Жена за първи път ще ръководи мач от Висшата лига


Н. Гавазов

Жена за първи път ще ръководи мач от Висшата лига

40-годишната Ребека Уелч ще стане първата жена съдия в английската Висша лига. Тя ще ръководи мача от 18-ия кръг на английското първенство между лондонския Фулъм и Бърнли, който ще се проведе на 23 декември. Това съобщава BBC.

Съобщава се също, че Сам Елисън ще ръководи мач от английската първенство през декември и ще стане първият чернокож съдия във Висшата лига от 15 години. Той ще работи в мача от 19-ия кръг между Шефилд Юнайтед и Лутън Таун на 26 декември. Имайте предвид, че нито един черен или азиатски съдия не е ръководил мач от Висшата лига от 2008 г.

През юли ФА изложи планове да наеме 50% повече рефери от "исторически недостатъчно представени“ среди до 2026 г., като целта е да увеличи броя на реферите жени с 1000 за три години, както и да увеличи процента на реферите, които са черни или азиатци на всички нива на футбола.

Уелч вече влезе в историята, когато през ноември стана първата жена, която ще служи като съдия във Висшата лига. Тя изигра ролята на четвърти съдия в мача между Манчестър Юнайтед и Фулъм (1:0).

  Сподели
344