Мегасблъсъкът на сезона: Челси ще вкара един гол повече от Байерн Мюнхен


Н. Гавазов

Мегасблъсъкът на сезона: Челси ще вкара един гол повече от Байерн Мюнхен

Байерн Мюнхен - Челси
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Дата: 19.05.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Педро Проенса (Португалия)

По традиция, в края на май цяла футболна Европа се разделя на два лагера. Преди няколко месеца всички бяха уверени в това, че на финала на „Алианц Арена" ще се срещнат Барселона и Реал Мадрид. Но пътят до Мюнхен беше изминат от Челси и Байерн. FUTBOL TV ще се опита да изясни, кой отбор е по-достоен да триумфира утре вечер.

ЧЕЛСИ

Когато Челси остана без мениджър, а победата над Уигън се превърна в мана небесна, когато никой не вярваше в отбора....."сините" се класираха за финала в Шампионска лига. Звучи като рефрен от някаква спортна холивудска драма, но нещата са точно така. Класирането на Челси за последния мач в най-престижния европейски клубен турнир се превърна в по-голям сюрприз, отколкото например участието на АПОЕЛ в четвъртфинал. Но ще успеят ли лондончани да направят последната крачка към триумфа?

Кадровите загуби на Челси

Колко много УЕФА обича да приковава към себе си негативно внимание. Когато стана ясно, че във финалния мач няма да могат да вземат участие по трима играчи от всеки един отбор, запалянковците започнаха със сълзи на очи да пишат писма до Мишел Платини с молба да бъдат анулирани жълтите картони. На всичкото отгоре, Международната асоциация на професионалните футболисти също помоли за амнистия, но мосю Платини и компания се оказаха непреклонни, оставяйки в сила дисквалификацията и в Мюнхенн за Челси няма да могат да играят Бранислав Иванович, Рамирес, Раул Мейрелеш и Джон Тери.

Страшна ли е загубата на капитана? Едва ли. Нашите уважения към Джей Ти, но той си остава рисков играч и никой не е застрахован от поредния „сюрприз" на бранителя в решаващ мач. В загубената среща от Ливърпул в първенството на Висшата лига Джон извърши няколко грешки и ако трябва да бъдем обективни - с подобна игра той не би трябвало да намери място в основния състав.

Загубите на Рамирес, Иванович и Мейрелеш са наистина голям проблем. Бразилецът, макар че не получи званието Играч на сезона, се представи блестящо през отминалата кампания на „аристократите" и не бива да има никакви съмнения, че заслужаваше приза не по-малко от Хуан Мата. На практика Рамирес се превърна в главно действащо лице в полузащитата. При Ди Матео бразилеца започна да играе основно като дясно крило и именно от тази позиция вкара решаващия гол на Барселона. „Човек с пет сърца" - по този начин се изказват съотборниците на Рамирес за него. Към момента, освен Чех, бразилецът е другият незаменим футболист в състава на сините и отсъствието му ще се отрази на играта на Челси.

Бранислав Иванович се явява един от най-универсалните защитници в Европа. Независимо от желанието му да играе в центъра на отбраната, сърбинът се явява клин в отбраната на лондончани, с който може да бъде запушвана всяка пробойна. Отчитайки проблемите с Кейхил и Луис, Иванович можеше спокойно да играе в центъра, но сега ще гледа мача от трибуните.

Загубата на Мейрелеш не е толкова страшна, въпреки че португалецът отлично се вписа в централния триъгълник на полузащитата на Челси, но все пак той не е основно звено. Разбира се, без Мейрелеш „сините" ще отслабнат в отбранителен план, а и далечните му удари също ще липсват на лондончани.

Защо Челси може да победи?

- Защото, ако не сега, кога? От 2003 година насам Челси бавно, но вярно върви към заветната си цел - победа в Шампионска лига. Сънят на Роман Абрамович, в който той спи със заветната Купа измъчва руския олигарх вече десет години. Челси имаше шанса да спечели турнира, но при рулетката на дузпите нямаше късмет. И сега „сините" имат втори шанс да поправят грешката си.

