Самоубийството на Челси и Ливърпул, първа загуба на Рангник...


Н. Гавазов

Самоубийството на Челси и Ливърпул, първа загуба на Рангник...

Настоящият сезон на английската Висша лига продължава да радва феновете с ярки сблъсъци, които понякога могат да удивят със своята сензационност и да станат обекти на всякакви дискусии.

В последния кръг на Висшата лига Манчестър Сити победи с лоша игра, Челси и Ливърпул се самоубиха, а Манчестър Юнайтед за първи път загуби при Ралф Рангнк.

Нека разгледаме по -отблизо всички най -интересни събития, които се случиха в петия кръг на английската Висша лига.

 

Арсенал изпусна Манчестър Сити

Дълги години "артилеристите" остават един от най-удобните съперници за Манчестър Сити, но този път лондончани имаха реални шансове за успех в играта с лидера. Да, Арсенал бе без Микел Артета, но тимът се намираше в добра форма. В същото време Сити изглежда се чувстваше уморен или просто не се включи в играта, очаквайки дежурна победа.

За Сити двубоят бе един от най-лошите за сезона - наравно с домакинството срещу Саутхемптън. Решителният Арсенал тръгна в атака, откри резултата преди почивката и не намали темпото веднага след това. Но шампионите все пак намериха изход и Арсенал му помогна в това. Първоначално отборът на Гуардиола се върна благодарение на дузпа за фаул на Гранит Джака срещу Бернардо Силва, но повратният момент бе изгонването на Габриел Магаляес. Бразилецът получи глупав втори жълт картон и подведе отбора, който игра достойно даже при 1:1.

Сити грабна победата без да показва смислена игра. Арсенал пък изигра един от най-добрите мачове за сезона, но пропусна рядък шанс. За съжаление на Ливърпул и Челси.

 

Уотфорд потъва

Еманюел Денис няма да пътува за Купата на Африка, но с това приключват добрите новини за Клаудио Раниери. Освен това фактът, че Уотфорд реши да не прави отстъпки на Нигерийската футболна федерация, която закъсня със заявката за играча, очевидно не вдъхнови самия нападател. Денис игра слабо през първото полувреме на мача с Тотнъм, а след почивката Раниери отстрани от терена най-добрия играч на сезона.

Не впечатли и Уотфорд, но все пак тимът дълго време успя да запази равния резултат. През второто полувреме домакините от "Викаридж Роуд" дори започнаха да отговарят на Тотнъм, но шансовете на лондончани бяха много повече. "Шпорите" нямат победа като гост при Антонио Конте и нещата отиваха именно към това заради гъстата отбрана на домакините, но статично положение помогна на Давинсон Санчес да вкара в края на срещата.

По-плашеща е глобалната картина при Уотфорд: пет поредни поражения и 10 поражения в последните 12 мача. Отборът потъва.

 

Първият неуспех на Джерард

Стивън Джерард загуби само от първите три отбора в шампионата откакто се присъедини към Астън Вила. С четири победи в останалите четири мача, мениджърът може да не смята  тези загуби за провали, но така или иначе пораженията не развалят положителната картина след назначаването на Джерард.

На терена на Брентфорд  се случи първата загуба, за която легендата на Ливърпул трябва да се оправдава.  

Вила започна по-добре в Западен Лондон, но след бърз гол на Дани Ингс, домакините изравниха играта и я вкараха в руслото на борбата. Това помогна на Брентфорд, който изравни в края на първото полувреме, когато Йоан Виса стреля с прекрасен удар извън наказателното поле.

Второто полувреме също не бе зрелищно. Към края отборите започнаха да се отварят, а победата бе грабната от Брентфорд. Мадс Расмусен, наскоро играч от втория отбор, добави победния гол към асистенцията си и изпрати Вила у дома с празни ръце.

Има ли с какво да оправдаем Джерард? Да и това е фактът, че "пчелите" провеждат най-добрите си срещи със силни противници.

