Висшата лига се готви да въведе SAOT


Н. Гавазов

Висшата лига се готви да въведе SAOT

Висшата лига се готви да въведе полуавтоматизирана технология за засада (semi-automated offside technology, SAOT), която ще позволи на VAR да отсъди засада в рамките на секунди.

През миналия сезон VAR отне средно 64 секунди, за да реши мач, въпреки че на съдиите отне цели пет минути и 37 секунди, за да отменят гол на Уест Хям срещу Астън Вила през март. В резултат на това средната продължителност на мач от Висшата лига се повиши до почти 102 минути.

Скоро обаче системата SAOT ще се притече на помощ на рефера и VAR, договорът за който бе възложен на Genius Sports, изпреварвайки другия технологичен партньор на Висшата лига Hawk-Eye, съобщава The Guardian.

На всеки от 20-те стадиона на Висшата лига Genius Sports ще инсталира 28 камери за компютърно виждане, които с помощта на изкуствен интелект постоянно ще анализират местоположението на 10 000 точки на повърхността на всеки играч и топка.

Реферите ще получат сигнал от SAOT дали е имало засада или не в рамките на няколко секунди, а зрителите ще могат да проверят правилността на решението с помощта на 3D графики.

Заслужава да се отбележи, че използването на SAOT във Висшата лига ще започне след първата международна пауза за сезона, която ще бъде през септември.

Споменатият по-горе Hawk-Eye ще продължи да отговаря за технологията за проследяване на голове, но договорът му с Висшата лига изтича следващата година.

  Сподели
135