Мондиал 2014: 171 гола до триумфа на Германия


И. Ангелов

Мондиал 2014: 171 гола до триумфа на Германия

От падането на Фред в откриването на Световната купа до победното попадение на Марио Гьотце в добавеното време на финала, лятото на 2014-та година предложи 64 зрелищни срещи и 171 гола в един дълъг месец футбол. В съзнанието ни останаха някои красиви моменти, а някои може би вече сме забравили. Нека си припомним пътя от началото до края на Световното през 2014-та година.

Бразилия откри първенството, възползвайки се от домакинството си с победа с 3:1 над Хърватия в Група А. След срещата бразилските вестници възхваляваха съдийската комисия, ръководила срещата, след като симулация на Фред бе отсъдена в полза на домакините и наклони везните за доброто начало. Във втората среща от групата Мексико надделя с много усилие над Камерун, минимално и след два отменени гола.

В третата среща от първенството Испания бе унижена от Холандия с 1:5, а Робин ван Перси вкара онзи гол:

Англия загуби първата си среща в Група Д срещу Италия с 2:1, и така счупеният глезен, получен при празнуването на един от английските доктори (Гари Люин) се оказа напразен.

Франция и Аржентина стартираха добре в групи Е и F на първенството, съответно с победи с 3:0 над Хондурас и 2:1 над Босна и Херцеговина. Германия пък размаза Португалия с 4:0 при хетрик на Томас Мюлер, давайки от рано заявка за един от основните претенденти.

В петнадесетата среща от състезанието Маруан Фелаини установи любопитен рекорд, когато вкара най-ранният гол за Белгия в състезанието - в 70-ата (Да, 70') минута срещу Алжир. 

В мач номер осемнадесет Австралия загуби с 2:3 от Холандия, но легендарният Тим Кейхил вкара един от запомнящите се голове в турнира:

Преди мач номер 24 звездата на Италия Марио Балотели се пошегува с Коста Рика, заявявайки че би искал целувка от английската кралица, ако той и колегите му успеят да победят аутсайдера. Е, в края на срещата Коста Рика излезе победител с 1:0, докато Англия загуби втори мач поред, от Уругвай с 2:1 в групата, очертавайки се като голямото разочарование на Световното.

Междувременно Франция отвя Швейцария с 2:5, а Аржентина записа протколна победа над Иран по пътя напред. Германия и Гана завършиха при 2:2 във втория кръг, а Мирослав Клозе изравни рекорда на легендарния Роналдо с 15 гола на Световно. Португалия продъжли да се представя под нивото с 2:2 срещу САЩ.

 

Трети кръг започна прекрасно за Бразилия след 4:1 над Камерун, а Неймар, вече установен като новият герой за родината, се отличи с още две попадения. Тридесет и седмата среща в турнира се помни до днес не с победата с 1:0 на Уругвай над Италия, а със захапването на Луис Суарес срещу Джорджио Киелини: 

В третата среща на Англия всичко за отбора на Рой Ходжсън свърши след 0:0 с Коста Рика, и за родината на футбола разочарованието беше огромно. Междувременно "гигантът" Гърция намери място на осминафинали след победа над Кот д'Ивоар с 2:1. Аржентина също крачеше напред смело след 3:2 над Нигерия, а думите на Винсен Енияма - вратарят на Нигерия, могат да останат в историята, след като на полувремето той спира съдията на срещата с думите "постоянно даваш на Меси свободни удари, а той стреля много добре, докато аз съм прекалено слаб". 

В мач номер 43 на първенството Шердан Шакири стана вторият човек с хетрик в турнира, по съвпадение и втори човек от Байерн Мюнхен с хетрик в турнира, при победата с 3:0 на Швейцария над Хондурас. В скучни срещи от кръга Еквадор и Франция не си вкараха, а Португалия и Гана напуснаха състезанието след 2:1 за Кристиано и компания. Русия също замина за вкъщи след 1:1 с Алжир. 

Осминафиналите изпратиха Бразилия напред след победа на дузпи над Чили при 1:1 в редовното време. Колумбия отстрани Уругвай след 2:0, а Хамес Родригес спечели място в историята на Световното с това изпълнение:

В останалите срещи Холандия премина през Мексико, Коста Рика отстрани Гърция, Франция надви Нигерия, а изненадващо Германия се затрудни с Алжир и победи в добавеното време. Очаквано Аржентина продължи през Швейцария, а Белгия надви САЩ.

Четвърт-финалната фаза започна с победа на Германия над Франция, при забавно начало на двубоя:

Бразилия пострада много в своята среща с Колумбия, когато въпреки победата с 2:1 тимът загуби звездата си Неймар заради тежка травма в кръста. Никой обаче не подозираше какво идва за домакините в полуфиналите. Тук тимът се падна срещу Германия, а германската машина нанесе най-голямото унижение в историята на Бразилия след 1:7 пред очите на 90% от населението на страната-домакин.

Съкрушен отборът на Селесао трябваше да играе за трето място с Холандия, където наказанието не свърши и домакините получиха нов звучен шамар след 3:0. Холандците се оказаха в плейофите за трето място след един от най-скучните мачове в историята срещу Аржентина, първи в историята полуфинал без голове и победа на дузпи за Меси и сие. 

И така след 32 дни, 64 мача и 171 гола, Германия и Аржентина трябваше да мерят сили на финал. Очаквано срещата бе предпазлива от двете страни, а всичко се реши в добавеното време, когато в 113-ата минута Марио Гьотце стана причината Германия да спечели Световната купа след 24 годишно чакане.

СТАТИСТИКА

Мачове: 64

Голове: 171

Средна резултатност: 2.7

Зрители: 3.2 милиарда

Средна посещаемост: 53 592

Голмайстор: Хамес Родригес (Колумбия) - 6 гола 

 

  Сподели
358