Видеоасистентът казал на Касерас да изгони Роналдо


Н. Гавазов

Видеоасистентът казал на Касерас да изгони Роналдо

Нападателят на националния отбор на Португалия Кристиано Роналдо е трябвало да бъде изгонен в мача с Иран, който завърши при резултат 1:1 и класира португалците напред. Напомняме, че десет минути преди края на срещата Роналдо удари с лакът в лицето защитника от  противниковия отбор Мортез Пурлиганджи. Съгласно правилата на ФИФА, това нарушение на португалеца е директен червен картон, още повече, че той блъскаше съперника преди това.

Главният съдия Енрике Касерас от Парагвай прекрати двубоя и прибягна до услугите на системата за видеопомощ VAR, но в крайна сметка отказа да изгони Роналдо, наказвайки нападателя само с жълт картон.

Сега се изясни, че видеоасистентът в мача в лицето на Масимилиано Ирати е посъветвал Касерас да изгони Кристиано за нарушението му. От появилите се записи на разговора се разбира, че малко преди да започне комуникацията между Ирати и парагвайския съдия, видеоаситентът разговаря с Паоло Валери и двамата стигат до консенсус за червен картон на Роналдо.

Следва разговор между Ирати и Касерас:

Ирати: Това е червен. Удар с лакът. Умишлен удар. Енрике, това е директен червен картон.

Касерас: Разбрах.

Ирати: Почисти го (Б.ред. жаргон, има в предвид "Изгони го").

Касерас: ОК.

Както е известно, след двубоя защитникът на националния отбор на Португалия Жозе Фонте защити Роналдо, оправдавайки го, че той не е имал друг избор: "Жълтият картон на Кристиано? Нашето мнение е такова: той просто се опита да се задържи, а в този момент е невъзможно да не се подпреш. Нямаше как да не блъсне съперника си".

Старши-треньорът на националния отбор на Португалия Фернандо Сантош също подкрепи своя играч: "На мен ми се струва, че системата VAR работеше добре в този мач и ние трябва да приемем всяко едно решение. Все пак реферът три пъти прибягна до VAR, така че няма нужда да се коментира повече този въпрос. Сега вече мислим как да победим Уругвай".

След мача Роналдо публикува снимка от съблекалнята, на която написа: "Целта е постигната".

  Сподели
494