Ман Юнайтед обяви за сделка със Сър Ратклиф


Н. Гавазов

 Ман Юнайтед обяви за сделка със Сър Ратклиф

Манчестър Юнайтед потвърди на Бъдни вечер, че постигна споразумение със Сър Джим Ратклиф да закупи 25% дял в клуба, което ще го накара да поеме футболните операции.

Имайте предвид, че това изявление дойде 13 месеца след като семейство Глейзър официално обяви клуба от Олд Трафорд за продажба.

Ето и съобщението:

Manchester United plc постига споразумение Сър Джим Ратклиф, председател на INEOS, да придобие до 25% дялово участие в компанията.

Придобиване на 25% от акциите от клас B, притежавани от семейство Глейзър

Оферта за придобиване на до 25% от всички акции от клас А

Семейство Глейзър и акционерите от клас А ще получат една и съща цена от $33,00 на акция

По-нататъшни инвестиции от $300 милиона в клуба

INEOS делегира отговорност за управлението на футболните операции

Завършването на тази сделка зависи от получаването на всички необходими регулаторни одобрения, включително от Висшата лига

Manchester United plc (NYSE: MANU) обяви днес, че е сключил споразумение, съгласно което председателят на INEOS, Сър Джим Ратклиф, ще придобие 25 процента от акциите на Манчестър Юнайтед клас В и до 25 процента от акциите на Манчестър Юнайтед клас А и да предостави допълнителни 300 милиона долара, предназначени да позволят бъдещи инвестиции в "Олд Трафорд".

Като част от сделката, INEOS прие искане от Брда да му бъде делегирана отговорност за управлението на футболните операции на клуба. Това ще включва всички аспекти на операциите и академиите за мъжки и женски футбол, заедно с две места в борда на Manchester United pls и Бордовете на Manchester United Football Club.

Съвместната амбиция е да се създаде футболна операция от световна класа, надграждаща многото съществуващи силни страни на Клуба, включително успешното представяне извън терена, на което той продължава да се радва.

Изпълнителни съпредседатели и директори, Аврам Глейзър и Джоел Глейзър заявиха: "Радваме се, че постигнахме съгласие за тази сделка със Сър Джим Ратклиф и INEOS. Като част от стратегическия преглед, който обявихме през ноември 2022 г., ние се ангажирахме да разгледаме различни алтернативи, които да помогнат за подобряването на Манчестър Юнайтед, с акцент върху постигането на успех за нашите мъжки, женски и академични отбори.

Сър Джим и INEOS внасят богат търговски опит, както и значителен финансов ангажимент в Клуба. И чрез INEOS Sport Манчестър Юнайтед ще има достъп до опитни професионалисти с висока производителност, опитни в създаването и ръководенето на елитни отбори както от вътрешни, така и извън играта. Манчестър Юнайтед има талантливи хора в клуба и нашето желание е винаги да се подобряваме на всяко ниво, за да помогнем на нашите страхотни фенове да донесат повече успехи в бъдеще".

Председателят на INEOS, Сър Джим Ратклиф, съобщи: "Като местно момче и цял живот поддръжник на клуба, аз съм много доволен, че успяхме да постигнем споразумение с Борда на Манчестър Юнайтед, което ни делегира отговорността за управление на футболните операции на Клуба. Въпреки че търговският успех на Клуба гарантира, че винаги е имало налични средства за спечелване на трофеи на най-високо ниво, този потенциал не е бил напълно отключен напоследък. Ние ще донесем глобалните знания, опит и талант от по-широк INEOS Sport group да помогне за по-нататъшното подобряване на клуба, като същевременно предоставя средства, предназначени за бъдещи инвестиции в "Олд Трафорд".

Ние сме тук в дългосрочен план и осъзнаваме, че ни предстоят много предизвикателства и упорита работа, към които ще подходим с стриктност, професионализъм и страст. Ангажираме се да работим с всички в клуба – Борда, персонала, играчите и фенове – за да помогнат на клуба да върви напред.

