Психолози препоръчаха на Суарес да се лекува


Н. Гавазов

Психолози препоръчаха на Суарес да се лекува

Специалисти от областта на психологията започнаха да разсъждават относно поведението на нападателя на националния отбор на Уругвай Луис Суарес, съветвайки играча да се замисли над своите постъпки на терена. Последният скандален случай стана факт по време на снощния мач от третия кръг на груповата фаза на Световното първенство по футбол, когато Суарес ухапа защитника на националния отбор на Италия Джорджо Киелини.

"От това, което видях на записа, се вижда как Суарес проявява гняв, заради това, че Киелини не го допуска до топката. Уругваецът бързо и импулсивно го ухапва. Напълно е вероятно той да не осъзнава сериозните последствия от своите действия. Още повече, че това не е за първи път", заяви доцент Ева Кимонис от катедрата по психология към университета в Нов Южен Уелс.

"Ухапването е разпространено в детска възраст и при възрастните хора не се среща. Това е форма на проява на агресия с повишена импулсивност. Това е агресивно поведение, следствие от реакция спрямо реална или предполагаема заплаха. Често се предшества от някакъв стрес, водещ до гняв и разочарование. В резултат на това, човек с подобни отклонения може да нападне източника на тази заплаха. За хората с хронична агресия е ефективна когнитивно-поведенческата терапия", добави психоложката.

 

  Сподели
116