Фетел: Не мога да си представя случващото се в Украйна


Н. Гавазов

Фетел: Не мога да си представя случващото се в Украйна

Германският състезател на "Астън Мартин" Себастиан Фетел сподели мнението си за военната агресия на Русия в Украйна и разказа защо смята за важно да събира дарения за жителите й.

"Абсолютно ужасно е да се види какво се случва в Украйна. Всеки път, когато си помислите, че не може да стане по-зле, се случва нещо шокиращо.

Формула 1 има много пари. Не можем да помогнем на Украйна, като караме по-бързо или по-бавно, но можем да събираме дарения. Солидарност означава, че ние не само казваме нещо, но и помагаме на някого. Така че става дума за активно помагане.

Когато чуя новините за това как хората се опитват да напуснат Украйна и как трябва да го направят, просто ме зашеметява. Не мога да си представя как изобщо може да се случи това“, заяви Фетел.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно нахлу в Украйна. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руската армия да започне да разрушава граждански обекти и да убива цивилни хора, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и за тях няма давност.

Прокурор от Международния съд в Хага съобщи, че вече се събират доказателства за престъпленията на руската армия, а прокурори от шест европейски държави започнаха разследване на престъпленията на руския агресор. Освен това Путин бе обявен за военен престъпник в Полша и САЩ, както и от Карла дел Понте, а 42 държави се обърнаха към Международния съд в Хага във връзка с престъпленията на руския агресор в Украйна и геноцида срещу мирните жители на независимата държава. Днес пък стана ясно, че президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер поддържа идеята за организиране на трибунал за военни престъпления, на който да бъдат изправени Путин и Сергей Лавров.

Към момента е известно, че държавното ръководство на Руската федерация е нарушило Хагската конвенция за започване на военни действия от 1907 година, по която бяха съдени ръководителите на нацистка Германия, Хартата на ООН и членове на Женевската конвенция. Данните за останалите престъпления се събират.

  Сподели
324