Мондиал 1994 САЩ: Пиянството на един народ


Н. Гавазов

Мондиал 1994 САЩ: Пиянството на един народ

Петнадесетото Световно първенство по футбол се провежда в САЩ. Решението на ФИФА да даде турнира на американците изненадва всички - до 1994 година професионалният футбол в Щатите съществува само на книга, а МЛС е създадена единствено защото страната получава правото за провеждане на Мондиала. Първото разиграване на медали пък се състои едва след две години - през 1996 година. САЩ печели надпреварата с Мексико и Бразилия, а целта на Висшите футболни сили е да засилят интереса към футбола в Новия свят. Трябва да кажем, че успяват - посещаемостта на американския шампионат до този момент остава ненадмината, а футболът в МЛС върви само нагоре. 

Що се касае до участниците, то Африка благодарение на доброто си представяне в миналия Мондиал изпраща трима представители - към Камерун и Мароко се присъединява дебютанта Нигерия. Дебют правят и отборите на Гърция и Саудитска Арабия. Относно британските тимове, нито Англия, нито Шотландия, а още по-малко Уелс остават без билети за САЩ. Както и французите, които едва ли ще забравят своя български кошмар от 17.11. 1993 година. 

Форматът на състезанието за последен път е с 24 отбора, т.е. за плейофите ще се класират и четири от най-добрите тимове, заели третите места. На френския Мондиал след четири години ще има 32 участника. 

Шампионатът в САЩ е свързан с две тъжни събития. Защитникът на Колумбия Андрес Ескобар случайно вкарва топката в собствената си врата в мача с домакините на състезанието и Щатите бият. След завръщането си у дома, футболистът е застрелян в един от местните барове. Причината според легендата е именно този автогол. Убиецът е заловен и осъден, но през 2005 година е освободен за примерно поведение. Също така Мондиал 1994 става край на блестящата кариера на аржентинския идол Диего Марадона. В кръвта на нападателя е открито веществото ефедрин, а случилото се е след втория мач на аржентинците на Световното. По-късно Диего пише, че е пил енергийна напитка. 

Американският Мондиал стартира с мач между домакините и Швейцария. Двубоят е на "Понтиак Силвърдом", предназначен за американски футбол. В равностоен мач побеждава дружбата - 1:1. Паралелният двубой на централния стадион в Пасадена е между другите два отбора в група А - Колумбия и Румъния. На дубъла на Радучо и попадението на Хаджи южноамериканците отговарят само с един гол на Валенсия. В следващия мач румънците претърпяват неприятно поражение от Швейцария, а САЩ и Колумбия в директен мач решават кой ще излезе от групата. Тогава се случва злополучния автогол на Ескобар, струващ живота му. В последния кръг румънците бият американците, а победата на Колумбия срещу швейцарците е без значение. 

В група В се събират Бразилия, Швеция, Русия и Камерун. Тук няма изненади: Бразилия печели квартета, втори е Швеция, а трети Русия. Най-интересният мач в тази група е този между Камерун и Швеция, в който двата тима си отбелязват по два гола.

Група С е от действащият шампион Германия, Испания, Южна Корея и Боливия. Чудеса не се случват - продължават тези, на които е заложено преди груповия етап. Азиатците остават трети с две точки и отпадат, а Боливия е последна с една точка.

Група Е до този момент остава явление в историята на Световните. Шега или не, всички отбори събират равно количество точки: бъдещият финалист Италия, а също така Ирландия, Норвегия и Мексико трябва да определят кой е излишен. Излишни се оказват норвежците, които повече предпочитат отбранителния футбол. Скандинавците вкарват само един гол ( и един пропуснат), докато мексиканците три, а италианци и ирландци по два.

Група F, в която се намират Холандия, Белгия, Мароко и Саудитска Арабия, подарява една сензация - дебютантът от Близкия изток прави фурор по американските терени. Саудитците сензационно се класират за плейофите, постигайки две победи. Първият мач с холандците е загубен едва в края, но след това са удържани успехи над мароканци и белгийци. Впрочем, Белгия си осигурява участие в следващата фаза още преди последния кръг и може да си позволи волността да загуби. Първи в групата е Холандия, като "оранжевите" печелят само благодарение на головата си разлика. 

След 30-годишни провали на пет Мондиала, българският национален отбор написа най-романтичната футболна приказка в историята, която ще се помни вечно! Поколенията винаги ще знаят кой е бил Емо Костадинов, Данчо Лечков, Краси Балъков, Трифон Иванов, Христо Стоичков, а Димитър Пенев ще остане като най-успешния треньор в аналите на българския футбол. Няма какво да се лъжем. Тогавашните "трикольори" показаха колко голяма е силата на най-популярния спорт на земята - българската нация от началото на демокрацията до наши дни никога не е била толкова единна както в периода 17 ноември 1993 - лятото на 1994 година. И едва ли някога ще бъде. 

