Ливърпул и Ман Юнайтед преговарят за европейска Висша лига


Н. Гавазов

Ливърпул и Ман Юнайтед преговарят за европейска Висша лига

Ливърпул и Манчестър Юнайтед водят преговори с подкрепата на ФИФА за създаване на нов турнир, който ще се казва европейска Висша лига.

Ще припомним, че през  миналата седмица клубовете от Висшата лига бяха замесени в инициативата на Ливърпул и Юнайтед за реформиране на английския футбол.

Реформаторската дейност на двата британски гранда  обаче не се ограничава само до това. Според Sky Sports Ливърпул и Юнайтед са сред клубовете, които ще направят революция в пейзажа на европейския футбол.

Повече от дузина клубове от Англия, Франция, Германия, Италия и Испания водят преговори за създаване на ново състезание под егидата на ФИФА, след като вече са получени финансови гаранции от 6 милиарда щатски долара (4.6 милиарда лири) финансови гаранции от банка  JP Morgan.

Този турнир може да бъде стартиран още през 2022 г. и в него ще участват 16 или 18 отбора. По този начин графикът на всеки отбор ще бъде попълнен с поне 30 мача на сезон и това без да се брои  етапа на плейофите, въпреки че точният формат все още не е одобрен.

Всички участници в Европейската висша лига ще продължат да играят в националните си първенства, но ще трябва да се откажат от участие в турнири на УЕФА (Шампионска лига и Лига Европа).

В същото време УЕФА дори не участва в преговорите за създаване на нов конкурс и на теория може да се опита да го блокира с помощта на законови процедури.

До пет английски клуба ще могат да участват в европейската Висша лига и все още не е ясно кой от "голямата шестица“ ще бъде излишен.

Всеки член на европейската Висша лига ще може да спечели стотици милиони лири за сезон, но най-големият дял ще отиде за Юнайтед и Реал Мадрид.

  Сподели
167