Изминалата седмица: Под знака на дербитата


.

Изминалата седмица: Под знака на дербитата

Още една седмица остана във футболната история. В Исландия изригна вулкан с име, което няма никакъв смисъл да запомним, но неговата кашлица повлия върху живота на всички европейци. Също и върху футбола. Самолетите не могат да летят вече няколко дни, аерогарите са затворени и няколко отбора се придвижваха с автобуси и друг транспорт. А иначе изминалата седмица премина под знака на няколко дербита: манчестърското, барселонското, римското, истанбулското, московското и лондонското.

Англия: Битка на характерите

В Англия се състоя половин кръг през седмицата, в който Челси победи Болтън с 1:0, а ден по-късно Тотнъм победи в лондонското дерби Арсенал с 2:1. „Шпорите" продължиха своя подвиг и в събота, където със същия резултат победиха и Челси. Реднап изкачи своя отбор на четвърто място, изпреварвайки Манчестър Сити с две точки, които пък отстъпиха у дома си на Юнайтед с 0:1, с гол в добавеното време - типично по дяволски.

Друга болка получи пък Арсенал в самия край на своя мач с Уигън, където домакините за десет минути нанесоха второ фиаско на „артилеристите" за седмица. Ливърпул почиваше, но днес хората на Бенитес приемат Уест Хем без Торес, който се оперира снощи.

Нещата, както винаги са завързани и трябва да отбележим, че Тотнъм в края на настоящата седмица ще се опита да вземе още един скалп на отбор от Топ 4 - този на Юнайтед, Арсенал приема Сити, а разликата между „червените дяволи" и „аристократите" продължава да бъде една точка.

 

Испания: Променливата Барселона

И в испанското първенство се изиграха два кръга. В 32 -я Барселона леко и изящно надигра Депортиво, а Реал победи като гост Алмерия. В 33 кръг в каталунското дерби „блауграна" не показа нищо и не успя да победи, даже вратарят Валдес спаси своя отбор след убийствения удар на Освалдо. Едва ли това стана защото ръководството на „папагалите" не допуснаха фенове на Барселона на стадиона - просто Гуардиола надхитри сам себе си. Реал пък спокойно победи Валенсия и ето - разликата между двата гранда е само точка. А Валдано обеща сюрпризи за края на сезона.


Франция : Марсилци са все по-близо до дубъл

Олимпик Марсилия победи като гост Булон, благодарение на гола на Тайо в петата минута на добавеното време. Това укрепи лидерската позиция на отбора на Дидие Дешам, който може да оформи и дубъл през този сезон. Неотдавнашния лидер Бордо не успя да победи у дома си Лион, въпреки, че на два пъти поведе в резултата. Така в трети мач подред, Лион се оказва костелив орех за Лоран Блан и хората му. „Жирондистите" са вече шести на 11 точки от Марсилия.


Германия: Лидерите плашат

В 31 кръг на Бундеслигата Байерн разпери крила и унищожи един от аутсайдерите. С резултат 7:0 бе набит Хановер. Робен направи хеттрик, а Олич и Мюлер се задоволиха с дубъл. Шалке би Борусия Мьонхенгладбах, а трети стана Вердер, който победи като гост Волфсбург. Шансове за третото място имаше и Борусия Дортмунд, но гол от засада в последните минути на Хофенхайм лиши жълто-черните от тази възможност.


Италия: Нищо не може да спре Рома

Интер се мобилизира и успя в петък вечер да победи Ювентус с 2:0. Хората на Жозе успяха да вкарат двата гола едва в края на срещата. Интер стана първи, но това не продължи дълго. В неделя в римското дерби Рома победи Лацио, удържайки волева победа. А „орлите" изтърваха и дузпа. Вучинич направи дубъл и показа, че става за лидер на „вълците", а след последния съдийски сигнал стана спречкване между футболистите. То се пренесе по римските улици, където се наложи намесата на полицията. А отбора на Раниери стана първи!

Милан гостува на Сампдория, но си тръгна с увиснал нос, а Божинов не успя да спаси своята Парма при загубата от Дженоа с 2:3.

 

Цитат на седмицата: Ветераните влизат в боя

В навечерието на мача Портсмут - Астън Вила, на разположение на Аврам Грант останаха всичко 11 футболиста. Наставникът заяви по този повод, че в възможно да излезе лично на терена.

„Когато Висшата лига ни забрани да купуваме играчи през зимния трансферен прозорец, аз знаех, че това ще се случи. Ако ситуацията се влоши, ще се наложи да вляза аз в игра - не се шегувам!", заяви Грант.

"Помпи" паднаха с 1:2, а Грант така и не излезе на терена.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

 

  Сподели
270