 

Паузата не помогна на Евертън

Рафа Бенитес беше много притеснен, когато мачовете на обезкръвения му отбор не можеха да бъдат отложени, но все пак получи пауза от повече от две седмици. Това не помогна на Евертън.  Отборът се завърна с още по-разбита защита, от което се възползва Брайтън, като отбеляза два гола срещу Джордан Пикфорд преди полувремето.

Паузата помогна за връщането на Доминик Калвърт-Люин, но той се отказа неспособен да поведе отбора. Нападателят на Евертън пропусна дузпа за първи път в мач от Висшата лига. Но всичко се получи за Антъни Гордън, който вкара два гола и даде надежда на "карамелите“. Но ако Гордън от Евертън направи нещо от хаоса, то Алексис Макалистър, който удвои за гостите, направи индивидуалната разлика, но  като част от добрата отборна работа. За Евертън остават изводите и най-вече работата, без оправдания за кадрови загуби и тежък график.

 

Ман Сити и Ливърпул не си помогнаха

Късметът на Сити в този кръг не се ограничаваше до техния собствен мач. Сблъсъкът между Челси и Ливърпул можеше да определи основната заплаха за лидерите, но в крайна сметка ги остави без реална заплаха. Разбира се, отборът на Пеп Гуардиола едва ли разсъждава по този начин, но десет точки преднина  е почти смъртна присъда за останалите.

Но поне мърсисайдци и лондончани зарадваха публиката с добра игра. Мачовете на големите отбори не винаги гарантират зрелищност, но този път нямаше проблеми с това. Ливърпул имаше късмета да остане в пълен състав след фаула на Мане в първите секунди на мача. Много скоро отборът на Юрген Клоп (без него на стадиона) поведе с разлика от два гола, а Мохамед Салах  пропусна шанса да доведе въпроса до поражение. Това разтърси Челси, който отговори с два гола през първото полувреме. Ковачич надмина Салах в представянето си и много скоро отборът на Томас Тухел изглеждаше като фаворит за трите точки.

Резултатното равенство отразява видяното, но не удовлетвори нито един от отборите, въпреки че не можем да имаме претенции към тях. Отсъствието на Ромелу Лукаку на фона на такава игра още повече изглеждаше като правилно решение на Тухел: Челси имаше един от най-добрите мачове от много време насам. В Ливърпул имат малко повече тъга, предвид факта, че следващия път ще са без авторите на отбелязаните голове - Садио Мане и Мохамед Салах.

 

Първата загуба на Ралф Рангник

Манчестър Юнайтед прекара почти месец под ръководството на новия мениджър и претърпя първата си загуба в мач номер 6. През този период имаше равенства с Йънг Бойс и Нюкасъл, а победите над Кристъл Палас и Норич бяха минимални. Най-убедителният успех на "червените дяволи" бе в предишната среща с Бърнли (3:1), но съперникът бе отбор, който спечели само веднъж този сезон.

Практически Уулвърхемптън е най-трудният съперник за хората на Рангник дотук. Трудно е да се вкара срещу "вълците“, които допуснаха само два гола в предишните седем срещи (от Сити и Ливърпул). Играта на Юнайтед на "Олд Трафорд" бе трудна, а създаването на шансове срещу гъстата защита на съперника се оказа голямо предизвикателство за домакините.

Голът на Жоао Моутиньо донесе победа за Уулвърхемптън, а основният извод от мача е, че отборът на Рангник с такава игра не изглежда фаворит в борбата за четвъртото място.

Символичен отбор на кръга: Лорис - Куфал, Бърн, Санчес, Мичел - Гордън, Ковачич, Моутиньо, Макалистър - Антонио, Виса. Мениджър: Томас Франк.

Цитат на кръга: "Назначението на Рангник може да бъде едно от най-лошите в историята на Висшата лига. Играчите на Манчестър Юнайтед показват, че Рангник не ги убеждава. Те не дават всичко от себе си“, Пери Гроувс след загубата на Манчестър Юнайтед от Уулвърхемптън.

  Сподели
1104