- За това поколение на лондончани мачът в Мюнхен е последен шанс да си впише името в историята на европейския футбол. Чех, Лампард, Дрогба - последните представители на „старата гвардия" още от времето на Жозе. За всички тях мачът утре вечер е мачът на техния живот. И със сигурност всеки от тях е готов да върне обратно всички свои Купи на Лигата и Англия, само за да победи в Шампионска лига.

- Независимо от кадровите проблеми, Челси е по-опитният тим от Байерн. Да, мнозина смятат мюнхенци за фаворит, но кой вярваше в „аристократите" след първия мач с Наполи. Кой можеше да предположи, че „сините" няма да загубят на „Камп Ноу"? Лондончани не за първи път запушват устата на критиците си и няма никакви съмнения, че хората на Ди Матео горят от желание да го направят отново.

Защо Челси може да загуби?

Да играеш на „Алианц Арена" стрещу Байерн Мюнхен не е да излезеш срещу Уулвс на „Молиню". УЕФА уверява, че билетите са 50/50, но трудно биохме повярвали на футболните чиновници. Ще успеят ли лондончани да се справят с натиска върху себе си. Това е ключов въпрос. И вероятно една от целите на „сините" е да издържат без гол в първите десет минути. А след това ще бъде по-лесно.

Не е ясно в каква физическа форма ще се намират Давид Луис и Гари Кейхил. До последно става неясно, ще могат ли те да вземат участие в решаващия мач. Дори да могат, не е ясно, как биха се чувствали.

Предполагаем състав и тактическа постройка на Челси

В едно от интервютата си преди срещата, Ди Матео подразни журналистите с новината, че може да пусне от самото начало Дидие Дрогба и Фернандо Торес. Който познава добре италианеца знае, че Роберто се шегува. Много е съмнително, че в решаващ мач той ще пусне двама нападатели едновременно - поне това няма да стане в самото начало. Схемата, на която Ди Матео ще заложи е 4-3-3 с Ашли Коул и Босингва по фланговете на защитата и Луис и Кейхил в центъра на отбраната (не искам да мисля, какво би станало, ако Давид и Гари не се възстановят - това ще бъде кошмар: Ферейра, Босингва, Есиен и Коул!). Атаката ще се води от Дрогба, а по крилата ще патрулират Мата и Калу.

БАЙЕРН МЮНХЕН

Немският тим е фаворит във финала на Шампионска лига сезон 2011/12 - тази гледна точка се споделя от много футболни експерти. В списъка на топ 5 на първенствата на Европа Бундеслигата заема трето-четвърто място (тук не съм съгласен), но мюнхенския суперклуб за втори път през последните три години успява да се класира за финал в най-престижния европейски клубен турнир. Но последният триумф на баварците в Шампионска лига е преди десет години. Дали сега немският гранд няма да триумфира? Трябва да претеглим различните възможности.

Кадровите загуби на Байерн

Преди всичко нека напомним, че Байерн няма да играе с оптималния си състав - на тима няма да могат да помогнат няколко основни изпълнители, като при това всички те играят в отбраната. Играта на немците от трибуните ще наблюдава Холгер Бадщубер, универсалният играч Луис Густаво, който е в състояние да изпълнява функциите както на краен и централен защитник, така и на опорен полузащитник. Последният липсващ е левият краен защитник, техничният Давид Алаба - млад футболсит, който е истинско съкровище и бижу - жалко, че няма да станем свидетели на изявите му. Освен тримата наказани, извън строя поради контузии се намират Ван Буйтен и Брено.

Бадщубер е възпитаник на Байерн, пристигайки от интерната на Шутгарт. Сега заедно с него в центъра на отбраната можеше да играе Хумелс, ако скаутите на баварците не бяха допуснали грешка. Когато Луис ван Гаал започна да налага Холгер, това решение беше чисто популистко, но постепенно Бадщубер се превърна в онзи изпълнител, без когото трудно бихме си представили мюнхенци. Разбирането му на футбола, готовността за борба и играта на втория етаж - това са козовете на 23-годишния бранител. Неговото отсъствие е сериозна загуба на немския тим.

