имат повече шансове да печелят международен трофей в Азия, отколкото в Европа. Или, че Русия ще има по-големи шансове да участва на финали на Световно, ако премине квалификации в Азия, а не в Европа. Държавните лъжци дори стигнаха до там да твърдят, че в Азия участвали повече бразилски футболисти, отколкото в Европа, а това щяло да бъде полезно за руския футбол.

Разбира се, удобно се пропускат някои факти. А и защо руският човек трябва да се напряга да разсъждава над това, че мач с Висел Кобе няма как да замени такъв с Ливърпул, Челси, Реал Мадрид или Борусия Дортмунд. Широката руска душа няма защо да знае, че полетите в Азия са по-дълги и по-скъпи, че на практика феновете от Азия не следват любимите си отбори. Или това, че в Азия има твърд лимит за легионерите - "3+1", което не съществува в Европа. А и наградният фонд в Азия е смешен в сравнение с този в Европа.

Какво ще се случи, ако не се стигне до изключване на РФС от ФИФА?

Нищо. Към момента руските клубове не могат да се състезават в евротурнирите и това ще остане така още дълго време. РФС ще остане член на УЕФА, но без право на участие на руските отбори в официални мачове, а и едва ли ще са много желаещите да играят с тимове от Русия.

Впрочем, терзанията на руснаците относно бъдещето на футбола им няма защо да ни вълнуват чак толкова. Към момента думи като "Русия", "Путин" или "Кремъл" предизвикват негативни реакции и омраза, а това ще продължи дълго дори след края на руската агресия в Украйна, така че едва ли някой в Европа ще се разчувства, ако Зенит, Спартак и другите играчки на руските олигарси се пренесат в Азия. Напротив! А и едва ли има цивилизован човек на този свят, който вече да не се е убедил, че колкото по-далече стоим от "широката руска душа" и колкото по-малко общо имаме с руските хора, толкова по-добре ще се чувстваме и ще бъдем в безопасност.

Другото може да се види в Украйна, където руските фашисти безчинстват повече от месец.

  Сподели
2011