Британски министър не иска Медведев на Уимбълдън


Н. Гавазов

 Британски министър не иска Медведев на Уимбълдън

Британският спортен министър Найджъл Хъдълстоун съобщи пред парламента в Лондон, че ще настоява на тенис турнира "Уимбълдън" да не бъдат допуснати играчи от Русия, Беларус и всяка държава, която подкрепя военната агресия на Русия срещу Украйна.

"Асоциациите на тенисистите приеха, че всеки състезател от тези държави може да играе, ако няма знамето на страната си до името. Но това не се отнася за турнирите от Шлема, където организаторите имат свободата да наложат своите правила.

Имахме няколко разговора с хората от Ол Инглънд Клъб. Те са категорични, че няма как да допуснат руснаци или състезатели от държава, която подкрепя Путин", заяви Хъдълстоун.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно нахлу в Украйна. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руската армия да започне да разрушава граждански обекти и да стреля по мирни хора, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и за тях няма давност.

Прокурор от Международния съд в Хага съобщи, че вече се събират доказателства за престъпленията на руската армия, а прокурори от шест европейски държави започнаха разследване на престъпленията на руския агресор. Освен това Путин бе обявен за военен престъпник в Полша и САЩ, както и от Карла дел Понте, а 42 държави се обърнаха към Международния съд в Хага във връзка с престъпленията на руския агресор в Украйна и геноцида срещу мирните жители на независимата държава.

Към момента е известно, че държавното ръководство на Руската федерация е нарушило Хагската конвенция за започване на военни действия от 1907 година, по която бяха съдени ръководителите на нацистка Германия, Хартата на ООН и членове на Женевската конвенция. Данните за останалите престъпления се събират.

  Сподели
332