Валенсия ще се завърне на терена след шест месеца


Н. Гавазов

 Валенсия ще се завърне на терена след шест месеца

Крилото на Манчестър Юнайтед Антонио Валенсия може да се завърне в строя до края на сезона и да запази най-доброто си качество, което притежаваше - своята скорост, съобщи водещият експерт в спортната травматология проф. Никола Мафули. Както е известно, снощи 24 годишния футболист влезе в борба за една топка със защитника на Рейнджърс Кърк Броадфуут, след което падна на земята, превивайки се от болка. Наложи се бързата намеса на медицинския екип, който му сложи кислородна маска и изкара футболиста на носилка.

Днес Сър Алекс прогнозира, че сезона за Валенсия е завършил и направи аналог с контузията която получи Алън Смит през февруари 2006 година в мач срещу Ливърпул.

Проф. Мафули, който е ортопед-хирург в Лондон, е оптимист относно състоянието на еквадореца.

„Вероятно той ще се завърне след шест месеца. Той ще бъде в гипс шест седмици след операцията. След това ще започне рехабилитация за да възстанови движенията и силата си и това трае обикновено от четири до шест седмици. Така, че най-малко след три месеца той ще пристъпи към леки тренировки", заяви проф Мафули.

„Той е професионалист и ще се ползва от помощта на всички около себе си. Най-добре е да не мисли за нищо и да се съсредоточи върху възстановяването си. След това ще започне с леки фитнес упражнения, които включват басейн и каране на колело. След като се завърне на терена за тренировки, медицинския екип ще работи върху неговата издръжливост", продължава експертът.

След травмата си Алън Смит не успя да д остигне до равнището което имаше и се наложи да бъде продаден на Нюкясъл Юнайтед през 2007 година - само месец след като се появи отново на терените. Проф. Мафули, който е също така преподавател в Лондонския университет смята, че всички страхове на Юнайтед, че Валенсия ще тръгне по същия път са неоснователни.

„Медицински погледнато, няма да има никакъв проблем за него след като завърши лечението си. Има риск от артрит заради контузията, но това ще се появи на по-късен етап, когато ще е приключил с кариерата си на футболист. Като природно бърз играч, той ще се върне към предишните си нива, но разбира се, че ще трябва да тренира", завършва експертът.

 

  Сподели
80