Спортинг - Челси: Завръщането на Моуриньо


Н. Гавазов

Спортинг - Челси: Завръщането на Моуриньо

Спортинг Лисабон - Челси
Стадион: "Жозе Алваладе", Лисабон
Дата: 30.09.2014г.
Час: 21:45
Съдия: Матеу Лаос (Испания)

Спортинг, който е непобеден в 16 домакински мача под егидата на УЕФА, посреща намиращият се в страхотна форма Челси - лидерът във Висшата лига на Англия и отборът, който спечели пет от всичките си шест срещи в най-оспорваното първенство в света. На старта на кампанията си в тазгодишното издание на Шампионска лига Спортинг не успя да победи Марибор. Гостите откриха чрез Нани в 80-та минута, но в последната минута на редовното време "лъвовете" пропуснаха. След този мач лисабонци изиграха два двубоя от вътрешното първенство, от които спечелиха 4 точки и в момента заемат седмо място в класирането на португалския шампионат, на 6 пункта от лидера Бенфика.

Челси също започна със засечка кампанията си в Шампионска лига. Очакванията за лесна победа над Шалке 04 не се оправдаха. Домакините откриха резултата чрез Фабрегас в дебюта на мача, но така и не успяха да развият преимуществото си. Нещо повече, в средата на второто полувреме Хунтелаар изравни и донесе точката на немския отбор. За сметка на това лондончани продължават успешното си представяне във Висшата лига. След мача с Шалке 04 "сините" гостуваха на шампиона и бяха много близо до победата, но голът на Лампард в 85-та минута лиши лонднчани от трите точки. Последваха победи в Купата на Лигата, а през уикенда Челси постигна класически успех срещу Астън Вила, което след шест кръга във Висшата лига осигурява на колектива на Жозе Моуриньо първо място в класирането и три точки преднина от най-близкия преследвач.

Домакините ще за без Рабия, който има болки в корема. Предполага се, че домакините няма да променят традиционната си схема на игра и ще излязат с Карвальо в средата на терена и трима атакуващи футболисти.

Челси пристигна в Португалия без Рамирес, който има проблем със слабините и без Дидие Дрогба. Според информациите, африканецът е с контузия на глезена, която може да го извади от строя за дълъг период от време. Очаква се Коща да започне като титуляр, въпреки мускулните проблеми на испанеца.

"Челси е фаворит не само за спечелване на групата, но и да достигне до финал на турнира. Изправени сме пред много силен противник. Това ще е истинско предизвикателство за Сортинг, но ние имаме нашето оръжие", заяви наставникът на португалците Марко Силва.

"За нас добър резултат е победата и ние ще се опитаме да спечелим. Но едно е желанието за победа, а друго е да осъществиш намеренията си. Опитвам се да изолирам емоционалните аспекти, тъй като имам добри спомени от работата си в Спортинг, където започнах своята кариера. Това бе страхотно време", каза от своя страна Жозе Моуриньо.

- Спортинг спечели последните си три домакинства срещу английски отбори, при това без да допусне гол. Единственото поражение в девет такива мача е срещу Манчестър Юнайтед.

- Статистиката в 19-те предишни мача на Спортинг срещу английски отбори е: победа - 9, равенства 3 и загуби 7.

- Спортинг постигна 13 победи и три равенства в последните си 16 мача у дома.

- Челси е играл 9 пъти срещу португалски отбори - три пъти срещу Бенфика и шест пъти срещу Порто, като статистиката е победи 7, равенства 1 и загуба - 1.

- Жозе Моуриньо бе асистент на Сър Боби в Спортинг за сезон и половина между 1992 и 1993 година.

Какво ще бъде завръщането на Моуриньо в Спортинг? По-голяма част от специалистите предвиждат победа на Челси - няма място за никакви съмнения, че лондончани разполагат с по-качествен и опитен състав от този на съперника си, а мениджърът е един от най-добрите в световен мащаб. Интригата обаче може да дойде от това, че "сините" имат мач с Арсенал в края на седмицата. Жозе е специалист по разпределяне на силите и планиране на стратегията за печелене на точки и в този смисъл, дали лондончани няма да се опитат да запазят силите си за двубоя от Висшата лига? Предишният мач с един от големите в английския футбол бе предшестван от сблъсък с Шалке 04 и знаем как завърши този двубой. Не е ли логично да предположим, че сега може да се получи нещо подобно? Напълно в стила на Моуриньо е да хвърли всички усилия да не загуби мач от преките си конкуренти във вътрешния шампионат, а след като реши тази задача, Челси да заиграе мощно и в Шампионска лига. Ако това наистина са плановете на Жозе, евентуално равенство тази вечер е по-вероятно, отколкото победа за гостите.

Прогноза: Спортинг - Челси 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Спортинг Лисабон:

31 август Бенфика - Спортинг Лисабон 1:1 (Суперлига)
13 септември Спортинг Лисабон - Белененсеш 1:1 (Суперлига)
17 септември Марибор - Спортинг Лисабон 1:1 (Шампионска лига)
21 септември Жил Висенте - Спортинг Лисабон 0:4 (Суперлига)
26 септември Спортинг Лисабон - Порто 1:1 (Суперлига)

Челси:

13 септември Челси - Суонзи 4:2 (Висша лига)
17 септември Челси - Шалке 04 1:1 (Шампионска лига)
21 септември Манчестър Сити - Челси 1:1 (Висша лига)
24 септември Челси - Болтън 2:1 (Купа на Лигата)
27 септември Челси - Астън Вила 3:0 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Спортинг Лисабон - Челси

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
127