Блатер: Саркози обърка картите за Мондиал 2022


Н. Гавазов

Блатер: Саркози обърка картите за Мондиал 2022

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер даде интервю, в което разказа, че първоначалният вариант на Световната организация е бил Мондиал 2022 да бъде даден на САЩ. Според швейцарския функционер, намесата на тогавашния президент на Франция Никола Саркози обаче объркало всичко.

"Тогава имаше вътрешно убеждение, че едно първенство трябва да се проведе в Русия, тъй като страна от Източна Европа никога не бе приемала турнир. Домакин на Мондиал 2022 трябваше да стане САЩ. По такъв начин Световните първенства трябваше да получат двете главни политически сили в света. Всичко вървеше добре, докато президентът на Франция Никола Саркози не се срещна със сегашния емир на Катар", заяви Блатер.

"След това Саркози каза на Платини, че няма да е лошо, ако през 2022 година пътува до Катар. Тогава и прозвуча, че първенството трябва да се състои в Катар. Това обърка всички карти. Четири европейски гласа отидоха от САЩ към Катар. В противен случай американската заявка печелеше с 12:10. Ние бяхме планирали да проведем два прекрасни турнира: Русия 2018 и САЩ 2022. Вместо това, сега говорим за криза във ФИФА. Русия няма да загуби Световното. ФИФА закрепи турнира за страната, няма да има изменения", каза още швейцарецът.

 

  Сподели
97