Сабонис: Русия показа, че не може да й се вярва


Н. Гавазов

Сабонис: Русия показа, че не може да й се вярва

Президентът на Литовската баскетболна федерация Арвидас Сабонис осъди руската инвазия и изрази подкрепа за Украйна.

"Свободни сме, можем да говорим по телефона. Но вероятно има места, където хората не могат да направят това. Слава на Украйна! Не съм експерт, но ако Владимир Путин не сложи край на войната, тогава вероятно ние ще бъдем следващите.

 Когато започна войната, седях през цялото време пред телевизора. След като Путин призна независимостта на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, си помислих, че руснаците ще превземат тази част от Украйна и това ще бъде краят. Но те атакуваха Украйна от всички фронтове и отвсякъде. Кой би могъл да повярва? Кой би си помислил, че днес може да има такава война? Не съм експерт и не съм политик, но не очаквах това.

Една сутрин се събудих в пет, пуснах телевизора и Путин говореше там. Веднага се обадих на моя приятел Александър Волков. Той ми изпрати видео от експлозия. "Къде е?", попитах аз. Волков отговори, че това видео е заснето през прозореца на къщата му.

Не общувам с руснаци. Трябваше да кореспондирам с Волков и други украинци. Всички те са извън равновесие. А руснаците... Едни се извиняват, други мълчат. Но след като Русия легализира 15 години затвор за онези, които се противопоставят на войната, какво друго можете да очаквате от тях? Боли, че някои хора не разбират какво се случва в света. Пропагандата не започна вчера.

Никога няма да можем да повярваме на тези лъжци. Гълъби на мира, жестове. Държава на света. В какво? В убиването на деца и обикновени хора? Нямам думи. Нямам желание да общувам с тях.

Статистиката сочи, че 70% от хората в Русия подкрепят тази война. Разбира се, надявам се, че тази цифра ще бъде много по-малка. Но моята дума няма да се промени много. Който разбира, разбира, но не може да направи много. И мнението на другите няма да се промени. Русия показа на целия свят, че не може да й се вярва.

Цял живот съм чувал, че спортът не е политика. За съжаление спортът винаги е бил, е и ще бъде политика. Може би първата олимпиада не беше политика, но това също е под въпрос. Няма съмнение, че руските клубове бяха изключени от Евролигата. Трудно е да се каже кога ще могат да се върнат. Не е ясно какво ще се случи с тази война. Не мога да си представя как украинците биха могли да се конкурират с представителите на Русия в бъдеще. Трудно е да си представим подобен сценарий.

Славяни убиват славяни. Брат убива брат. Може да мине половин век, но образите остават същите. При руснаците всичко е ясно. Няма да променят нищо. Мисля, че Китай, Великобритания, САЩ, Франция или Германия  трябва да бъдат насърчени да спрат Русия. Само големите страни по света могат да направят всичко", заяви Сабонис.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора Владимир Путин, вероломно нахлу в Украйна. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се в тактическите си планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руската армия да започне да разрушава граждански обекти и да стреля по мирни хора, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и за тях няма давност.

Прокурори от Международния съд в Хага съобщи, че вече се събират доказателства за престъпленията на руската армия, а прокурори от шест европейски държави започнаха разследване на престъпленията на руския агресор.

Към момента е известно, че държавното ръководство на Руската федерация е нарушило Хагската конвенция за започване на военни действия от 1907 година, по която бяха съдени ръководителите на нацистка Германия, както и Хартата на ООН. Данните за останалите престъпления се събират.

  Сподели
1345