Група D на Мондиал 1994 събира на едно място дебютантите Гърция и Нигерия с нямащия победа на Световни отбор на България и двукратният световен шампион Аржентина. Ясно е, че фаворитът тук е "албиселесте". Африканският отбор обаче справедливо преодолява груповата фаза, крупно побеждавайки българи и гърци. Единствено аржентинците могат да спрат нигерийците, но това става много трудно. Резултатът е - първо място за Нигерия. Аржентина с две победи става трета. А второто място е за България. 

Всичко започва с едно неочаквано голямо поражение за нашите на "Котън боул" в Далас. Съперник е Нигерия, а след мача трябва да признаем, че най-малкото, с което сме се разминали е 0:3. Не е ясно какво се случва в следващите пет дни в лагера на националите ни. Но 26 юни 1994 година завинаги ще остане в историята на българския футбол, защото в този ден пред 64 000 зрители на "Солджър Фийлд" в Чикаго българите постигат първата си победа на финали на Световно първенство. Два гола на Ицо от две неоспорими дузпи, още един на Данчо Лечков след двойно подаване със Златко Янков и още един на Дани Боримиров - 4:0 срещу Гърция! Последният мач в групата е срещу Аржентина, а заради победата на Русия с 6:1 над Камерун предишния ден, за българите минимална загуба от фаворита ще означава отпадане от турнира. Стоичков, Костадинов, Балъков, Лечков срещу Батгол, Каниджа, Редондо, Симеоне... 61-ва минута Костадинов подава на Стоичков, а Камата с великолепен удар праща топката в мрежата на Луис Ислас. В 90-та минута след центриране от корнер Наско Сираков скача над всички и слага точка на всички въпросителни относно победителя в мача. 2:0 за България, второ място в групата и класиране за плейофите. 

Осминафиналите започват с мача между Германия и Белгия. Немците тръгват много мощно, още в първата част вкарват три гола срещу един пропуснат. След почивката играта е по-остра и равностойна. В последната минута Алберт успява да намали разликата до минимум, но това се оказва недостатъчно. 

В същия ден испанците крупно побеждават Швейцария, а саудитците са поставени на мястото си от Швеция. Голямата изненада се случва в мача между Аржентина и Румъния. В 18-та минута резултатът вече е 2:1 за европейците след дубъл на Димитреску и дузпа на Батистута. След почивката съперниците си разменят по един гол в изпълнение на Хаджи и Балбо и в крайна сметка аржентинците слагат оръжие. 

Щатите играят на 4 юли - на Деня на независимостта. Бора Милутинович и компания на практика не разчитат на кой знае какво, но след изгонването на Леонардо американците започват да мечтаят за чудо. Точният удар на Бебето в средата на второто полувреме слага край на надеждите на домакините за още едно чудо. Във втория мач за деня Холандия без особени усилия побеждава Ирландия. 

Програмата на осминфиналите завършва с двубоите между Италия и Нигерия, а също така и България с Мексико. И двата мача завършват без победители в редовното време. Нигерийците дълго време отбиват атаките на италианците след гола на Амунике, но две минути преди края на редовното време Роберто Баджо успява да спаси един загубен мач, пращайки топката в мрежата на противника. В допълнителното време Бенариво е съборен и Роби от "бялата точка" вкарва втория си гол в мача за крайното 2:1.

Срещата между България и Мексико отива още по-далече. Още в 8-та минута Ивайло Йорданов изведе с чудесен пас Христо Стоичков, който буквално разстреля вратаря на противника Хорхе Кампос. След това обаче съдията Омар Ал Шариф от Сирия взе няколко меко казано спорни решения, които не само притъпиха остротата на мача, но накараха играчите на двата отбора повече да мислят за това как да не допуснат гол. Първо реферът изгони Кременлиев, след това отсъди спорна дузпа в полза на мексиканците, а накрая изгони и Луис Алвес от "ацтеките". Резултатът 1:1 се запази и в продълженията и така се стигна до дузпи. Боби Михайлов спаси ударите на Бернал и Родригес, а преди това Аспе стреля извън очертанията на вратата. За нашите изпусна Краси Балъков, но след него Генчев и Боримиров бяха точни. Клаудио Суарес успя да преодолее българския вратар, но ударът на Данчо Лечков сложи точка на спора. България за първи път в историята се класира за четвъртфинал на Световно! 

Четвъртфиналите мачове за изключително интересни и драматични. Съдбата на всеки двубой се решава или в последните минути, или в самия край. Първата среща в Бостън е между Италия и Испания. Великолепен далечен удар на Роберто Баджо извежда "Скуадра" напред, но след почивката Каминеро кара Палиука да извади топката от собствената си врата. Не се стига обаче до продължения, тъй като грешка в защитата на колектива на Хавиер Клементе води до втри гол на Баджо. 

