САЩ - Германия предизвика емоции и в Космоса


Н. Гавазов

САЩ - Германия предизвика емоции и в Космоса

Астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС), независимо от плътния график, са успели да наблюдават срещата между националните отбори на САЩ и Германия от Световното първенство. По време на обедната почивка астронавтът от НАСА Рид Вайзмън се свързал с Центъра за управление на полетите в Хюстън и помолил мача да бъде транслиран на орбиталната станция.

Обстановката на МКС по време на мача е била много емоционална: на комплекса в момента се намират два американски астронавта (Вайзмън и командир Стивън Свонсон), а също така и представител на Германия - астронавтът от Европейската космическа агенция Александър Херст.

Няколко дни преди срещата тримата изследователи на космоса дори сключили облог. Според неговите условия, в случай на победа на САЩ, двамата американци е трябвало да нарисуват на голата глава на своя немски колега американски флаг. Както е известно, Германия се наложи с 1:0 и сега американците ще трябва да си обръснат главите, за да може Александър да изпълни своите задължения по облога.

Вайзмън и Херст са на МКС от 28 май, а на земята ще се завърнат през ноември тази година. Свонсон се намира в космоса от 25 март и както се очаква, ще се завърне в дома през септември. Освен тях, на МКС работят още трима човека - руснаците Александър Скворцов, Олег Артемев и Максим Сураев.

 

  Сподели
96