Ливърпул трябва да стане първият клуб с печалба от над 100 млн.


Н. Гавазов

Ливърпул трябва да стане първият клуб с печалба от над 100 млн.

Ливърпул трябва да бъде първият футболен клуб в света, който в края на сезона ще отчете печалба от над 100 милиона евро (88,3 милиона паунда).

Както твърди проучване на Inside World Football, става дума за миналия сезон, като клубът ще обяви финансовия отчет  през март.

През сезон 2017/18  хората на Юрген Клоп достигнаха до финал в Шампионска лига, осигурявайки си паричен поток от 81,3 милиона евро (71,7 милиона паунда). Освен това касата на Ливърпул също значително увеличи обема си от продажбата на полузащитника Филип Коутиньо на Барселона през януари - 130 млн. евро (115 млн. паунда).

През отчетния период бяха и трансферите на Върджил Ван Дайк, Мохамед Салах и Алекс Окслейд-Чембърлейн, но те почти няма да се отразят на печалбата, тъй като плащанията за тези играчи са разсрочени през срока на договорите им.

Ако през сезон 2016/17 "червените" спечелиха 364 милиона паунда ( с нетна печалба от 39 милиона паунда), то според резултатите от последната кампания оборотът може да се увеличи над 450 милиона паунда. Както се очаква, окончателната разлика в приходите и разходите на  Ливърпул  няма да бъде равна в цялата история на футбола.

Напомняме, че публикуваният преди дни годишен доклад на УЕФА показа, че клубовете от Висшата лига са заработили 5.3 милиарда евро от общо 20.11 млрд. евро приходи на европейските клубове. След това се нареждат Ла Лига, където клубовете отчитат 2.9 милиарда, Бундеслигата (2.8 милиарда), Серия А (2.2 милиарда) и Лига 1 (1.6 милиарда). Според експерти, разликата между Висшата лига и останалите топ първенства ще продължи да расте след 2021 година, заради новия договор за излъчване на мачове от най-популярното първенство в света.

  Сподели
418