След сезона: Висшата лига на Англия II част


Н. Гавазов

След сезона: Висшата лига на Англия II част

Приказната титла на Лестър, отпадането на отбори с история като Нюкасъл и Астън Вила, катастрофата на миналогодишния шампион, провалът на лидерите и възходът на Тотнъм. Отмина поредният сезон в най-популярното и конкурентно първенство на планетата и е време за анализи. FUTBOL TV в своята втора част ще обърне внимание на отборите, които заеха място в средата на таблицата за класиране. Веднага ще кажем, че не може да говорим за средняци, защото тук се намира и миналогодишният шампион, а също и отбор, чиято история буди възхищение.


12. Суонзи


12 - 11 - 15 (победи, равенства, загуби) 42-52 (голова разлика)

Голмайстор - Андре Айю (12)
Най-добър асистент - Кайл Нотън, Бароу (по 3)
Най-много изиграни мачове - Лукаш Фабиански (37 мача)

Сезонът започна чудесно за "лебедите". Отборът на Монк победи Манчестър Юнайтед и едва не се наложи над Челси в Лондон, добирайки се до третото място след четвъртия кръг. Но последва серия от 11 мача със само един успех и Монк бе уволнен. Радялата със специалиста бе спонтанна, защото Франческо Гуидолин дълго бе търсен. Италианецът се зае с ролята на спасител, за която използва богатата си треньорска кариера, а свежият му поглед даде резултати. Суонзи можеше да завърши и в топ 10, но след победата над Челси в началото на април, когато стана ясно, че тимът запазва мястото си, "лебедите" си позволиха да допуснат две загуби.

Отлично представяне. Суозни се справи с всички трудности през сезона, включително и с мениджърската рокада, а в последния си мач срещу Манчестър Сити "лебедите" изглеждаха много достойно и взеха точка от "гражданите", които се бореха са място в топ 4.

 

 

11. Евертън


11 - 14 - 13 (победи, равенства, загуби) 59-55(голова разлика)

Голмайстор - Ромелу Лукаку (18)
Най-добър асистент - Жерар Деулофеу, Рос Баркли (по 8)
Най-много изиграни мачове - Рос Баркли (38 мача)

Сезонът се получи много странен. Отборът започна сравнително добре, показваше ярка игра, макар и да не демонстрираше стабилност. Отлично се вписаха някои нови попълнения, а младите защитници Галоуей и Браунинг отлично замениха контузените Коулмън и Брауининг. След това обаче започна да се случва нещо неразбираемо. Деградацията се засили през втората част на сезона, а Мартинес не спря да се заиграва с романтичния футбол, което наруши баланса между защитните и атакуващите действия на отбора. Последва конфликт с любимеца на публиката Лейтън Бейнс, а испанецът окончателно загуби контрол над отбора. И работата си.

Оценката за представянето на Евертън е между катастрофа и неудовлетворителна. Този отбор по качество на състава е близо до Тотнъм и по-добър от този на Стоук Сити и заслужава да се бори за място в евротурнирите, а не само, че не го направи, но и през голяма част от сезона се намираше в долната част на таблицата.

 

 

10. Челси


12 - 14 - 12 (победи, равенства, загуби) 59-53(голова разлика)

Голмайстор - Диего Коща (12)
Най-добър асистент - Сеск Фабрегас, Вилиан (по 7)
Най-много изиграни мачове Сеск Фабрегас, Сесар Аспиликуета (37 мача)

От отбор, който уверено спечели титлата през миналия сезон, може да се очаква само още по-голямо съвършенство и на първо място борба за трофей в Европа. Изглеждаше, че Моуриньо е изградил боеспособен тим, настроил го е към себе си и е готов за подвизи. На практика се получи страхотен провал, старт на който даде лично Жозе с неадекватното си поведение в мача със Суонзи. Тон на целия сезон даде пък странното поведение на Еден Азар, атмосферата в съблекалнята започна да се нагорещява, Моуриньо окончателно загуби контрол над себе си, а играчите категорично отказаха да подкрепят своя мениджър, подобрявайки резултатите и играта си.

Трудно е да кажем, че Челси веднага тръгна нагоре след уволнението на португалеца, но Гуус Хидинк успокои съблекалнята, Диего Коща започна да вкарва, а Азар дори се събуди в края на сезона.

Оценката е катастрофа. Едва ли и най-запалените фенове на "сините" могат да намерят по-мека дума. Челси е единственият шампион във Висшата лига, който по такъв ужасен начин защитаваше титлата си. Трудно е да кажем какво се случи, но изгонвайки Моуриньо, играчите не успяха да потвърдят своята репутация и сега пред Антонио Конте стоят много въпроси.

 

 

9. Стоук Сити


14 - 9 - 15 (победи, равенства, загуби) 41-55(голова разлика)

Голмайстор - Марко Арнаутович (11)
Най-добър асистент - Джердан Шакири, Марко Арнаутович (по 6)
Най-много изиграни мачове - Глен Уилън (37 мача)


Хората на Марк Хюз се провалиха на старта на сезона, след като спечелиха само три точки в първите си шест мача. След това "грънчарите" направиха рязък скок, обусловен от приемливия календар, който послужи за начало на серия уверени домашни мачове с грандовете и закрепване в топ 10. Стоук отново намали темпото в края на сезона, но благодарение на натрупванията, тимът завърши на достойното девето място.

