Мондиал 2014 - Все още ли вярвате в магията на футбола?


П. Пенков

Мондиал 2014 - Все още ли вярвате в магията на футбола?

Futbol-TV ще ви запознае със Световното първенство, но от един по-сив аспект. Ще ви разкрием  похарчените средства от страна на бразилското правителство, които превръщат предстоящия Мондиал в най-скъпия в историята на FIFA. Числата започнат по този начин: 35 милиона долара ще получи федерацията на победителя, 4 милиара долара търговски договори в полза на FIFA и 14 милиарда долара разходи за жителите на Бразилия

Това изглежда не заинтригува ни най-малко FIFA, която вече се оповава на 3-те милиона продадени билета. "Финансов успех? - Имаме го. Вече е налице. Никога не сме продавали толкова много билети на Световно първенство," сподели генералният секретар на FIFA Жером Валке. 

Хилядите протестиращи в Бразилия имат своите доводи, след като близо 14 милиарда от техните данъци бяха похарчени за осъществяването на Мондиала. Те бяха инвестирани в 12-те стадиона, които ще приемат мачовете, както и в градската инфраструктура, която се очаква да бъде "залята" от милионите фенове, които ще посетят страната през идния месец.

"Когато Бразилия се кандидатира за домакин на Световното първенство, тя беше сигурна, че притежа нужния бюджет," добави Валке. 

Първоначалните сметки на FIFA сочиха, че ще са нужни около 2 милиарда за осъществяването на Световното първенство. Наградата пък за победителя е по-малко от процент, която Бразилия в крайна сметка плати, така че загубата за страната ще бъде колосална, въпреки евентуален триумф и чек на FIFA с адресат - Бразилия. 

FIFA пък не се интересува от това, тъй като ще спечели цели 4 милиарда долара от телевизионните права. Също ще вземе средства и от основните спонсори на турнира (Adidas, Coca-Cola, McDonalds, Sony, Hyundai, Visa, Budweiser, Castrol, Emirates, Continental и др.) - общо 1 милиард и 230 милиона долара. 

Приходите на FIFA ще бъдат невероятни от Мондиала в Бразилия, но пък ще раздаде "колосалните" 250 хиляди долара на общо 209 футболни федерации в света - 52 250 000 долара. "Ще подпомогне" детския футбол изграждайки игрища за 27 милиона долара годишно, а ще раздаде заплати на служителите си 102 милиона долара. 

Крайната сметка за FIFA e:

Дебит (Приходи): 1 230 000 000 долара

Кредит (Разходи): 181 250 000 долара

Чиста печалба: 5 048 750 000 долара

 

Е уважаеми зрителю, все още ли вярваш в магията на футбола?!

  Сподели
265