Скандалът се разраства: Саркози и Платини замесени в избора на Катар


Н. Гавазов

Скандалът се разраства: Саркози и Платини замесени в избора на Катар

Станаха известни някои подробности около това, как представители на Организационния комитет на Катар за провеждане на Мондиал 2022 са подкупили гласуващите в своя полза. Както е известно, днес France Football излезе с ексклузивен материал, в който съобщи, че изборът на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година е манипулиран. Новината бързо бе разпространена от международния медиен обмен, а в късния следобед продължиха да се появяват и други материали свързани с темата, която заплашва да се превърне в страхотен скандал, който със сигурност ще разтърси не само ФИФА.

Преди малко стана ясно, че благодарение на различни финансови операции представители на катарската страна са успели да си осигурят подкрепата на президента на УЕФА Мишел Платини и на редица други футболни чиновници.

Така например, на 19 ноември 2010 година в Елисейския дворец са се срещнали президентът на Франция Никола Саркози, главата на УЕФА МИшел Платини, представители на Катар и Себастиан Базен, който по това време е основен собственик на ПСЖ.

Участниците в срещата са обсъдили покупката от арабска страна на ПСЖ и инвестиции в крупната френска медийна група Lagardere. Lagardere е поискал да създаде по-голяма конкуренция на канала Canal +, чиито позиции Саркози се опитвал да отслаби.

В същото време Платини се задължавал да обезпечи подкрепата на Катар на изборите за Мондиал 2022 и по такъв начин се отметнал от първоначално обявената си поддръжка на САЩ.

Едновременно с това се разбра, че гласът на президента на Африканската конфедерация по футбол (CAF) Иса Аяту и вицепрезидентът на ФИФА Жак Анум за били купени за 1.5 милиона долара всеки, а Катар е спонсорирал конгреса на (CAF) със сумата 1.25 милиона долара, осигурявайки си по този начин четирите африкански гласа в изпълкома на ФИФА.

„Ние искаме да разберем, колко далече са стигнали властите в Катар. Това не е просто лобиране, това е нещо повече", заяви журналистът от France Football Ерик Шампел.

Тези разкрития на френските колеги покриват част от разследването на журналистите от The Times, които на 10 май 2011 година предоставиха в Палатата на Общините на британския парламент всички материали по случая.

 

  Сподели
117