Собствениците на Ливърпул се опитаха да заложат стадиона, базата и правата на играчите


Н. Гавазов

Собствениците на Ливърпул се опитаха да заложат стадиона, базата и правата на играчите

Собствениците на Ливърпул Том Хикс и Джордж Джилет се опитаха да заложат стадиона, тренировъчната база и правата на играчите от отбора, за да имат възможността да рефинансират клубния дълг. Тази тяхна инициатива обаче беше осуетена и след един месец американците може да напуснат „Анфийлд", съобщи ESPN.

Futbol TV напомня, че до 6 октомври „червените" трябва да върнат 237 милиона дълг на своя най-голям кредитор - RSB. Ако това не стане, автоматично ще последва глоба от 60 милиона паунда и наказателни лихви, които ще утежнят общия дълг.

Американските бизнесмени били готови да заложат всичко - стадион, база, права на играчи, спонсорски контракти - всичко, което би помогнало да се рефинансира въпросния дълг и да отложат по някакъв начин изплащането на огромната сума. Но ръководството на Ливърпул се възползвало от правото си на вето. Според ESPN, от петчленния Управителен съвет, само двамата американци гласували за своето предложение, докато останалите трима членове били против.

В момента Ливърпул харчи ежегодно  40 милиона паунда само за изплащане на лихвите по заема и в момента няма никакъв шанс дългът да намалее, а най-малко това да стане при Хикс и Джилет. Но на 6 октомври ако американците не намерят пари, то RBS има пълното право да сложи ръка на всичко, което според изданието най-вероятно ще се случи.

Преди точно една година двамата собственика се опитаха да продадат Ливърпул за 800 милиона паунда, но след като предложението им не събуди интерес, те намалиха сумата на 600 милиона. След месец обаче те може да нямат нищо и тогава най-вероятна банката ще продаде клуба за не повече от 150 милиона паунда, при условия на незабавно погасяване на дълга.

Според експертите, потенциалните купувачи които бяха отхвърлени, сега ще изчакат 6 октомври, когато Хикс и Джилет ще останат без нищо, а цената на клуба ще бъде снижена и тогава най-вероятно той ще бъде закупен. По такъв начин, напълно възможно е в следващия един месец да не се появи оферта за Ливърпул, отколкото това да стане.

 

  Сподели
103