Местният зъболекар


Н. Гавазов

Местният зъболекар

Исландският Помпей. Така е известен остров Хеймаей, който е част от архипелага Вестманаейяр. Според исторически източници, името на архипелага идва от ирландските роби, които норвежците докарват в Исландия в началото на IX век. По-късно робите въстават и убиват своя господар и неговите приближени, а това води до преследването им. Въстаниците са открити на архипелага, като по-голямата част се укриват на най-големия остров - Хеймаей. Разправата е кървава, като голяма част от робите се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на своите мъчители. Именно в чест на тези събития е кръстен архипелагът, като тази история става част и от ирландския фолклор.

Казват, че след това въстание се променя и отношението към робите, които вече не са подложени на малтретиране и получават някои привилегии. Някъде по това време (около 900 година) е заселен и Хеймаей.

Спокойните времена продължават няколко века, когато през 1627 година три арабски кораба от Османската империя пристигат тук и започват да плячкосват. Най-много страдат хората от архипелага, които няма къде да се укрият, поради своята изолираност. Много от тях загиват в геройски битки, а друга част са откарани като роби по пазарите в Северна Африка.

Местните зевзеци казват, че тук няма изневери, тъй като слуховете се разнасят по-бързо от скоростта на ледения вятър, който пронизва архипелага. 4 500-те жители в този край на света лесно могат да се съберат на терена на един футболен терен и всички се познават много добре. В тези дни обаче футболният свят научи за  един член на това малко общество и това е Хеймир Халгримсон - местният зъболекар.

И асистент на старши-треньора на националния отбор на Исландия по футбол Ларс Лагербек.

От кабинета на Халгримсон се виждат две трети от острова (с площ около 13 кв. км., като половината е заета от летището и голф игрища), а това означава стотици гейзери и вулкани. Невъзможно е да избягаш от горещата пара и изригванията, а външните посетители инстинктивно си задават въпроса: да живееш или да умреш.

Хеймир има късмет. На 18 януари 1973 година изригва вулканът Елдфел, чиято лава помита по-голяма част от градчето, а 200 милиона тона пепел посипват острова. Имало е голяма опасност да бъде унищожено пристанището, което е единствен източник на доходи и липсата му ще направи острова необитаем. Това принуждава местните да излеят над 13 милиарда тона вода, за да охладят лавата или да я отклонят в друга посока. Ужасът свърша в началото на юли същата година, а резултатът е, че площта на острова нараства с 3 километра.

Халгримсон обожавал анатомията и мечтаел да стане доктор. За това и заминал да учи стоматология. Добрият доктор е много важна професия за острова, който живее от продуктите на морето и е свързан със цивилизацията с няколко вертолета и един ферибот.

Халгримсон обаче не учил само стоматология. На Острова го обхванала заразата от футбола - близо до квартирата му играели Фулъм и Челси, което било достатъчно, за да бъде възпламенена искрата.

През следващите десет години Хеймир поставя пломби през деня, а в късния следобед отива на тренировки или играе мач с местния Вестманея.

"В един момент разбрах, че искам да тренирам. Знанията ми по биология не ми даваха покой - виждах, че исландските футболисти не използват и половината от физическата си мощ".

Мъжките отбори обаче не повярвали на Хеймир. Налагало се да създаде свой тим. Женски. Халгримсон печели няколко титли на Исландия и едва тогава привлича вниманието към себе си.

Ларс Лагербек имал нужда от помощник, който да скъси разликата в манталитета и да преведе тактическите замисли на трудния език. Но Хеймир няма лиценз Pro, позволяващ му работа с национални отбори. И тогава той започва борбата с ФИФА. Наложило се да се откаже от сертификата си на зъболекар и да затвори кабинета, за да снеме въпросите от страна на чиновниците.

Точно по това време Исландия променя политиката си към футбола. През 2003 година на острова не е имало нито един треньор, който да има лиценз А или В на УЕФА, в момента бройката на треньорите с такива лицензи е над 800 човека.

Лишенията се отплащат в националния отбор на Исландия. Треньорският щаб си поставя ясна цел - да се побеждават звездните съперници за сметка на характера, сплотеността и на дисциплината. Халгримсон се сдружава с Лагербек и двамата установяват ясни, но и твърди отношения с футболистите. Съвсем скоро Ларс осъзнава, че помощникът му може да се справи самостоятелно.

"Тук съм, за подскажа няколко тактически решения. За всичко останало отговаря Хеймир. Веднъж той нападна Гудьонсен с нещо от типа: "Плюя на твоята Барселона. Сега си тук и ще правиш това и това". Честно казано, готвех се за най-лошото, но Ейдур се обърна и започна да изпълнява упражненията. Тогава разбрах, че моето място ще бъде заето или от Хеймир, или от никого" (Халгримсон ще наследи Лагербек след Евро 2016).

Казват, че Исландия е аналог на Лестър. Но това не е така. Исландците завършиха на второ място в квалификационната си група за Евро 2016, биха Холандия в Амстердам и ощипаха Португалия, с което почти разплакаха Роналдо. Преди два часа Исландия за малко не победи Унгария, с което щеше да направи важна крачка към плейофите. Отборът може и да не вземе нищо от последния си мач, а може и да отпадне от групата, завършвайки без загуба турнира. Но исландците ще останат в сърцата на страничните почитатели на футбола със своята сърцатост, а зъболекарят от Хаймайе вече попадна в историята като единственият стоматолог, водил национален отбор на голям спортен форум.

 

  Сподели
285