ЦСКА също подкрепи БФС и се противопостави на държавата


Л. Михайлов

ЦСКА също подкрепи БФС и се противопостави на държавата

Ръководството на ЦСКА изрази публично притесненията си с планираните промени в рекламирането на лицензирани лотарийни игри. Вчера БФС излезе с отворено писмо, в което изразява възражението си с въпросните бъдещи действия от страна на държавата. По-рано днес Футболния съюз получи подкрепа от Левски, а сега и от ЦСКА. Ето какво пишат "червените" по темата:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА

Във връзка с предложените промени в Закон за хазартa

Във връзка с евентуалните предстоящи промени в Закон за хазарта и в частност идеите за забрана на "пряката" и "непряка" реклама, ние от ЦСКА, като заинтересована страна (клуб, спонсориран от хазартна компания), искаме да заявим нашата позиция като изразим публично притесненията си.

Ние смятаме, че подобни бъдещи действия от страна на държавата, каквито са предвидени в новия Закон, биха навредили ПРЯКО на българския футбол и на българския спорт.

Нашето обединено мнение е, че онлайн операторите в България (букмейкъри и организатори на хазартни игри), спазват стриктно всички правила, наложени от закона за хазарт на Република България. Смятаме, че това е видимо от всички рекламни съобщения в общественото пространство. Можем категорично да заявим, че в работата си с нас, нашите партньори никога не са престъпвали морални граници, използвайки забранени средства и методи за достигане до хора или аудитория, която не е тяхна целева група.

Лицензираните оператори в България, които подкрепят българския спорт и българския футбол (а именно 99% от отборите в професионалния футбол, част от непрофесионалните отбори и организациите за аматьорски футбол), ще бъдат неравнопоставени спрямо всички чуждестранни оператори, които от своя страна ще достигат до феновете чрез "ПРЯКА" и "НЕПРЯКА" реклама, освен ако не забраните излъчването на Шампионска лига, Лига Европа, Англия - Висша лига, Германия - Бундеслига, Испания - Премиера дивисион, Италия - Серия "А", което би било доста притеснително.

Уважаеми ВНОСИТЕЛИ на поправки в закона, на какво основание давате предимство на чуждестранните компании за сметка на българските? Вероятно със средствата, които получават от хазарт, вече изброените държави и големи отбори имат сериозен напредък в развитието на първенствата си и в изграждането на школите (забранени за реклама, които обаче хазартът финансира под формата на дарения).

Спонсорирането на футбола в България - от хазартни компании, букмейкъри и лотарии, не е преценент в Европа. Не правим изключение и ние, като клуб с многобройна публика, в никакъв случай не подценяваме интелекта на своите фенове и не вярваме, че те могат да бъдат подведени от телевизионен клип, в който дори не присъства апел към залагане, а по атрактивен начин бива представен продукт или услуга. С какво българската аудитория е по-различна от тази, на която и да е европейска държава, където големи футболисти носят логата на хазартни компании върху спортните си екипи?

У нас, като клуб с традиции в Европа, е залегнало вярването, че футболният път на Стария континент е отъпкан и няма нужда тепърва да търсим модел, който би ни помогнал да се чувстваме финансово стабилни и да вървим в правилната посока. Напротив, такъв модел вече съществува и от няколко години се прилага у нас, което видимо подпомогна израстването на българския спорт.

Уважаеми ВНОСИТЕЛИ на поправките в закона, освен всичко друго е хубаво да информирате ползвателите на рекламните съобщения, а именно нашите фенове, че хазартът плаща следните данъци и такси:

- Данък печалба
- Корпоративен данък
- Такса отговорен хазарт
- Хазартът не възстановява ДДС

Напълно сме наясно, че като заинтересована страна, някои биха осъдили позицията ни, но категорично не подкрепяме внесените промени, които са в ущърб на спорта, развитието на клубовете и спортистите. Смятаме, че всяка крайност в свободна страна с изявено гражданско общество е недопустима и безсмислена.

От ръководството

  Сподели
466