След втора драма с дузпи, Парагвай се класира на финала (видео)


Н. Гавазов

След втора драма с дузпи, Парагвай се класира на финала (видео)

Шампионът от 1953 г. и 1979 г. Парагвай се класира за финала на Копа Америка, където в неделя ще срещне отбора на Уругвай. След 0:0 в редовното и допълнителното време, възпитаниците на Херардо Мартино бяха по-точни в серията на дузпите и постигнаха драматична победа с 5-3 над Венецуела, като в основна фигура за „Ла Албироха" отново се прояви вратарят Хусто Вияр. 

През първото полувреме и двата отбора имаха своите шансове за отбелязване на гол - в самото начало защитника Верон изпробва рефлексите на Рени Вега, а малко след това Нелсън Валдес изпусна златен шанс - след чудесен пас на Бариос нападателят нахлу в наказателното поле, но стреля лошо.

След стартовата активност, двата тима забавиха темпото, а венецуелците започнаха да поглеждат напред и да притискат съперника си. Това беше времето на „Ла Винотинто" - в 31-та минута Вискарондо отбеляза гол с глава, но мексиканския рефер го отмени заради положението на засада, в което се намираше Рондон. Истински мегашанс пропиляха венецуелците в последната минута на полувремето - Морено с глава нацели гредата, а добавката на Рондон изпрати топката в ръцете на Вияр.

През второто полувреме темпото се увеличи и играта стана много бърза. За жалост на зрителите обаче, борбата се водеше основно в средата на терена и опасни моменти почти нямаше. В средата на втората част двамата треньори предприеха смени, с които засилиха нападателната мощ на отборите си, но това не промени картината на терена. Единственият по-опасен удар бе дело на Хуан Аранго от около 30 метра.

Така мачът завърши при 0:0 и се наложи да се изиграят две допълнителни полувремена по 15 минути, в които по-добрият отбор бе този на Венецуела. Възпитаниците на Сезар Фариас почти през цялото време притискаха своя съперник, който явно се изтощи. Още в третата минута Малдондо нахлу в наказателното поле и Майк удари гредата. Малко след това Аранго изпълни пряк свободен удар, а изстреляната от него топка също удари гредата. Три минути преди края на първото допълнително полувреме Парагвай бе сполетян от беда - полузащитника Сантана получи втори жълт картон и остави съотборниците си с човек по-малко. Това стана малко след като преди това Херардо Мартино бе изгонен от скамейката, заради спор с рефера. С човек по-малко, единствената задача пред парагвайците бе да се защитават и през второто допълнително време действията се развиваха пред вратата на Вияр.

С пет равенства от пет мача, Парагвай спечели отново в лотарията на дузпите, след като не четвъртфинала по същия начин отстрани Бразилия - първите три удара на играчите на „Албироха" влязоха във вратата, а от своя страна Вияр спаси удара на Лусена, с което даде преднина на своите. Мартинес може би изправи Парагвай на нокти: ударът му изпрати топката право в гредата...но коженото кълбо се отклони и влезе в мрежата. Явно това бе денят на „Албироха". Решаващият удар реализира Верон и така Парагвай се класира на финал.

 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
91