Обратно броене: 16. Съдията-пенсионер


Н. Гавазов

Обратно броене: 16. Съдията-пенсионер

До началото на Световното първенство остават 16 дни. FUTBOL TV стартира нова рубрика, "Обратно броене", която ще продължи своето съществуване до старта на турнира. Всеки ден, до първия мач на Мондиал 2014, ще запознаваме нашите читатели с някоя история свързана със Световното. Първият материал ни връща назад във времето, за да си спомним за английския арбитър Джордж Рийдър, който на възраст 53 години и 236 дни е ръководил финал в турнира.

Най-възрастният съдия в историята на Световните първенства още през 1944 година прекратява работата си в първа английска дивизия, но от време на време е канен да обслужва мачове на националния отбор. След като англичаните се класират за финалния стадий на първенството през 1950 година, ФИФА иска от Футболната асоциация да изпрати в Бразилия няколко представители на съдийския корпус. В числото на щастливците попада и Рийдър, който получил наряд за срещата на откриването межди мексиканците и домакините.

Англичанинът блестящо се справил с тази трудна задача, усложнявайки поведението на местните журналисти. В Бразилия отдавна са свикнали след отбелязан гол кореспондентите да нахлуват на терена, да правят снимки и дори да вземат интервюта, което понякога прекъсвало двубоите за 10-15 минути. Рийдър обаче не загубил самообладание и набързо разчистил терена от нахалните журналисти след отбелязания гол на бразилците. Безупречните му маниери и обективността при вземането на решения толкова много се понравило на домакините, че редакторът на Gazeta Esportivo дори се обърнал към организаторите на първенството да дават най-важните срещи на англичанина.

Точно така се случва: Риийдър трябвало да ръководи финалния мач между Бразилия и Уругвай на препълнената "Маракана". И той отлично се справил със задълженията си в срещата, която започнала под възторжения рев на уверената в победата на "селесао" тълпа, а завършила с пълно мълчание. Уругвай побеждава Бразилия с 2:1, но никой не изказва нито една претенция по адрес на английския рефер.

Рийдър умира през 1978 година на 81-годишна възраст. До последно англичанинът непрекъснато е повтарял, че футболът му е дал всичко, за което може да се мечтае.

 

  Сподели
181