Нови потресаващи разкрития за дълговете на семейство Глейзър


Н. Гавазов

Нови потресаващи разкрития за дълговете на семейство Глейзър

Потресаващи разкрития за дълговете на собствениците на Манчестър Юнайтед - семейство Глейзър са на път да зашеметят феновете на "червените дяволи". BBC съобщи сензационната новина, че общият дълг на семейството е 1,1 милиарда паунда. Това стана ясно в предаването Panorama на медията, където бяха изнесени неприятните факти. Според разкритията, 388 милиона паунда е изтегленият заем на американските собственици на Юнайтед, с който са ипотекирани молове и други търговски обекти. Отделно 66 милиона са изтеглени за отбора от американската футболна Лига Тампа Бей.

Така към дълга от 700 милиона паунда на Манчестър Юнайтед като бъдат прибавени допълнителните 454 милиона паунда разкрити от BBC, общите задължения на семейство Глейзър възлизат на астрономическите 1,1 милиарда паунда.

Икономическият анализатор Анди Грийн заяви веднага по този въпрос, че бизнесът на семейството в Америка е в колапс и не може да си изплаща задълженията. Все пак той успокои феновете на Манчестър Юнайтед, че не бива да се притесняват, защото американците са големи бизнесмени.

"Нещата на семейството в Америка не са никак добре. Те ипотекираха много имоти на завишени оценки. Компанията дължи около 400 милиона ипотеки върху 64 търговски центрове. Много от тях бяха извадени от Lehman Brothers преди компанията да фалира и да предизвика глобалната рецесия. Много от моловете не успяват на този етап да генерират достатъчно приходи за да покрият ипотеките", заяви Грийн.

"Банките са наистина много притеснени и пуснаха 28 търговски центрове в "Watch list" (Б.ред. - списък за специално наблюдение и контрол от страна на банките). Нещата са толкова зле, че четири от обектите бяха фалирани. Около една четвърт вече не могат да си плащат лихвите по ипотеките, което е наистина много сериозно. Проблемите с паричния поток на семейството наистина са сериозни", допълва ужасяващата картина анализаторът.

Грийн все пак се опита да успокои феновете на Юнайтед, че не бива да се притесняват от финансовото състояние на семейството.

"Не трябва да се притесняват привържениците на Юнайтед. Глейзър все пак са добри бизнесмени", коментира Грийн.

От семейството веднага обявиха, че наистина имат задължения, но че техните активи са на стойност повече от 2 милиарда паунда, което прави два пъти повече от размера на дълговете.

"Авоарите на семейство Глейзер са малко над 2 милиарда паунда. Няма никакво място са притеснения и ние няма да коментираме темата повече, заяви говорител на семейството.

Основният въпрос надвиснал над американците обаче остава: как те ще продължат да обслужват дълговете си. Още повече, че съвсем скоро дългът на Юнайтед ще започне да бъде олихвяван с 16,5 %, което несъмнено ще доведе до затруднения. Опасенията са, че парите на клуба ще бъдат използвани за да се плащат заемите на семейството. Всичко това може да породи нова вълна на протести сред привържениците на "червените дяволи".

 

  Сподели
208