Луис Густаво - неудържим бразилец, способен да покрие няколко позиции - много често в хода на мача. Първоначално игра като опорен полузащитник, но след оздравяването на Швайншайгер, Густаво започна да се изявява на левия фланг на защитата. Разликата от Алаба е, че Луис е ориентиран повече към отбранителни действия и е сигурен стълб в ариегарда на мюнхенци.

Що се отнася до Алаба, 19-годишният футболист започна да разкрива потенциала си през втората част на сезона, а играта, която демонстрира срещу Реал Мадрид в Шампионска лига впечатли редица специалисти и накара Барселона да се оглежда за малкото бижу. Бърз, техничен, с прекрасен поглед върху терена - Алаба дори се представя по-добре от Лам и в този смисъл неговото отсъствие не е добре за Байерн. На практика, левият фланг на отбраната на мюнхенци направо си осиротя и аз смятам, че именно оттук ще дойдат проблемите за домакините.

Защо Байерн може да победи?

- За Байерн има много причини, за да постигне успех. Манталитетът на мюнхенския клуб с неговия девиз: „Ние сме Байерн" не допуска проява на пораженческо мислене и психологията на неудачника. Впрочем, отборът е близо до това. Втори загубен финал за последните три години ще бъде сериозен удар. Освен това, за втора поредна година мюнхенци останаха без „Сребърната салатиера" - баварците рядко си позволяват подобно нещо и винаги болезнено го преживяват.

Победата в Шампионска лига е жизнено необходима за Байерн - чувството на собствено достойнство трябва да бъде поддържано. Освен това, ако хората на Хайнкес загубят от Челси, това означава, че те за изпуснали победата и в трите турнира, в които участваха - едва ли ще се хареса на феновете техния отбор да бъде оприличен с прозвището „вечния неудачник".

- Нека също така не забравяме, че финалът ще се състои на „Алианц Арена", домашният стадион на немския клуб. Именно това ще даде допълнителна сила на тима. В подобен мач и при такава подкрепа на публиката футболистите няма да пожалят своите сили а победата. Малко са отборите, които са имали шанса да играят европейски финал на своя стадион и Байерн ще направи всичко възможно да използва историческия си шанс.

- Другата причина, поради която домакините би трябвало да победят е тоталното превъзходство по фланговете. Робен и Рибери - футболисти от световна класа, готови винаги да зашеметят, който и да е противник.

- Опитът на Юп Хайнкес не бива да бъде пренебрегван. Немският специалист в това отношение превъзхожда своя колега Роберто Ди Матео. Гореизброените причини за успеха на Байерн не са малко. Но кое може да направи така, че мюнхенци да загубят?

Защо Байерн може да загуби?

Преди всичко неувереността в защита, която се превърна в отличителна черта на Байерн. През сезона баварците загубиха много точки именно поради разсеяността си в отбрана, въпреки добрата игра на полузащитата и нападението.

Вратарският пост. Мануел Нойер може да спасява дузпи, да спечели дуела „очи в очи" с най-добрите майстори в света, но също така стражът може и да допусне груба грешка, която в мач като утрешния да бъде решаваща.

Може да сгреши и целият отбор на Байерн - футболистите да започнат да играят елементарно, увличайки се по атаки и забравяйки за своя ариегард. Последният път, когато хората на Хайнкес допуснаха това да се случи беше съвсем наскоро - във финала за Купата на Германия срещу Борусия Дортмунд.

