Иранските жени с нова победа


Н. Гавазов

Иранските жени с нова победа

Иранските жени ще могат да присъстват на стадион "Азади" по време на транслацията на мача между националния отбор на страната и Египет. Това съобщи Министерството на вътрешните работи на Иран, както и от Министерството по религиозните въпроси. Съответно, полицията по спазване на религиозните норми и морал няма да се намесва и да пречи на дамите да бъдат на стадиона. Напомняме, че иранките чакаха 39 години момента, в който публично могат да гледат футбол. Това се случи по време на срещата Иран - Испания.

Жените нямаха право да посещават стадиони от 1979 година, когато в страната бе извършена Ислямска революция. Оттогава правата на нежния пол бяха силно ограничени и подчинени на законите на шериата. Например, жени и мъже, които не са в брачни отношения,  нямат право да бъдат заедно в едно помещение или на каквото и да е място. Впрочем, през последните години режимът в Техеран разхлаби контрола и не е рядкост в зали за билярд и боулинг да се видят млади мъже и жени, които се забавляват.

 

Дамите трябваше да присъстват и на първия двубой на мача на Иран на Мондиал 2018, но в последния момент властите отмениха всички запланувани транслации под открито небе. Двубоят с Мароко бе излъчван само в кинотеатрите, които са разделени за мъже и жени.

Интересен момент е, че полицията се опита да спре жените и за срещата с Испания, но те налягаха пред стадион "Азади", което принуди властите да отворят вратите на спортното съоръжение.

Билетът за достъп до стадион "Азади" за мача между Иран и Испания:

 

  Сподели
407