Оценката е удовлетворителна, независимо от деветото място в крайното класиране, защото основната слабост на "грънчарите" се оказа липса на концентрация и мотивация, което пролича в слабите мачове срещу аутсайдерите.

 

 

8. Ливърпул


16 - 12 - 10 (победи, равенства, загуби) 63-50(голова разлика)

Голмайстор - Роберто Фирмино (10)
Най-добър асистент - Джеймс Милнър (11)
Най-много изиграни мачове - Симон Миноле (34 мача)

Брендън Роджърс бе уволнен след като стана известно, че развитието на колектива под негово ръководство се намира в задънена улица. Пристигането на Клоп се очакваше с голямо въодушевление от феновете и се прие като глътка свеж въздух на "Анфийлд". Немецът получи небивал кредит на доверие от страна, както на феновете и играчите, така и от страна на взискателната английска преса, а близкият до духа на трибуните подход на Клоп му осигури допълнителни овации.

Юрген се захвана за работа с присъщата си немска педантичност, като посегна на светинята, поставяйки не най-почитаните Купа на Лигата и Лига Европа в приоритет над Висшата лига. Логиката на немеца бе разбираема: в дебютния си непълен сезон спечелването на два трофея щеше да е чудесно постижение. Впрочем, участието на два финала, макар и загубени, не е съвсем зле. Друг е въпросът, че мърсисайдци няма да играят в евротурнирите през следващия сезон и Клоп ще трябва да хвърли всички усилия върху класиране в топ 4, защото всяко едно място извън четворката ще се смята за провал.

Оценката за представянето на Ливърпул е по-скоро неудовлетворителна, отколкото удовлетворителна. Разбира се, тази е оценка е заради позицията на отбора в крайното класиране. Но пък положителното е, че изминалият сезон и осмото място в класирането показаха на Клоп проблемите в тима и кои позиции се нуждаят от качествено подсилване. Освен това мениджърът оправда очакванията, че може да извлича максимума от играчите си, като бонус към това е, че някои футболисти прогресираха при него. Именно поради това не може да кажем, че сезонът е провален или катастрофа.

 

 

7. Уест Хем


16 - 14- 8 (победи, равенства, загуби) 65-51 (голова разлика)

Голмайстор - Димитри Пайе, Анди Керъл (по 9)
Най-добър асистент - Димитри Пайе (12)
Най-много изиграни мачове - Аарън Кресуел, Марк Нобъл (37 мача)


Тревожни бяха очакванията към Уест Хем преди началото на сезона. Клубът подмени мениджъра, закупи няколко нови футболисти, за които не се знаеше как ще се впишат в отбора и на всичкото отгоре "чуковете" започнаха кампанията си най-рано от всички. Провалът в квалификациите на Лига Европа допълнително обезпокои почитателите на Уест Хем, за това като гръм от ясно небе дойде победата над Арсенал в първия кръг. Два кръга по-късно пък бе повален Ливърпул на "Анфийлд". До края на октомври "чуковете" взеха скалповете и на другите два гранда Челси и Манчестър Сити, в същото време хората на Билич с лека ръка раздаваха точки на Борнемут, Норич, Съндърланд и Уотфорд. По-късно лондончани станаха по-малко разточителни, но не престанаха да изненадват, записвайки поредица от великолепни резултатни мачове. Създаде се усещането, че отборът може да победи всеки един противник, а красив завършек на кампанията стана последната среща на стария стадион, където хората на Билич в зрелищен мач победиха Манчестър Юнайтед.

Оценката за представянето на Уест Хем е отлична. Отборът и емоционалният мениджър надминаха всички очаквания. Билич създаде боеспособен и сплотен колектив, в който хармонично се вписаха индивидуалисти като Пайе, дори накрая феновете на "чуковете" бяха леко разочаровани, че любимците им не успяха да се класират за Шампионска лига.

 

 

6. Саутхемптън


18 - 19- 11 (победи, равенства, загуби) 59-41 (голова разлика)

Голмайстор - Садио Мане, Грациано Пеле (по 11)
Най-добър асистент - Душан Тадич (12)
Най-много изиграни мачове - Жозе Фонте, Садио Мане (37 мача)

Завършилият сезон за Саутхемптън може да сравним с популярните американски въртележки, тъй като южняците на няколко пъти имаха спадове и подеми. На старта "светците" претърпяха разгромно поражение от Евертън у дома си и в същото време тимът отпадна от Лига Европа. След това обаче последва серия от шест двубоя в които бяха спечелени 14 точки. По-големият провал предстоеше: шест поражения и равенство в осем мача и приближаване до зоната на изпадащите, което породи слухове за уволнение на Роналд Куман. Холандският специалист обаче спря деградацията, отборът отново започна да играе тактически грамотно и въпреки липсата на стабилност, напрежението спадна. През втората част на сезона Саутхемптън се представи великолепно, а серията от 12 победи в последните 18 мача позволи на тима да се изкачи на шестото място и да изпревари Уест Хем. Отличителна черта за играта на "светците" станаха статичните положения, които се оказаха убийствени за съперниците - 15 от 59-те гола бяха вкарани с глава.

Оценката за представянето на Саутхемптън е отлична. Разбира се, възторгът на публиката се насочи в друга посока, но може да бъдете сигурни, че ако Лестър не бе спечелил титлата, овациите на феновете щяха да се насочат към Куман и неговите възпитаници.

 

  Сподели
288