Италия ще излъже Албания


Н. Гавазов

Италия ще излъже Албания

Италия - Албания
Стадион: Олимпиящадион, Берлин
Дата: 15.06.2024 г.
Час: 22:00 ч.
Съдия: Феликс Цвайер (Германия)

 


Започвайки защитата на европейската си титла, Италия се среща със съперника си от група B Албания в събота вечерта, когато и двата тима започват кампанията си за Евро 2024 .

Докато "адзурите“ в крайна сметка се стремят да спечелят още едно Европейско, техните съседи просто се надяват да продължат напред към плейофите при второто си участие в голям турнир.

Италия може да се присъедини към Германия и Испания с три победи, ако успеят да задържат трофея Анри Делоне следващия месец в Берлин.

Те също така ще се опитат да станат едва вторият отбор, който печели поредни Евро, след като испанските им колеги го направиха през 2008 и 2012 г. - но малко специалисти смятат отбора на Лучано Спалети сред фаворитите за победа.

"Адзурите пристигнаха в Германия непобедени в шест мача, но призракът да не успеят да се класират за последното Световно първенство тежи отзад.

Откакто наследи победителя от Евро 2020 Манчини миналата година, Спалети все пак насочи тима си към шест победи и три равенства - а Италия е на девето място в света от ФИФА - но трудна задача очаква шампионите в група B: Испания, Хърватия и Албания ще създават проблеми.

Въпреки кадровите проблеми в защита, La Nazionale не са допуснали гол през последните си 317 минути игра - включително равенството 0-0 с Турция и победата с 1-0 над Босна и Херцеговина в неделя в два приятелски мача преди турнира - и сега ще се опитат да поддържа впечатляващ рекорд на Европейски първенства.

Италия допусна минимално количество от само шест гола в последните си 12 мача в състезанието, последният от които беше при триумфа им през 2021 г. на Уембли, когато разстрои финалния домакин Англия, за да спечели слава чрез изпълнение на дузпи.

За да подпомогнат целта си да повторят това постижение, Адзурите със сигурност трябва да се погрижат за работата си в събота, тъй като преди две тестови групови срещи, те се срещат с противници, които са побеждавали във всичките четири предишни срещи.


Докато Италия нервно преодоля Украйна, за да се класира, Албания оглави групата си в известен стил: след като загуби първия си мач срещу Полша, те преминаха непобедени през следващите седем, завършвайки пред поляците и втората Чехия.

Жребият за Евро 2024 обаче не бе мил за ":орлите“и първият им мач ги изправя лице в лице с някои познати врагове - не по-малко от девет играчи в албанския отбор играят своя клубен футбол в Серия А.

В допълнение към сънародниците си Еди Рея и Кристиан Панучи, италианският треньор Джани Де Биази преди това заемаше поста мениджър на Албания, класирайки тима си на на Евро 2016, където албанците единствената си победа на големи финали до момента - срещу Румъния във финалната група.

Със сигурност скорошните приятелски успехи над Лихтенщайн и Азербайджан - последният победа с 3-1 в Тирана миналата седмица - няма да направят много, за да убедят съмняващите се, че Албания може да продължи напред от тазгодишната "Група на смъртта".

Въпреки това, те имат много малко за губене в група B и са свикнали все повече да побеждават, така че едно или две смущения може да са на дневен ред.

След като Лучано Спалети избра своя предварителен състав от 30 човека, както Франческо Ачерби (слабините), така и Джорджо Скалвини (ACL) бяха принудени да се оттеглят поради контузия, а защитното дуо се присъедини към Николо Дзаниоло , Доменико Берарди , Дестини Удоги и наказания полузащитник Сандро Тонали в кулоарите.

По-положително, Давиде Фратези , Николо Фагиоли - включен в състава, въпреки че почти не игра в продължение на седем месеца поради забрана за залагания - и Николо Барела , който създаде повече асистенции и шансове от всеки друг играч на Италия в квалификациите, се очаква да преодолеят незначителни мускули проблеми.

Спалети експериментира с многобройни настройки и различен персонал през последните месеци, но капитанът Джанлуиджи Донарума със сигурност започва от вратата, докато изглежда, че ще има директна дузпа между Джанлука Скамака и Матео Ретеги от Дженоа отпред.

Междувременно защитникът на Аталанта БК Берат Джимсити ще бъде капитан на Албания от централен защитник, след като изигра основна роля в триумфа на Ла Деа в Лига Европа миналия месец.

Дълбокият плеймейкър Кристиян Аслани наскоро спечели Скудетото с Интер Милано, докато Недим Байрами и Мараш Кумбула бяха в отбора на Сасуоло, понижен в Серия B.

След труден период на клубно ниво, Армандо Броя е настроен да оглави албанската атака, тъй като 33-годишният нападател Сокол Чикалеши - който участва във всичките осем квалификационни мача - обяви своето международно оттегляне.


Очакванията са за много нервна и равностойна среща. Съдбата на точките може да се реши само с един гол, а Италия има достатъчно опит, за да вземе трите точки.

Прогноза: Италия – Албания 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Албания (Силвиньо)
 
Е.Бериша
   
Хисай
Исмайли
Джимсити
Митаж
Аслани
Рамадани
Асани
Байрами
Сефери
Броя
Скамака
Киеза
Пелегрини
Фратези
Жоржиньо
Кристанте
Димарко
Бастони
Буонджорно
Ди Лоренцо
   
Донарума
 
Италия (Лучано Спалети)

Обоснована прогноза: Италия - Албания 1:0

  Сподели
258