Бразилия и Холандия провеждат сеанс на открития футбол, вкарвайки пет гола през второто полувреме. Ромарио открива в 53-та след остро центриране от Бебето. След десет минути самият Бебето бележи, оставайки сам срещу стража на противника. Именно след това попадение голмайсторът ще бъде запомнен с празнуването на гола, имитирайки люлеене на бебе. Почти мигновено Денис Бергкамп намалява разликата, а в 76-та минута Арън Винтер се ориентира най-добре при един корнер. Но и тук не се стига допълнителните полувремена. Бранко печели наказателен удар и от 30 метра праща топката в мрежата. Бразилците са на полуфинал. 

Голямата сензация се случва на 10 юли. Мачът между България и Германия започва равностойно, с по-активни действия на немците и отлична игра в защитата от страна на българите. По-интересното е след почивката, когато световните шампиони получават правото да изпълнят дузпа. Спорно решение на главния съдия Хосе Кадена от Колумбия, но след удара на Лотар Матеус Германия повежда. Едва след това "трикольорите" започват да поглеждат напред. В средата на полувремето Стоичков е спрян непозволено пред наказателното поле на противника, но малко след това Ицо е в прегръдките на съотборниците си, защото ударът му поставя на колене Бодо Илгнер. Три минути по-късно 72 000 зрители на "Джайънтс Стейдиъм" и милиони пред телевизорите не могат да повярват: Златко Янков отнема топката и я изпраща в наказателното поле, където Данчо Лечков след летящ плонж и великолепния удар с глава прави 2:1 за България! 

Последният четвъртфинал между Швеция и Румъния е най-драматичен, като тук нещата се решават от дузпите. В 78-та минута Бролин сякаш слага точка на спора, но румънците не се предават и чрез Радучою пращат мача в допълнителните времена. Там неуверена игра на скандинавците дава преднина на тима на Ангел Йорданеску, но Кенет Андерсон в 115-та минута прави така, че отношенията между съперниците трябва да се изясняват чрез дузпи. Шведите започват зле - Милд праща топката в небесата. След това обаче скандинавците не пропускат, а техния вратар Равели отразява ударите на Петреску и Белодедич. 

В полуфинала, в който Италия и България трябва да определят кой ще бъде финалист, отново солира Роберто Баджо. На практика той сам праща италианците в последния мач от турнира. Отначало Роби с ювелирна точност праща топката под гредата, а след пет минути Албертини се справя с цялата отбрана на българите и асистира за гола на Баджо. 2:0 за Италия. Непосредствено преди почивката Сираков печели дузпа, която Стоичков реализира. Скандалният момент в мача е през второто полувреме, когато реферът трябва да отсъди втора дузпа срещу Палиука заради явна игра с ръка на Костакурта. Не е ясно, дали френският арбитър Жоел Киню все още е таил злоба срещу българите заради онзи мач на 17 ноември или просто в сметките на ФИФА не е планирано българите да играят на финал, но е факт, че Киню пропуска нарушението на Костакурта, както и събарянето на Костадинов в наказателното поле преди това. 

Съперник на Италия във финала става Бразилия, която цял мач обсажда вратата на шведите, но Томас Равели върши поредица от чудеса. Само десет минути преди последния съдийски сигнал Ромарио с глава разпечатва вратата на шведското чудовище. 

В мача за четвъртото място Швеция помита с 4:0 деморализираните ни "трикольори", но десертът е на следващия ден. Впрочем, трудно е да говорим за десерт, защото последният мач в турнира нервен и небогат на събития. Единствената сериозна ситуация е при пропуска на Палиука, който изпуска топката, но тя пък се удря в гредата. Съдбата на Купата за първи път ще се решава чрез дузпи. Игра на нерви, която губи Роберто Баджо и печели Бразилия. Барези стреля високо... Марсио Сантос не преодолява Палиука... Албертини вкарва под гредата... Ударът на Ромарио среща гредата, но топката влиза... Евани вкарва през центъра... Бранко разпилява вратаря... Масаро позволява на Тафарел да отрази топката... Дунга вкарва в десния ъгъл... Никой не се съмнява в Роберто Баджо. Но този, който праща Италия на финал, я лишава от шампионска титла. Удар и топката прелита над гредата. Бразилия става четирикратен световен шампион, а на стадиона горещите бразилски момичета започват самба. Оттатък Океана обаче, близо до границата между Европа и Азия, пиянството на един народ ще продължи цяло лято. 

СТАТИСТИКА

Мачове: 52

Голове: 141

Средна резултатност: 2.71

Зрители: 3 587 538

Средна посещаемост: 68 991

Голмайстор: Салваторе Скилачи (Италия) 6 гола

 

  Сподели
639