Мондиал 2010 ЮАР: Испания слага ръка на световната корона


Н. Гавазов

Мондиал 2010 ЮАР: Испания слага ръка на световната корона

По решение на ФИФА, кандидатите за провеждане на Мондиал 2010 са само африкански държави. Първоначално заявка подават Египе, Мароко, ЮАР и Либия заедно с Тунис. Футболните чиновници обаче отхвърлят съвместната заявка и от останалите претендент е избран ЮАР. Впоследствие ФИФА предявява много претенции по отношение на подготовката на страната, но в крайна сметка южноафриканците се справят и провеждат турнира на достатъчно високо ниво. Основните проблеми не са стадионите или инфраструктурата, а метеорологичните условия по време на Мондиала, тъй като макар и африканска, зимата докарва температури малко над нулата.

Безпокойство за гостите предизвиква и високото ниво на престъпността в ЮАР, впрочем, туристите най-много страдат от павианите, които нападат автомобили, крадат хамбургери, чипсове и други важни трофеи.

Най-голямата напаст по стадионите обаче не са маймуните, а вувузелите - африкански музикален инструмент, издаващ не много приятен звук. По време на Световното шумът на спортните съоръжения е невероятен, а стадионите приличат на гигантски кошери.

В квалификациите за Мондиал 2010 участие вземат 204 от 208 отбора от страни-членки на ФИФА. Така финалният турнир повтаря рекорда на Олимпиада 2008 по количество на участниците.

България, за съжаление, не успява да се класира. Кризата в българския футбол е повсеместна и това се отразява на националния отбор, който завършва квалификациите на трето място в сравнително лека група с Италия, Ирландия, Кипър, Черна гора и Грузия. Голям скандал се разразява по време на плейофите, когато французите се класират за Световното чрез плейофи, но в един от мачовете с Ирландия Тиери Анри си помага с ръка преди топката да влезе във вратата на островитяните.

Финалният турнир е открит с мач между ЮАР и Мексико. Двубоят завършва при резултат 1:1 и радва зрителите с красивия, далечен удар на южноафриканец Шабала. Изглежда, че на този свят има и справедливост, защото в същата група е грандиозния провал на французите, срещу които се изправя почти целия свят заради постъпката на Анри срещу ирландците. "Трикольорите" са разтресени от скандал между треньирския щаб от една страна, и Никола Анелка и Патрис Евра от друга. Финалистът от предишния турнир напуска борбата с една точка и един отбелязан гол.

С не по-малко гръмък трясък излита от груповата фаза и световният шампион. Марчело Липи няма куража да обнови състава и заминава за Африка със старата гвардия. Резултатът е, че "С куадра адзура" показва беззъба игра и завършва на последно място в лека група с Нов Зеландия, Словакия и Парагвай.

Трудно започват и шампионите на Европа, които не само, че не успяват да превземат отбраната на Швейцария, но и допускат такъв в собствената си врата. По-нататък колективът на Дел Боске не позволява засечка.

Любопитното на това Световно е това, че Европа търпи сериозни загуби. За осминафиналите се класират само шест представителя на Стария свят. Впрочем, три от тях се добират до полуфинал, а два до финал.

В плейофите Африка възлага своите надежди на Гана, която заедно с Германия оставя зад гърба си Австралия и Сърбия. "Черните звезди" успяват за зарадват Черния континент на осминафиналите, побеждавайки с 2:1 американците. В четвъртфиналите Гана за малко да отстрани Уругвай. Основното време завършва при резултат 1:1, а в допълнителното време Луис Суарес играе като вратар, избивайки с ръка топката от линията на вратата. Това води до червен картон и дузпа срещу Муслера. Но Асамоа Гайян стреля в гредата. При дузпите Асамоа вкарва, но пък пропускат Менса и Адийя. Така в полуфиналите пробива южноамериканския тим, който отстъпва с 3:2 на холандците, а след това със същия резултат губи от Германия мача за третото място. Като цяло, Уругвай под предводителството на най-добрия играч на турнира Диего Форлан демонстрира ярка игра и става главното откритие на Световното.

Ярка и комбинационна игра демонстрира и Чили под ръководството на Марсело Билса, но в осминафиналите "Ла Роха попада на Бразилия и губи с 3:0.

Аржентина на Диего Марадона в групата си взема максимума от точки, а в първия кръг на плейофите се разправя с Мексико. "Албиселесте" са спрени с 0:4 на четвъртфинала от реформирана Германия, която пък преди това разбива Англия с 4:1. Европейското Ел Класико ще бъде запомнено със скандално непризнатия гол на Франк Лампард и активно иницииране на идеята за въвеждане на техни за отчитане на гола - тема, която е табу за ФИФА.

Испания в мачовете от плейофите побеждава само с минимални резултати. Създава се впечатление, че тоталният контрол на топката се използва на първо място за недопускане на гол във собствената си врата. В тези условия играта на испанците не радва, а скуката е преобладаващата характеристика за мачовете на "Ла Фурия". На осминафинала шампионите на Европа побеждават Португалия, на четвъртфинала скучен Паргвай, отстранил с дузпи Япония, а в полуфинала испанците спират мощния Бундестим.

На финала пиренейците се изправят срещу Холандия, която под ръководството на Берт ван Марвайк не радва феновете с убедителна игра, но пък постига добри резултати. Н осминафиналите "оранжевите" побеждават с 2:1 Словакия, на четвъртфинала с аналогичен резултат вземат връх над Бразилия, а в полуфинала се налагат с 3:2 над уругвайците.

Във финалния мач зрителите не виждат голове. Първото полувреме преминава без нито едни положение за гол и е едно от най-скучното на този Мондиал. След почивката испанците играят по-добре, но вместо голове, публиката вижда жълти картони. Защитникът на холандците Джон Хейтинга получава два и оставя отбора си с човек по-малко. Това се случва в допълнителното врем, Преди това, още в основното време, Ариен Робен два пъти остава сам срещу стража на Испания, но пропилява шанса да се превърне в национален герой. А след това, в 116-та минута, великолепният Андрес Иниеста вкарва гол, който носи на Испания първа в историята победа на Световно първенство. Той получава топката от Сеск Фабрегас и с хирургична точност прострелва Маартен Стекеленбург.

За най-добър играч е определен уругваецът Диего Форлан. Той с пет гола претендира и за "Златната обувка", но тя бе дадена на немеца Томас Мюлер. Томас също както Уесли Снайдер и Давид Вия вкарва пет гола, но асистенциите на играча на Бундестима са повече от конкуренцията. За най-добър вратар е определен Икер Касияс.

СТАТИСТИКА

Мачове: 64

Голове: 145

Средна резултатност: 2.27

Зрители: 3 178 856

Средна посещаемост: 49 670

Голмайстор: Томас Мюлер (Германия) 5 гола

 

  Сподели
322