Стадионите на Световното първенство по футбол в Катар 2022


FUTBOL-TV

Стадионите на Световното първенство по футбол в Катар 2022

Световното първенство по футбол 2022 в Катар ще се проведе от 20 ноември до 18 декември 2022 г, като то ще бъде първото такова проведено в арабския свят.

Катар обнови някои стадиони, като междувременно и построи нови съоражения специално за Световното първенство, като да постигне това държава си взаймодейства с много известни архитекти и студиа в тази област - а именно: Zaha Hadid Architects, Foster + Partners, AECOM и др. Но от друга страна, откакто Катар беше избран за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., изграждането на стадионите беше обект на сериозна критика и притоворечия относно за условията за труд на работниците.

6500 rаботници мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка, за които "The Guardian" съобщава, че са починали в Катар между 2010 г., когато турнирът е официален обявен, и 2021 г. Според президентът на FIFA Джани Инфантино тази цифра е далече по-малка, а именно 3 души. Никълъс Макгихан от правозащитната организация Fair Square нарича това число „умишлен опит за подвеждане“, тъй като се фокусира върху проекти, които представляват само 1% от строителството в Катар. Върховният комитет заявява, че още 36 работници от стадионите също са починали, но поради „неработни“ причини – т.е. те са починали след работен ден поради „естествени причини“.

Между 14-18 часа работа на ден е нещо често срещано за много от много работници мигранти в Катар, особено в секторите на домакинството и сигурността, според "Amnesty International". Неотдавнашен доклад на "Equidem" откри много подобни истории, включително от кенийски работник, който описва работа по 18 часа на стадион "Лусаил" без платен извънреден труд в продължение на повече от две години.

200 милиарда долара - толкова са похарчени от Катар в подготовка за Световното първенство, което е огромна сума в сравнение с около 11 милиарда долара, похарчени от Русия през 2018 г. 

Нека да разгледаме всичките 8 стадиона за Световната първенство през 2022 г.!


Стадион "Ал Байт“

Стадион "Ал Байт“ ще има основа роля, тъй като ще домакин на откриващия мач на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Великолепните подобни на палатки структури на стадиона от 200 000 кв.м., вдъхновен от Байт ал Шаар на номадския народ на Катар, обгръщат ултрамодерен футболен стадион. Черно-бели ивици традиционно отличават палатките. Това се отразява в отличителния екстериор на арената и живите странични шарки, които посрещат посетителите при влизане.

Развитието на стадион "Ал Байт“ дава приоритет на устойчивостта, като горният етаж е проектиран да бъде премахнат след първенството, което позволява извеждането от експлоатация на седалките. Стадионът, проектиран от Dar Al-Handasah е всъщност с капацитет от 60 000 души, като неговото строителство започна през септември 2015 г. и се планира да бъде завършено през четвъртото тримесечие на 2018 г.

> върни назад

Стадион "Лусаил"

Стадион "Лусаил"ще бъде домакин на финалния мач на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., като неговия капацитет е 80 000 души.

Дизайнът е вдъхновен от ръчно изработените купи, открити в арабския и ислямския свят по време на възхода на цивилизацията, докато светлинните взаимодействия напомнят за фенерите в региона. Златният екстериор ще избледнее с времето, възпроизвеждайки състарени метални занаяти, за да създаде място с жив културен характер.

Стадионът е построен като съвместно начинае между HBK Contracting (HBK) и China Railway Construction Corporation (CRCC) и е проектиран от Foster + Partners и Populous.


Стадион "Ахмад Бин Али“

Дизайнът на стадиона и околните сгради се свързва с аспекти на местната култура и традиции. Сложната фасада отразява вълните на дюните, докато сложните геометрични шарки отразяват красотата на пустинята, местната флора и фауна и местната и международна търговия. Многоцелевият стадион се намира в историческия град Ум Ал Афаейн. Стадионът е известен и  като стадион "Ал-Раян“.

Бившият стадион беше разрушен през 2015 г. и построен с капацитет от 40 000 зрители. Новата конструкция е проектирана от BDP Pattern и Ramboll. Повече от 80% от строителните материали идват от предишния стадион, а съществуващите дървета са внимателно запазени. Феновете могат да пътуват чрез екологична нова система на метрото в Доха.

> върни назад


Стадион "Ал Джануб“

Стадион "Ал Джануб“ се намира в Ал Вакра, най-южния град на Катар и един от най-старите непрекъснато населени райони в страната.

Завладяващият дизайн на стадиона е вдъхновен от пълните с вятър платна на традиционните лодки дау в Катар. Също така, Ал Вакра има важно се свързва като място за риболов и гмуркане на перли.

Капацитетът на "Ал Джануб“ ще бъде намален след турнира, като седалките ще бъдат дарени на други спортни обекти по света. Това също ще осигури бурна атмосфера за мачовете на Al Wakrah SC. Освен футбола, мястото е заобиколено от тучен парк със спортни и развлекателни съоръжения, които ще бъдат от полза за цялата общност за години напред. Тази фантастична арена определено има светло бъдеще.

> върни назад


Стадион "Ал Тумама“

Динамичната и въображаема форма на стадион "Ал Тумама“почита местната култура и традиции. Неговата смела, кръгла форма напомня на гахфия, традиционна тъкана шапка, носена от мъже и момчета в целия арабски свят.

Стадионът се намира близо до международното летище Хамад в Ал Тумана, Катар. Стадионът е проектиран от главния архитект на Арабското инженерно бюро Ибрахим Джайда и е построен от Al Jaber Engineering от Катар и Tekfen Construction от Турция през 2021 г.

Стадионът има капацитет от 40 000 места. Половината от седалките на стадиона ще бъдат премахнати след Световното първенство и дарени на други страни.

> върни назад


Стадион "Education City“

Стадион "Education City“ се намира в така извеветния Education City на Катарската фондация в Ал Раян, Катар. Оригиналната концепция е продуцирана от Fenwick Iribarren и Arup. Стадионът е с капацитет 40 000 места.

Авангардният дизайн на стадиона се слива с традиционната ислямска архитектура. Триъгълниците от външната страна образуват сложни диамантени геометрични шарки, които искрят, докато слънцето се движи по небето. Цифрово светлинно шоу осветява фасадата през нощта, осигурявайки на феновете грандиозно изненадващо представление.

> върни назад


Международен стадион "Халифа"

Стадионът е специално реновиран за Световното първенство по футбол през 2022 г. Той се намира в Доха, като е известен още и като Националния стадион, построен през 1976 г. от архитект Дар Ал-Хандасах. Той беше реновиран и разширен през 2005 г. за Азиатските игри, а освен това през 2011 г. се игра финалът на Купата на Азия и Панарабските игри.

За да се изпълнят стандартите за домакинство на Световното първенство, бяха добавени 12 000 места, с което общият капацитет достигна 40 000.

> върни назад


Стадион "974“ (Рас Абу абу)

Стадион "974“ е първият в света напълно разглобяем покрит футболен стадион, направен изцяло от 974 рециклирани транспортни контейнера и модулна стомана, демонстрирайки ангажимента на Катар за рентабилна устойчивост и смел дизайн. Негово дело е архитерктурното студио Fenwick Iribarren Architects.

> върни назад

  Сподели
829