Бенитес се защити от нападките


Н. Гавазов

Бенитес се защити от нападките

Мениджърът на Нюкасъл Рафаел Бенитес отговори на критиките по свой адрес за отбранителния стил на игра в мача с Челси и за нежеланието на футболистите му да играят с топката. Испанецът избра изключително дефанзивна тактика срещу "сините" в неделния мач от Висшата лига, подреждайки отбора си в схема от петима защитника. Освен това домакините владееха топката едва в 19% от времето, което обаче не успя да ги спаси от загубата с 2:1.

Веднага след двубоя различни експерти изразиха учудването си от маниера на игра на "свраките", като особено остро бе изказването на Джейми Реднап, който е на мнение, че Нюкасъл е трябвало да бъде по-смел на домашния си стадион.

"Не мога да разбера този вид тактика. Ако ти се отправяш към "Етихад" и играеш срещу шампиона, в това нещо има смисъл, но не и у дома. Нюкасъл трябва да се срамува от статистиката по владение на топката. Играчите на "свраките" трябва да изпитват срам в съблекалнята. Защото те знаят, че са способни на повече", заяви Реднап.

Не закъсня и отговорът на Рафа Бенитес, който бе помолен да коментира нападките по свой адрес. Испанецът е на мнение, че даден отбор играе според това с какви футболисти разполага. Освен това Рада не отдава никакво значение на владението на топката.

"Владението нищо не означава. Статистиката по притежание на топката те вкарва в заблуда. Ти може 80% да владееш топката, но пак да загубиш. Трябва да се гледа в широчина на аспекта.

Трябва да управляваш автомобила, който имаш в момента. Когато аз тренирах Ливърпул, ние победихме Реал Мадрид с 4:0, показвайки атакуващ футбол. Когато тренирах Наполи, ние постоянно атакувахме. Искам да играя с петима нападателя, но не мога. Работейки в Нюкасъл, аз съм принуден да се справям с това, което имам тук и сега.

Барселона владееше топката в 80% от времето в мача със Селтик и загуби тази среща, така че статистиката е само за телевизията.

В събота Манчестър Сити притежаваше топката в 71% от времето в срещата с Уулвс и не спечели. Ти трябва да правиш това, което трябва и ние почти постигнахме своето, бяхме много близо. Нямам спомен Челси да имал много положения през второто полувреме", заяви Бенитес.

  Сподели
563