Платини потупа Боби Михайлов


Н. Гавазов

Платини потупа Боби Михайлов

На свое заседание в Санкт-Петербург Изпълнителният комитет на УЕФА под председателството на президента на организацията Мишел Платини прие три национални асоциации в плана за развитие на масовия футбол или т.нар Харта Grassroots. Това са България, която получи една звезда, Испания - три звезди и Белгия - четири звезди.

Подписването на Хартата означава, че страната ни отговаря на определени минимални критерии, даващи право да се присъединим към плана. Най-голямата звезда е седем и тя се присъжда за високи постижения в конкретни области като например социални проекти, включително по отношение на инвалидите във футбола, насърчаване на женския футбол и насърчаване на масовите прояви на най-популярния спорт.

Не е ясно по какви критерии страната ни е станала член на въпросната Харта, след като спортните съоръжения се рушат, броят на занимаващите се с футбол намалява с всяка измината година, а съществуването на женския футбол е фиктивно. По всичко изглежда обаче, че добрите връзки и взаимоотношения между Борислав Мхайлов и Мишел Платини са дали резултат и поне на книга доказваме, че нещо се върши в областта на футбола, въпреки че резултатите стават видими при представянето на мъжките отбори в евротурнирите и националния тим на България. Сигурно е едно- от подобно потупване по рамото никой няма полза.

За сравнения, ето и някои други държави на какво ниво са в областта на масовия спорт: Италия - три звезди, Чехия - пет звезди, Казахстан - две звезди, Турция - пет звезди, Уелс - шест звезди.

Изпълкомът на УЕФА също така ратифицира провеждането на квалификационните турнири за Евро 2013 и 2015 до 21-годишна възраст, а също и Мондиал 2015 за жени.

Бяха приети треньорски конвенции в Азербайджан и Беларус (равнище Pro), а в Австрия и Франция на младежко ниво.

Освен това се приеха новите правила за съдийската конвенция, което включва обновление по отношение на физическия контрол и сертификацията на арбитрите.

Изпълнителният комитет прие за асоцииран член на УЕФА Гибралтар, който трябва да бъде утвърден като пълноправен член на XXXVII Редовен конгрес на УЕФА в Лондон през май 2013 г.

Следващото заседание на Изпълкома на УЕФА ще се състои на 6 декември в Лондон.

 

  Сподели
180