Порто - Арсенал: Без победител


.

Порто - Арсенал: Без победител

Порто - Арсенал
Стадион: "Ещадио До Драгао", Порто
Час: 21:45
Съдия: Мартин Хансон

Европейският шампион с Жозе Моуриньо от 2003-2004 Порто, отново е сред елита на европейския футбол в конкуренция с другите големи отбори на континента. Португалският отбор няма тази пищност в представянето си през сезона, както през другите години, но все пак е достатъчно опасен противник. Във вътрешното първенство е трети с 40 точки от 19 мача, записа цели три загуби, допусна 14 гола и отбеляза само 38 - наистина в момента отборът записва едно от най-лошите си представяния до сега.

В група D на Шампионската лига португалците се класираха втори след 4 победи и две загуби, но нямаше и какво друго да бъде класирането след като, оставяйки Челси настрана, другите отбори в групата бяха АПОЕЛ и Атлетико Мадрид, който бе изпаднал в тотална криза по това време на сезона.

След колебливото начало обаче, Порто в момента е в серия от 12 мача без загуба във всички турнири и само с три равни мача, като доста от проблемите, особено в защита бяха изчистени, а играта като цяло - подобрена. Всъщност, през лятото португалският клуб се раздели с някои основни играчи, от които прибра доста солидна сума пари и всъщност това бе най-вероятната причина за колебливото си представяне. „Драконите" с еразделиха с Лъчо Гонзалес, Лисандро Лопес и Сисоко, които заминаха за Франция, а бе привлечен 24 колумбийски национал Фалкао, който засега поне оправдава надеждите и похарчените пари разбира се с 14 отбелязани гола.

Арсенал пета година е без трофей тази година се очертава поредното разочарование на неговите привърженици - отпадане за двете купи в Англия, загуби от Челси и Манчестър и то категорични, но след последното развитие на нещата във Висшата лига на Англия все пак „артилеристите" са трети на 6 точки от лидера Челси и не са загубили напълно шансове за титлата. Поне за най-големите оптимисти на отбора.

Така, че най-реалистичната цел пред Арсен Венгер и неговите хора остава борбата за спечелване на Шампионската лига, което ако стане факт, наистина ще накара феновете да се поуспокоят. Кампанията си в най-престижния европейски клубен турнир Арсенал започна от предварителният кръг срещу шотландския Селтик. „Битката за Британия" обаче не се състоя защото превъзходството на английският отбор бе повече от категорично - победа с 2:0 в Глазгоу и победа с 3:1 в Лондон. Груповата фаза на турнира обаче не започна съвсем добре за „артилеристите" и те победиха много трудно като гости Стандарт Лиеж с 3:2 и не останаха незабелязани проблемите в защитен план. В крайна сметка Арсенал се класира първи, с една загуба в последния кръг от Олимпиакос срещу когото излезе с „детската си градина", както оприличаха състава медиите, но реално погледнато нямаше сериозна конкуренция в групата си.

Можем да кажем, че разликата между Порто и конкурентите му в груповата фаза на Шампионската лига направи един футболист и това е Хълк, който въпреки, че има само два отбелязани гола създаваше напрежение в противника и постоянно оказваше натиск на защитата, което даде възможност за изява на останалите нападатели. Добрата новина е, че той се излекува от контузията и се завръща за мача. В отбора се завръща и опитният полузащитник Раул Мейрелес, но с това свършват добрите новини за „драконите". Защото Валери, Файрияс и Орландо Са отпадат поради контузии, а това са основни единици в средната линия на тима. Към тях като прибавим и атакуващият полузащитник Кристиан Родригес нещата стават плачевни.

Най-вероятно ще видим схема с трима полузащитници: Белучи и Фернандо, както и Мейрелес, а в нападение също тримата Мариано Гонзалес, Фалкао и Хълк. Твърде вероятно е Гуарин да започне срещата, но по-добрата форма на Гонзалес ми дава основание да заложа на него. Схемата на игра ще бъде 4-3-3 и няма никакво съмнение, че „драконите" ще се опитат още на „До Драгао" да решат нещата.

Арсен Венгер няма да разчита на Робин ван Перси, Джуру, Сонг, Аршавин, Карлос Вела и Гибс, които са с контузии. Френският специалист ще излезе изненадващо с трима в атака - Насри, Бендтнер и Росицки, както и трима в средната линия Денилсон, Диаби и Фабрегас. Същата схема той използва срещу Олимпиакос в Лондон, тогава отдясно играеше Аршавин, а в средата ван Перси, сега на негово място ще застане Бендтнер, а Насри отляво. Като опорен полузащитник ще бъде Денилсон, но изтеглен малко по-напред от обичайното, което предполага по-тясно взаимодействие с Бендтнер.

Какво да очакваме от срещата и как ще се развият събитията? Едва ли някой със сигурност знае. Росицки заяви вече, че думата загуба е „забранена". В същото време малко са отборите, които могат да измъкнат нещо от кипящия котел на „До Драгао", Челси го направиха в груповата фаза, но първо нещата в групата бяха ясни, и второ имаха срещу себе си убийственото дуо Дрогба - Анелка. Арсенал притежава класата на един от най-добрите европейски отбори, същото бихме казали обаче и за Порто, така, че двубоят е напълно непредсказуем. Във всички случай футболът, който ще ни демонстрират играчите и на двата тима ще бъде открит и с много движение. Аз си мисля, че Порто ще наложат своя стил на игра, което предполага повече движение и много техничен футбол. Мисля си също така, че Арсенал ще успее да се противопостави успешно и да си тръгне с добър турнирен резултат, като например едно обещаващо равенство.

Последни 5 изиграни срещи:

Порто:

30 януари Насионал - Порто 0:4 (Лига Сагреш)
02 февруари Порто - Спортинг Лисабон 5:2 (Купа на Португалия)
07 февруари Порто - Навал 3:0 (Лига Сагреш)
10 февруари Порто - Академика 1:0 (Купа на Лигата)
13 февруари Лейшоеш - Порто 0:0 (Лига Сагреш)

Арсенал:

24 януари Стоук Сити - Арсенал 3:1 (ФА Къп)
27 януари Астън Вила - Арсенал 0:0 (Висша лига)
31 януари Арсенал - Манчестър Юнайтед 1:3 (Висша лига)
07 февруари Челси - Арсенал 2:0 (Висша лига)
10 февруари Арсенал - Ливърпул 1:0 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Порто - Арсенал

4 мача
2 победи за Арсенал
1 равенство
1 победа за Порто
Голова Разлика: 6:2 за Арсенал


Коефициенти от bet365:
Порто - 2.62
Равен - 3.25
Арсенал - 2.75

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
178