Тотнъм ще спечели Шампионска лига през Ливърпул


И. Ангелов

Тотнъм ще спечели Шампионска лига през Ливърпул

Тотнъм - Ливърпул
Стадион: Уанда Метрополитано, Мадрид
Дата: 01.06.2019 г.
Час: 22:00 ч.
Съдия: Дамир Скомина

Дойде моментът за звездния финал на футболния сезон за 2019 година и финалът на Шампионска лига. До този исторически момент заслужено застават две от сензациите в състезанието тази година - дебютантът като финалист Тотнъм, и напористият отбор на Юрген Клоп - Ливърпул. Успешен резултат за лондончани в тази среща ще бъде заслужена награда за изумителната работа на Маурисио Почетино, който няколко години действа изключително умно и без никакви финанси на фона на своя противник.

Ливърпул за втори пореден сезон застава пред трофея, а играчите и привържениците на отбора смятат, че е техен ред да се докажат като най-добри в Европа след разочарованието в локалната Висша лига, където тимът събра рекорден брой точки и завърши втори.

Срещата има прекалено много измерения, за да бъде събрано всичко в един материал, и в този неизчерпателен анализ ще бъдат посочени основните моменти, които могат да наклонят везните в една или друга посока. 

Ливърпул преживява най-силния си период от много години, но въпреки инатът и упорството на Юрген Клоп за момента той не може да прескочи второто място в най-важните състезания. Последният сезон Реал Мадрид спря неговия отбор след 3:1 във финалната среща на ШЛ, докато 1 точка донесе титлата на Манчестър Сити над "червените" в Англия. Предстои статистически удобна среща за Ливърпул, който загуби само 1 от последните 12 мача с Тотнъм, като спечели 7 от тези срещи. Някак обаче не убягва чувството, че играчите на Клоп играят над своите възможности, разчитат на упорство и ентусиазъм, дори когато нещата в техните срещи не се получават, и именно този нов елемент доведе до редица спечелени срещи с късни голове - един типичен похват на шампионски отбор.

За да достигне до финала Ливърпул сътвори сензация срещу Барселона и носителя на Златната обувка Лео Меси, която доведе до лавина от журналистически материали и похвали по адрес на отбора след обрат от 3:0 в първата среща с каталунците и 4:0 за "червените" във втория кръг от полуфиналите. 

Тотнъм достигна до финала след безспорно по-драматично и значително постижение, като направи немислимото за едно полувреме срещу Аякс, достигайки в последната минута до победен гол, при липсата на най-добрия си реализатор и лидер в отбора - Хари Кейн. Сега капитанът може да вземе участие в най-важната среща, но какво ни казва представянето без него в края на сезона?

Шпорите не показват най-добрия си футбол в края на кампанията. В последните 8 мача тимът спечели само 2 пъти. На гости Почетино загуби 9 от последните 11 мача, но пък двете победи бяха именно в Шампионска лига. Невъзможно е да не се направи разграничение между двата отбора по оста Финанси срещу Развитие. 

За да подобри състоянието на Ливърпул и да достигне до безспорен успех, станал причина за ентусиазъм отдавна забравен от привържениците на клуба, Юрген Клоп получи огромна финансова подкрепа и закупи от трансферния пазар съвсем ново ядро на отбора, което стана фундамента на неговия футбол. През последните два сезона Клоп идентифицира и поправи тоталната неадекватност в отбраната на отбора, като похрачи близо 80 милиона лири за своя Играч на сезона Върджил ван Дайк, и близо 60 милиона лири за вратаря Алисон. Германецът заложи на двама скъпи опорни полузащитника като Кейта и Фабиньо за общо 95 милиона лири, и над тази основа той можеше спокойно да заложи на талантлив нападател като Салах, който пристигна миналата година за близо 40 милиона лири, заедно с ключовия Робертсън, Окслейд-Чембърлейн, Соланке и Шакири. 

На практика Клоп построи цял нов отбор за изключително кратко време, докато в ярък контраст Тотнъм стана първият отбор в историята, който не закупи играч в трансферен прозорец откакто бе представена тази концепция, а Маурисио Почетино заложи на развитието, на своя футбол и умения да управлява, докато загуби важни имена от състава си без това да попречи на резултатите. Тази стратегия не бива да се подценява, а от етично гледище на играта тя прави гледката в Ливърпул по-скоро неприятна. Неутралният зрител в тази среща вероятно би бил на страната именно на футбола над успеха, постигнат чрез изразходване на значителен финансов ресурс.

Когато Почетино търси играчи, те се оказват точните попадения, и рядко мениджърът гледа на цена по-висока от 30 милиона лири. Преглед на последните 5 години от трансферната политика на Почетино показва пристигането на ключовите Трипиър (2015 г., 4.9 м), Алдервайрелд (2015 г., 16 м), Сон (2015 г., 30м), Лукас Моура (2017 г., 28 м), Санчес (2017 г., 40м), Йоренте (2017 г., 15 м), докато в състава намериха място играчи от академията като Деле Али, Том Керъл, Джош Онома, Хари Уинкс, Кайл Уокър-Питърс, Кевин Нкуду, Оливер Скип и други.

