Челси спечели лондонското дерби (видео)


Н. Гавазов

Челси спечели лондонското дерби (видео)

Отборът на Челси продължи с отличното си представяне от началото на сезона, след като победи Тотнъм с 4:2 на "Уайт Харт Лейн" и преди изиграване на останалите срещи от осмия кръг на Премиършип, поведе със седем точки в класирането във Висшата лига. В герой на мача пък се превърна Хуан Мата, който записа два гола и асистенция.

Двата отбора започнаха внимателно мача и в не много високо темпо. Първото опасно положение дойде още в 5-та минута, когато Сигурдсон центрира в наказателното поле, Галас стреля, но не успя да огорчи бившите си съотборници. Постепенно гостите взеха инициативата в свои ръце и започнаха да атакуват по-опасно. На няколко пъти „шпорите" успяваха да откраднат топката, но заради агресивната преса на своя противник възпитаниците на Вилаш-Боаш не успяваха да организират нищо смислено. Тези първи 15 минути ще се запомнят с великолепния пас на Азар към Торес, който пропиля подаването, както и ударът на злия гений на Ювентус - Оскар, който в 12-та минута стреля опасно, но за щастие на Фридъл топката мина покрай гредата.

Натискът на „аристократите" даде резултат в 19-та минута, когато след корнер Галас не изчисти както трябва топката, най-бързо до нея се озова Кейхил, който я пое и с мощен удар изпрати коженото кълбо във вратата на безсилния Фридъл. 1:0 за Челси, който беше възнаграден за активния си старт!

След попадението играта се оживи, а гостите получиха импулс и започнаха да редят атака след атака. При Тотнъм нещата продължаваха да не се получават и опитите им за обрат бяха стихийни. В 31-та минута Кейхил допусна грешка, Ленън подаде към Сигурдсон, който стреля мощно в близкия ъгъл - встрани от гредата. Последва отлична индивидуална игра на Торес, но пасът на нападателя попадна в намиращия се в засада Мата. В 35-та минута Ашли Коул създаде напрежение с рисковано връщане към Чех, последва мълниеносна атака на Челси, която завърши с корнер. В последните пет минути Рамирес и Мата стреляха опасно, а домакините отвърнаха с един мощен пробив на Демпси, който много трудно беше неутрализиран от бранителите на „сините".

Първите минути на второто полувреме бяха за Тотнъм, който направи пълен обрат в мача. В 48-та минута Хъдълстоун подаде на Вертонген, Ян търкулна топката към Галас, който простреля вратата на своя бивш отбор 1:1! Отбраната на Челси не игра по най-добрия начин при гола на Галас, а Тотнъм се вдъхнови от попадението и продължи да атакува. В 52-та минута Сигурдсон за малко да се измъкне от опеката на „сините" бранители, а веднага след това Вертонген проби опасно и създаде хаос пред Чех, но стражът на „аристократите" бе на мястото си.

В 56-та минута отбраната на Челси отново сгреши фатално. Ленън подаде на Дефо, който с успешно докосване изпрати топката във вратата на Чех 2:1! Това бяха минутите на домакините, които най-после успяха да се закрепят в половината на своя противник и закономерно обърнаха резултата в своя полза. В 62-та и 63-та минути Сандро и Клинт Демпси можеха да направят още по-страшни нещата за Челси, но този път отбраната на гостите се справи с опасностите.

Страхотен мач между двата отбора, а ето, че в средата на втората част дойде и часът на Хуан Мата. В 66-та минута Оскар стреля в наказателното поле на „шпорите", Галас отново не изчисти както трябва и Мата се възползва, поразявайки с акуратен удар Брад Фридъл 2:2! Отговорът на домакините не закъсня - Дефо с мощен удар от далечна дистанция стреля и Чех с мъка спаси. Репликата на гостите обаче беше още по-впечатляваща. В 71-та минута Мата започна сам атака за своя отбор, Микел продължи чрез Азар и Еден подаде феноменален пас за Мата, който спокойно реализира за 2:3! Отлична комбинация. Две минути по-късно Хуан Мата бе близо до своя хеттрик в мача, но Фридъл спаси. Малко след това Оскар стреля опасно и отново стражът на Тотнъм трябваше да показва класа. В 76-та минута Сигурдсон класно изскочи от дълбочина в наказателното поле на Челси, овладя на скорост топката, но ударът му мина над напречната греда.

Положение след положение редяха двата тима, а влизането на Адебайор на мястото на Демпси раздвижи атаката на домакините. Именно Емануел бе близо до изравняване на резултата в 78-та минута, но Чех правилно реши свръхсложната задача. Три минути по-късно Сигурдсон и Дефо създадоха напрежение пред вратата на гостите, последва пробив на Торес, чийто удар към далечния ъгъл на Фридъл профуча покрай гредата. Минута преди края на редовното време Уокър стреля опасно, но Чех парира.

Всичко обаче приключи в 90-та минута, когато именно Кайл Уокър сбърка на фланга, Мата се пребори до последно, открадна топката и я подаде успоредно на вратата към Стъридж и Даниел спокойно вкара четвъртият гол 2:4!

  Сподели
195