Абрамович отказа да продаде Челси на най-богатия човек на Великобритания


Н. Гавазов

Абрамович отказа да продаде Челси на най-богатия човек на Великобритания

Собственикът на Челси Роман Абрамович отказа да продаде клуба на най-богатия човек на Великобритания Джими Ратклиф. Както е известно, руският олигарх се сблъска със сериозни проблеми в Британия. Правителството на Острова отказа да поднови инвестиционната виза на Абрамович и поиска от милиардера да докаже своите капитали. Така над Роман надвисна опасността да загуби състоянието си и най-вече клуба Челси.

В крайна сметка Абрамович оттегли молбата си за виза и успя да се сдобие с израелско гражданство. Паспортът на гражданин на Израел обаче не решава в пълна степен проблема на милиардера, който няма право да се занимава с бизнес или каквато и да е трудова дейност. Според някои източници, британските власти дори са заплашили Абрамович с депортация и забрана да влиза в страната.

Всичко това накара милиардера да се откаже от строителството на новия стадион на стойност 1 милиард паунда.

Сега става известно, че от ситуацията се е опитал да се възползва Джим Ратклиф, чието състояние се оценява на 21.05 милиарда паунда. 65-годишният бизнесмен се е обърнал към Абрамович с предложение да закупи Челси, но незабавно е получил отказ.

На Ратклиф било обяснено, че Абрамович, чието състояние е 9.3 милиарда паунда, не е заинтересуван от продажбата на клуба, който той владее вече 15 години.

Ратклиф е голям почитател на Манчестър Юнайтед, но милиардерът често посещава "Стамфорд Бридж" заради близостта на стадиона на "сините" до своя дом. През изминалия сезон Джим посети и базата на клуба в Кобхъм.

Напомняме, че по-рано бившият изпълнителен директор на Челси Тревор Бърч изрази опасения, че "сините" са се оказали на прага на мащабна криза, изход от която може да стане само продажбата на клуба: "Нито стадион, нито мениджър, нито звезден играч, ако Еден Азар замине за Реал. Това е перспективата за феновете на Челси. Никак не съм изненадан от новините за Абрамович, защото това по очевиден начин е свързано с неговата ситуация с визата. Съвсем ясно е сега, че само при подкрепа на собственика Челси може да построи нов стадион. Роман взе своето решение на основата на конфликта си с Министерството на вътрешните работи. Сега обаче ситуацията отиде на ново ниво и ако тя не бъде изгладена, всичко може да се случи. Определено, това е причина за безпокойство. В същото време аз мисля, че Челси, като клуб, който е разположен в западен Лондон, може с лекота да бъде продаден. С ръста на телевизионните доходи Манчестър Юнайтед вече се оценява на 3 милиарда паунда. Според мен, Челси ще е много привлекателен на цена от около 1.5 милиарда паунда. Разбира се, Абрамович трябва да инвестира в играчи, за да поддържа стойността на своя актив, но той не го прави, което е лошо".

  Сподели
517