Лестър спечели апелацията срещу ВЛ


Н. Гавазов

Лестър спечели апелацията срещу ВЛ

Лестър спечели обжалване по дело, което можеше да коства точките на клуба за този сезон във Висшата лига.

Както е известно, правилата за финансов феърплей на Висшата лига ограничават загуба от £105 милиона, която клубът може да направи за период от три години.

Дефицитът на Лестър за тригодишния период, приключващ на 30 юни 2023 г., възлиза на цели 129.4 милиона паунда, което е с 24,4 милиона паунда повече от максимално допустимия лимит.

Въпреки това, по време на изслушването независимата комисия се съгласи с аргументите на Лестър, че не е юрисдикцията на Висшата лига да наказва клуба, тъй като "лисиците“ напуснаха горната дивизия в края на сезон 2023/24 и вече бяха във Футболната лига на време на предявяване на обвинения.

Според Sky Sports, решението на практика премахва правото на Висшата лига да отнема точки от Лестър за нарушаване на правилата на финансовия феърплей, както направиха срещу Евертън и Нотингам Форест миналия сезон.

В изявление Висшата лига заяви, че е "изненадана и разстроена" от решението на независимата комисия. А Лестър твърди, че чрез обжалването си той "просто се стреми да гарантира, че правилата се прилагат в съответствие с начина, по който те действително са написани“.

  Сподели
20