Сега двата клуба ще сравнят философиите си на най-високата сцена, а последните новини в съставите са както следва:

При символичния домакин Тотнъм на линия е отново Хари Кейн, пропуснал последните няколко срещи с контузия в глезена. Очаква се той да стартира срещата, което може да доведе до загуба на мястото на Сон или Лукас, които бяха може би най-важните двама човека в отбора без нападателя и допринесоха значително за достигането до финала. Уинкс и Санчес също тренират след контузиите си, но са под въпрос. Уаняма ще премине късен преглед след контузията си в полуфинала с Аякс.

При Ливърпул само Наби Кейта е поставен като контузен от Юрген Клоп с проблем в слабините. Очаква се германецът да заложи на най-силната си постройка в тази среща в опит да обърне късмета си на финали в своя полза. В кариерата си на мениджър Клоп има 7 класирания на финали на големи турнири и само 1 успех. През 2013 г. той губи финала в ШЛ с Борусия Дортмунд от Байерн Мюнхен с 2:1. Следва загуба в Купата на Германия от същия противник с 2:0 през 2014 г. През 2015 г. той губи германската купа от Волфсбург с 3:1. В Купата на лигата на Англия с Ливърпул в следващия сезон той губи от Манчестър Сити след дузпи, а на финала на Лига Европа Севиля надви Ливърпул с 3:1 през 2016 г.

Очакват се няколко важни сблъсъка на терена в този двубой между двете врати. Върджил ван Дайк трябва да спре изключителния Хари Кейн, който в Шампионска лига вкара 14 гола в 18-те си срещи, или 0.78 гола на мач в кариерата си до тук. С тази статистика англичанинът достига до тази кога попадения по-бързо от Кристиано Роналдо и Лео Меси. Ван Дайк пък спомогна за запазването на 21 сухи мрежи във Висшата лига този сезон.

Пред вратата на Юго Лорис защитата на Тотнъм трябва да се справи с Мохамед Салах, вкарал 26 гола до тук и достигнал до Златната обувка в Англия заедно със Садио Мане. Ливърпул спечели всички 21 срещи, в които египтянинът вкара гол този сезон.

 

Тотнъм завърши на 26 точки зад Ливърпул във Висшата лига този сезон. Още много може да се говори доколко дълбочина има в състава си Юрген Клоп и как той щеше да се справи при наличието на няколко важни контузени играча в неговия състав, каквито за негово щастие тази година нямаше, но доминиращото мнение на медиите е, че "червените" заслужават трофея и показват достатъчно, за да бъдат сочени за фаворити преди срещата. В последните седмици интервютата на Клоп са изпълнени със суперлативи по адрес на неговите играчи, докато оценка на предстоящия мач и съперника почти липсва.

Маурисио Почетино може би е по-близо до истината и тук, след като той обяви в едно от последните си интервюта, че отборите се познават добре, но емоциите в този ден със сигурност ще са много над техническите умения на играчите и тактиката. Почетино имаше достатъчно време да подготви отбора си и да преодолее отслабената форма в последните моменти от сезона, като едновременно с това за него се завърна най-важният му играч. 

Паузата от последните срещи на отборите до финала може да имала обратен ефект за Ливърпул, който изигра изключителни последните месеци от кампанията, поддържайки темпото на Манчестър Сити в Англия без нито една грешна стъпка, без никакво предаване до последната секунда на своите срещи, което представяне ако бъде показано в този двубой, трудно би било преодоляно от Тотнъм. Дните до финала трябва да са използвани от Клоп за поддържане на тази форма, като предстои да видим дали това е постигнато. Ливърпул спечели двата си мача с Тотнъм този сезон с 2:1, но ако има отбор, който е приятната изненада в Шампионска лига, това е дебютантът на финала - Тотнъм. Ще може ли тимът да довърши приказката си?

Прогноза: Тотнъм - Ливърпул 2:1

 

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Тотнъм
(Англия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
12.05.2019 Висша Лига Тотнъм 2 - 2 Евертън
08.05.2019 ШЛ Полуфинали Аякс 2 - 3 Тотнъм
04.05.2019 Висша Лига Борнемут 1 - 0 Тотнъм
30.04.2019 ШЛ Полуфинали Тотнъм 0 - 1 Аякс
27.04.2019 Висша Лига Тотнъм 0 - 1 Уест Хям


Последни 5 срещи - Ливърпул
(Англия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
12.05.2019 Висша Лига Ливърпул 2 - 0 Уулвърхямптън
07.05.2019 ШЛ Полуфинали Ливърпул 4 - 0 Барселона
04.05.2019 Висша Лига Нюкасъл 2 - 3 Ливърпул
01.05.2019 ШЛ Полуфинали Барселона 3 - 0 Ливърпул
26.04.2019 Висша Лига Ливърпул 5 - 0 Хъдърсфийлд


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
31.03.2019 Висша Лига Ливърпул 2 - 1 Тотнъм
15.09.2018 Висша Лига Тотнъм 1 - 2 Ливърпул
04.02.2018 Висша Лига Ливърпул 2 - 2 Тотнъм
22.10.2017 Висша Лига Тотнъм 4 - 1 Ливърпул
11.02.2017 Висша Лига Ливърпул 2 - 0 Тотнъм
  Сподели
1088