Венци Стефанов: От ЦСКА не са ме питали за Светльо Вуцов


FUTBOL-TV

Венци Стефанов: От ЦСКА не са ме питали за Светльо Вуцов

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю за "Тема Спорт", в което направи равносметка на изминалата година.

Г-н Стефанов, какво си пожелахте в личен и професионален план в навечерието на Коледа?

- Пожелах си здраве за всички, мир, любов, хората да бъдат по-смирени, по-човечни, по-милосърдни, трудолюбиви, отговорни и честни. За Славия си пожелах още по-добри резултати и да вървим нагоре, а такова е желанието ми и за българския футбол като цяло.

В този ред - какво пожелавате на водещите отбори у нас - Лудогорец, ЦСКА и Левски?

- На първо място да не забравят, че са българи. Нека развиват своите проекти, своите отбори, но да го правят така, че да помагат и на българския футбол, на нашите момчета, на националния отбор. Да не мислят само за резултатите.

Ако бяхте Дядо Коледа, какво щяхте да донесете на българския футбол и смятате ли, че хората в него бяха достатъчно послушни, за да получат подаръци?

- Бих донесъл и раздал новите Стоичков, Костадинов, Пенев, Балъков... Българският футбол има нужда от такива футболисти, които да радват хората, да побеждават, да прославят България. Напоследък все повече ни забравят по света, изчезваме от картата на футбола и това не е добре...

Но в същото време излезе новина, че Светослав Вуцов е в Топ 10 на най-перспективните млади вратари в света, като бе оценен на 2 милиона евро...

- Това е отлична и позитивна оценка за работата на клуба, както и в частност на вратарите в Славия. Подобно признание може и трябва да бъде пример за всички. Нека покажем, че можем и ние, защото виждате какво прави една по-малка от нас Хърватска. С правилна работата, с вяра в собствените момчета нещата се получават. Те могат, а защо не го правим и ние. Дано Светльо не остане като единичен и самотен лъч в подобни класации.

Малко преди това обаче се появи информация, че от ЦСКА имат интерес към младия вратар. Готов ли сте в ролята на Дядо Коледа да го занесете на "Армията"?

- Според мен интересът от страна на ЦСКА към Вуцов е главно медиен. От "Българска армия" никой не се е свързал с мен, за да ми каже, че го искат или поне, че имат интерес. Личното ми мнение е, че той не може да отиде в ЦСКА, защото към него има интерес от доста по-сериозни клубове.

Ще кажете ли кои са тези отбори?

- На този етап не. Ще разберете, когато му дойде времето.

Привлякохте още един младежки национал - Владимир Николов. Какво му казахте за добре дошъл и какво очаквате от него?

- Не сме го привлекли, а той се завърна у дома си. Владимир е наш юноша. Хубаво е, че поигра в чужбина. Там го научиха на много неща и той израсна значително. Гледах го в мачовете с младежкия отбор и ми хареса. Надявам се да покаже добри игри и да помогне на отбора. Това казах и на него.

Краят на годината е време за равносметки. Каква е вашата равносметка за Славия и като цяло за клубния и националния футбол у нас?

- На националния отбор пиша 5. До лятото оценката беше 3, но ситуацията се промени с идването на сръбския селекционер. Сега слагам висока оценка най-вече заради смелостта на Кръстаич да наложи млади играчи. Това е пътят и вярвам, че скоро ще чуем за още талантливи момчета. Крайно време е да разберем, че само в това има смисъл. Всичко друго е измама, химера и чесане на егото. В клубовете се мерят - "аз имам такъв ганаец, бразилец, мадагаскарец", но след това тези си събират куфарите и за нас остава да броим мухите. За Славия оценката е добър 4, или хайде, 4,5. Можем и по-добре. Убеден съм. Но вероятно и аз съм причината за тази оценка, защото позволявам да пускаме млади играчи да отиват навън, което отслабва нашия отбор. Но, от друга страна, това е добре за тях, а и се вдига имиджът на Славия. Ето близнаците са в Италия, Мартин Георгиев в Барселона, а сега се говори и за Вуцов... И не са само те. Има сериозен интерес към няколко наши млади момчета от сериозни клубове от Италия. Това, че те търсят млади играчи от Славия, доказва, че сме на прав път. Може да оказва негативно влияние върху резултатите, но помага на качеството на българския футбол и на тези деца да растат в кариерата.

Бихте ли казали вашите фаворити за най-добър треньор и футболист у нас за изминалата година, но условието е да не включвате хора от Славия?

- (Замисля се.) Щом не искате да казвам никой от Славия - добре. За треньор ще посоча Станислав Генчев. Щях да кажа Александър Томаш, но той ме ядоса, защото няколко пъти през годините иска мои футболисти, без да ме пита. От играчите има двама, които много харесвам. Не мога да кажа, че са най-добрите, но на мен много ми допадат. Това са Светльо Ковачев от Арда и пак оттам - Иван Тилев, който беше в Септември, но тогава се забавих и не го взехме, за което се ядосвам още.

Съдът отмени решенията на Извънредния конгрес, но Боби Михайлов явно не се притеснява и видяхме, че дори отпусна душата си и заформи дует с Младен Кръстаич по време на коледното парти на централата?

- Нямам идея какво се случва. Никой нищо не казва, но аз отново ще призова за единение. Нека седнат на една маса и да се разберат кой за какво ще отговаря и да започне да работи. Аз казах и на Бербатов, и на Стилян, че ако Стилиян беше кандидат за президент, той щеше да победи безапелационно. Димитър няма аура. Той седи на въздушна възглавница. Казва ми, че се променя, но... То и сега на президента на Павликени е трудно да стигне до Михайлов, но как ще отиде при Бербатов? Стилян е много по-отворен човек.

Появиха се слухове, че много сериозна фигура като Лъчо Танев може да се кандидатира за президентския пост в БФС. Смятате ли, че това е човекът, който може да се превърне в обединителната фигура.

- Да. Категорично. Лъчо е достоен човек, който притежава голям опит и много сериозни контакти. Той е много честен. Ще ви разкажа един случай. Доскоро се провеждаше коледен турнир по тенис, в който участваха много хора, но накрая печелеха Бойко Борисов и Любо Пенев. Последния път те играха на финала срещу Лъчо и сина му. Таневи ги победиха безапелационно, а Бойко си тръгна бесен, защото той не може и не обича да губи, а тогава Лъчо каза: "Аз не мога да лягам на никого. Разбирате ме какво искам да кажа, нали?".

С какво ще запомните мондиала в Катар?

- Прекрасно първенство. Чудесна организация. Много се говори "купено", "подарено", но катарците го направиха като по учебник. Без простотии, без хулигански изяви... Всичко беше супер и видяхме голяма Хърватска и голяма Аржентина. Тези две страни показаха, че със свои кадри могат да постигнат всичко. Нали виждате другите? Гледахте ли Германия? Имаше една снимка черен немец гони рус японец. Тази Германия нямаше нищо общо с онзи велик Бундестим на Бекенбауер или на Бреме, Бухвалд и Матеус. Ами затова си тръгнаха рано-рано. Белгия, Нидерландия, Швейцария... Какво направиха? Нищо! Сигурно имат добри футболисти, но на национално ниво всеки дава сърцето си, когато играе за родината си, а не за държавата, която му е дала паспорт. Корените са най-важни!

  Сподели
366