Инвеститор обсъди с топ клубовете създаването на мега-турнир


Н. Гавазов

Инвеститор обсъди с топ клубовете създаването на мега-турнир

Станаха известни някои подробности от плановете на американския инвеститор Стивън Рос относно създаването на Европейска Суперлига. По-рано през седмицата Bild излезе с материал, че бизнесменът се е срещнал с представителите на големите европейски клубове и страните са обсъдили създаването на нов турнир, който да бъде съвсем различен от остарелия модел на Шампионска лига.

Рос е собственик на американския фонд RSE Ventures, който се занимава с инвестирането на различни спортни платформи. Корпорацията е навлязла във всеки един спортен отрасъл, в който може да се вложат пари и да се изкара още повече: американски футбол, Формула 1, НБА, спортни принадлежности. RSE Ventures пък е част от The Relevent Sports - рекламната компания, която организира и създаде Международната купа на шампионите.

По време на срещите си Рос е запознал босовете на големите клубове с намеренията си - създаване на Суперлига от 24 отбора от топ 5 на европейските първенства. Турнирът ще е закрит, т.е. в него няма да има изпадащи и няма да се приемат нови участници. Bild уточнява, че Германия ще има само двама представители в Лигата - Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Предполага се, че Франция също ще има двама представители, така, че останалите 20 отбора ще бъдат от Англия, Испания и Италия.

По-интересното е, че американецът е обещал два пъти по-голям награден фонд от този в Шампионска лига през първите три години от съществуването на новия турнир и увеличаването му още два пъти за следващите седем години, като парите ще дойдат от спонсори, които вече имат интерес от създаването на такъв турнир. Ще бъдат увеличени и парите от транслация на мачовете: 5 милиарда долара за първите три години, с двойно увеличение през следващите три години. За сравнение, в момента парите за транслация на мачовете в Шампионска лига са малко над 1.5 милиарда долара.

Към момента остава неясна реакцията на представителите на клубовете.

 

  Сподели
185