Нашата споделена амбиция е ясна: всички искаме да видим Манчестър Юнайтед обратно там, където ни е мястото, на самия връх на английския, европейския и световния футбол".

Сделката подлежи на обичайни регулаторни одобрения и всички страни се надяват тя да бъде завършена възможно най-скоро.

Подробности за транзакцията

Съгласно условията на споразуменията за транзакция, Trawlers Limited ще (i) придобие 25% от обикновените акции от клас B на Дружеството, номинална стойност $0,0005 на акция ("акции от клас B“) и (ii) ще инициира търгово предложение за придобиване до определен брой акции, които при стартирането ще представляват 25% от обикновените акции от клас А на Компанията, номинална стойност $0,0005 на акция ("акции от клас А“), във всеки случай на цена от $33,00 на акция в брой . При наличие на достатъчен брой акции от клас А, предложени в офертата, Trawlers Limited ще притежава 25% от клуба след приключване на транзакцията.

Сър Джим ще предостави фонд от 300 милиона долара, предназначен да позволи бъдещи инвестиции в инфраструктурата на клуба на Олд Трафорд, включващ 200 милиона долара, платени при приключване на сделката, и още 100 милиона долара до края на 2024 г. Trawlers Limited ще получи допълнителен клас А и акции от клас B на $33,00 по отношение на такава инвестиция.

Транзакцията ще бъде изцяло финансирана от Trawlers Limited без никакви дългове.

Бордът на директорите на Manchester United plc одобри транзакцията и препоръча на акционерите на Manchester United plc да предложат своите дялове в търговото предложение и да одобрят промяната в устава на Manchester United plc, която, наред с други неща, позволява прехвърлянето на Акции от клас B.

Затварянето на търговото предложение ще зависи от получаването на одобрение от Висшата лига и други необходими регулаторни одобрения, одобрение от акционерите на изменение на устава и други обичайни условия.

Trawlers Limited е компания, регистрирана съгласно законите на остров Ман и е изцяло собственост на Сър Джим Ратклиф.

Trawlers Limited беше съветван от Slaughter и May, Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP, Goldman Sachs International и JP Morgan Cazenove. Манчестър Юнайтед беше съветван от The Raine Group и Latham & Watkins LLP. Акционерите на семейство Глейзър бяха съветвани от Rothschild and Co.

Предупредителна бележка относно изявления за бъдещето

Това съобщение за пресата съдържа "изявления за бъдещето“, свързани с предложеното придобиване на акции от клас А и акции от клас Б на Компанията от Trawlers Limited, компания, учредена съгласно законите на остров Ман и изцяло притежавана от Джеймс А. Ратклиф, физическо лице (заедно с Trawlers Limited, "Оферентите“).

Такива изявления за бъдещето включват, но не се ограничават до, изявления относно способността на страните да изпълнят условията за изпълнение на Офертата (както е дефинирано по-долу), очаквания график за завършване на Офертата и другите транзакции, предвидени от Транзакцията Споразумение (както е дефинирано по-долу) и спомагателните споразумения към него (наричани заедно "Транзакциите“), вярванията и очакванията на Дружеството и Предложителите, ползите, които се стремят да бъдат постигнати чрез Транзакциите, и потенциалните ефекти от завършените Транзакции както върху Компанията и Предложителите.

В някои случаи изявленията за бъдещето могат да бъдат идентифицирани чрез терминология като "вярвам“, "може“, "ще“, "трябва“, "предвидя“, "цел“, "стратегия“, "потенциално“, "оценка, " "продължавам", "предвидя", "възнамерявам", "може", "бих", "проектирам", "планирам", "очаквам", "търся" и подобни изрази и техни вариации.

Тези думи имат за цел да идентифицират изявления за бъдещето. Тези изявления за бъдещето се основават на текущи очаквания и прогнози за бъдещи събития, но не може да има гаранция, че такива очаквания и прогнози ще се окажат верни в бъдеще. Всички твърдения, различни от твърдения за исторически факти, са твърдения за бъдещето.