Предполагаем състав и тактическа постройка

Вглеждайки се в кадровото положение на Байерн, не е толкова лесно да познаем на кого ще заложи треньора в утрешния мач. В много отношения постройката ще зависи от това кой ще „получи" вакантно място в защита. Ясно е, че Робен, Рибери и Гомес ще започнат от самото начало на привичните си позиции. Всичко останало ще бъде една загадка, която ще се разреши непосредствено преди срещата. Ако предположим, че Швайнщайгер и Кроос заемат места в опорната зона, левия фланг не отбраната ще бъде укрепен от Контенто, а Боатенг и Тимошчук (!) ще оформят двойката централни защитници. Схема на игра 4-2-3-1.

- Байерн Мюнхен спечели Купата на европейските шампиони четири пъти и също така четири пъти достигна до финал. Това е четвъртият най-успешен отбор в историята на състезанието.
- Ако хората на Юп Хайнкес постигнат целите си утре вечер, те ще се изравнят с Ливърпул, който има пет победи.
- Байерн се е изправял на финал срещу английски отбори три пъти и само веднъж е побеждавал - срещу Лийдс през 1975 година.
- Юп Хайнкес вече усещал вкуса на успеха в турнира - през 1998 година с Реал Мадрид.
- Байерн има превъзходен рекорд срещу английски отбори в Европа. От 16 мача баварците загубиха само веднъж.
- В предишните три финала, които се граха на домакински терен на единия от финалистите, домакините постигнаха две победи - Реал Мадрид през 1957 г. и Интер през 1965 г. Рома през 1984 г. не загуби срещу Ливърпул в редовното време, а „вълците" отстъпиха едва в серията от дузпи.
- Челси е спечелил само веднъж като гост в турнира, побеждавайки Бенфика с 1:0 на четвъртфинал.

Как би се развила срещата? Едва ли някой може да каже с точност какво ще очакваме в мегасблъсъка на сезона. Повечето специалисти смятат, че Байерн от самото начало на срещата ще притисне по крилата своя противник, докато гостите ще наситят зоната между наказателното поле и центъра и ще разчитат на бързи атаки и контраатаки.

Лично моето мнение обаче е, че нещата няма да изглеждат толкова лесни, а фаворит за победа не е Байерн, а Челси. Причината е чисто прозаична - през сезона баварците показаха слабост, когато един или двама основни играчи се намираха извън строя, докато „аристократите" по някакъв начин се справяха със загубите в кадрово отношение (говорим за периода след Вилаш-Боаш). За утрешния мач половината титуляри в отбраната на мюнхенци отсъстват, същото се отнася и за лондончани, но според мен Луис и Кейхил могат да се противопоставят по-успешно на Гомес и компания, отколкото Тимошчук и Боатенг на Дрогба и сие. За да не предизвикам учудване, няма да спомена, че Челси ще победи с два гола разлика, но „сините" със сигурност ще вкарат един повече от своя противник.

Прогноза за: Байерн Мюнхен - Челси 2:3

Последни 5 изиграни срещи:

Байерн Мюнхен:

21 април Вердер Бремен - Байерн Мюнхен 1:2 (Бундеслига)
25 април Реал Мадрид - Байерн Мюнхен 2:1 - 1:3 сл. дузпи (Шампионска лига)
28 април Байерн Мюнхен - Щутгарт 2:0 (Бундеслига)
05 май Кьолн - Байерн Мюнхен 1:4 (Бундеслига)
12 май Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 5:2 (Купа на Германия, Финал)

Челси:

29 април Челси - КПР 6:1 (Висша лига)
02 май Челси - Нюкасъл 0:2 (Висша лига)
05 май Челси - Ливърпул 2:1 (ФА Къп, Финал)
08 май Ливърпул - Челси 4:1 (Висша лига)
13 май Челси - Блекбърн 2:1 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Байерн Мюнхен - Челси

2 срещи
1 победа за Байерн Мюнхен
0 равенства
1 победа за Челси
Голова Разлика: 6:5 за Челси


Коефициенти от bet365:
Байерн Мюнхен - 1.72
Равен - 4.00
Челси - 4.50

Коефициенти от Offsidebet:
Байерн Мюнхен - 1.80
Равен - 3.60
Челси - 4.33

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
142