Как Чък Норис уби Юнайтед


Н. Гавазов

Как Чък Норис уби Юнайтед

„Надявам се, че в мач от такъв мащаб реферите ще се представят на същото високо ниво, както футболистите", това заяви Сър Алекс на пресконференцията преди снощния мач с Реал Мадрид. Тогава никой не обърна внимание на думите на шотландеца, приемайки ги за дежурните реплики и отговори на журналистическите питания. Пророк ли се оказа наставника на Юнайтед? Или в своята дългогодишна практика специалистът много добре знае до какво би довело едно погрешно действие от страна на „човека в черно"? Действие, което би развалило всеки хубав празник.

При резултат 1:0 в полза на Манчестър Юнайтед турският арбитър Джунейт Чакър показа директен червен картон на Нани за стълкновение с Алваро Арбелоа. В момента на нарушението едва ли има човек (освен феновете на Реал Мадрид и част от привържениците на Ливърпул, Манчестър Сити и Арсенал), който да е предполагал, че рефера ще извади от джоба си червения картон - точно това обаче се случи, а в 22:59 часа в Twitter- а на Eurosport се появи съобщение, че Чакър е новият Том Хенинг Йоребро.

До снощния двубой турският рефер ще бъде запомнен с изгонването на Джон Тери на „Камп Ноу" миналата година, което отново раздели футболните фенове на две. Друг момент от неговата биография е свързан с участието му на Евро 2012. Някои хора вероятно са забравили, но когато стана известно, че Чакър ще ръководи полуфиналната среща от турнира между Португалия и Испания, Футболната федерация на Португалия подаде апелация срещу това решение, обвинявайки Джунейт във връзки с футболни шефове от Испания и лична дружба с председателя на съдийския комитет на УЕФА Анхел Мария Вилар, който като футболист има 22 мача за националния отбор на Испания, но основно ще бъде запомнен с това, как разби с лакти лицето на Кройф през 1974 година...

Жалбата на португалците беше отклонена, а Чакър стана най-младият съдия, който е ръководел мач от финалите на Европейските първенства. С протекцията на своя испански приятел застрахователният агент от Истанбул попадна в списъка на елитните европейски рефери през 2011 година, а сега се намира в списъка на 19 съдии, който трябва да обслужват мачове от Мондиал 2014. Обслужват... винаги съм използвал тази дума, защото съм смятал, че реферите, както впрочем и момчетата, които подават топките край терена, дикторите, стюардите и т.н. са част от хората, чиято роля наистина е да подпомагат провеждането на даден мач, така че всички, които обичаме футбола да може да се съсредоточим върху Нейно Величество Играта. След снощния мач обаче думата „обслужване" все повече започва да придобива друго значение за мен - като например обслужването на зажадняла за ласки клиентела от страна на някоя проститутка - в тази връзка вероятно повече няма да използвам в речника си думата „обслужвам", а например „свиря".

Всъщност, нека оставим лингвистиката настрана и да се върнем на футбола. Паралелно с казаното по-горе, остава убеждението, че Чакър има някакво особено отношение към английските футболисти. Последните пет червени картона на рефера в международни мачове изглеждат по следния начин: Нани (снощи), Гари Кейхил (Челси, декември 2012), Стивън Джерард (Англия, септември 2012), Джон Тери (Челси, април 2012), Марио Балотели (Манчестър Сити, март 2012).

Според редактора на турския Eurosport Ефе Йълмаз, Джунейт не е популярен сред запалянковците и повечето фенове, треньори и играчи смятат, че Чакър, който често обслужва големите турски мачове допуска много грешки. Например, през уикенда той свиреше срещата от 24-я кръг на Сюпер Лиг между Акхисар и Елязигспор, и подмина очевидна дузпа в полето на гостите. В крайна сметка мачът завърши с победа за Елазигспор, който се доближи на точка от спасителния бряг.

Истината е, че Чакър не даде и дузпа, когато ръката на Рафаел спря пътя на топката към вратата. Това се случи след изгонването на Нани. Дали турчинът не се изплаши, че ще дойде в повече на всички, ако покаже втори червен картон и отсъди 11-метров наказателен удар? Дали пък някой няма да вземе да се разрови и да направи някаква връзка с испанския му приятел - шефа на съдиите в Европа? Или в крайна сметка „новият Йоребро" толкова си може, което поражда въпроса: защо няма български съдии в такива мачове, след като все повече се убеждавам, че нашите рефери стоят много по-добре на терена от своите европейски колеги? Вероятно, защото нито един български арбитър няма високопоставени приятели?

Едва ли може да дадем адекватен отговор на тези въпроси. По-важното е, че мачът който очакваше цялата планета беше решен с един удар на съдията. Както често се случва напоследък. А дали ще казваме, че даден рефер „обслужва", „свири" или „мята гюбеци", това няма никакво значение. Една проститутка си остава завинаги такава - тя никога не може да бъде като Чък Норис. Колкото и силен удар да има, с който може да убие всеки един отбор.

 

  Сподели
229