Действителните резултати може да се различават съществено от текущите очаквания поради редица фактори, включително (но не само) рискове, свързани с несигурност по отношение на времето на Транзакциите; несигурност относно това колко от акционерите на Дружеството ще предложат своите акции в Предложението; рискът да бъдат направени конкурентни оферти; възможността различни условия към Транзакциите да не бъдат изпълнени или отменени; и рискът съдебните спорове на акционерите във връзка със Сделките да доведат до значителни разходи за защита, обезщетение и отговорност.

Не трябва да се разчита прекомерно на тези прогнозни изявления, които говорят само за датата, на която са направени. Освен в случаите, когато се изисква от закона, Дружеството и Предложителите не се задължават да публикуват публично каквито и да било ревизии на прогнозните изявления след датата на настоящото, за да приведат тези изявления в съответствие с действителните резултати или ревизираните очаквания.

Относно офертата и допълнителна информация

Предложителите очакват да започнат търгово предложение (такова търгово предложение, "Офертата“) за до 13 237 834 акции от клас А на Дружеството, представляващи 25,0% от емитираните и оставени акции от клас А към началото на офертата, закръглено до най-близката цяла акция от клас А, на цена от $33,00 за акция от клас А, в брой (подлежи на определени корекции), без лихва върху нея, минус всички необходими данъци, удържани при източника.

Офертата се прави в съответствие със споразумението за транзакция от 24 декември 2023 г. от и между Trawlers Limited, продавачите, страна по нея, които са членове на семейството на Глейзър и свързани лица, и Компанията ("Споразумението за транзакция“). Офертата все още не е започнала.

Това съобщение за пресата е само за информационни цели, не е препоръка и не е нито оферта за покупка, нито покана за оферта за продажба на акции от клас А на Компанията или други ценни книжа. Това съобщение за пресата също не е заместител на материалите за търговата оферта, които Предложителите ще подадат в Комисията по ценни книжа и борси на Съединените щати ("SEC“) при започване на Офертата.

В момента, в който Офертата започне, Предложителите ще подадат до SEC декларация за търгово предложение в списък TO ("Декларация за търгово предложение“), а Компанията ще подаде до SEC декларация за покана/препоръка в списък 14D-9 ( "Изявление за искане/препоръка“). АКЦИОНЕРИТЕ НА КОМПАНИЯТА СЕ ПРИЗОВАВАТ ДА ПРОЧЕТЕТ ИЗЯВЛЕНИЕТО ЗА ТЪРЖНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ (ВКЛЮЧИТЕЛНО ОФЕРТА ЗА ПОКУПКА, СВЪРЗАНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ПИСМО И НЯКОИ ДРУГИ ДОКУМЕНТИ ЗА ТЪРЖНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ) И ПОКАНАТА/ПРЕПОРЪКАТА, КОГАТО ТАКИВА ДОКУМЕНТИ СТАНАТ НАЛИЧНИ (КАТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМЕНЕН ИЛИ ДОПЪЛЕН ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ), ЗАЩОТО ЩЕ СЪДЪРЖАТ ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ И ВНИМАТЕЛНО РАЗГЛЕЖДАНЕ, ПРЕДИ ДА СЕ ВЗЕМЕ ВСЯКО РЕШЕНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОФЕРТАТА.

Когато бъдат подадени, акционерите на Компанията и други инвеститори могат да получат безплатно Изявлението за търгово предложение, Изявлението за покани/препоръки и други подадени документи на уебсайта на SEC на адрес www.sec.gov. Копия от документите, подадени в SEC от Компанията, ще бъдат достъпни безплатно на страницата за инвеститори на уебсайта на Компанията, https://ir.manutd.com/. В допълнение, акционерите на Дружеството могат да получат безплатни копия от материалите за търговото предложение, като се свържат с информационния агент за Офертата, който ще бъде посочен в Изявлението за търговото предложение.

  Сподели
431