България ще запише минимална победа срещу Черна гора


FUTBOL-TV

България ще запише минимална победа срещу Черна гора

България - Черна гора
Стадион: "Хювефарма Арена", Разград
Дата: 23.03.2023 г.
Час: 19:00


Първият мач на България в квалификациите за Евро 2024 е домакинство срещу Черна гора. От БФС поставиха като цел пред националния отбор класиране на Евро 2024. Националите са в група със Сърбия, Черна гора, Унгария и Литва в евроквалификациите. Прогнозата на FTV и на Futbolbet за първата битка е за знак - 1.

Проблемите пред националния селекционер Младен Кръстаич идваха един след друг в дните преди първата среща. От тима заради контузии отпаднаха Доминик Янков, Димо Кръстев и Илиян Стефанов, а вместо тях бяха повикани Християн Петров и Станислав Шопов. Капитанът на Лудогорец - Антон Недялков също е под въпрос. Той все пак не отпадна от групата и опитва да тренира със съотборниците си. Надеждите са, че Недялков все пак ще бъде на линия поне за втория мач, който е срещу Унгария - броени дни по-късно.

Националният отбор на България е стартирал с победа в европейски квалификации само два пъти през последния четвърт век. През 2002 г. "лъвовете", под ръководството на Пламен Марков, побеждават Белгия в Брюксел с 2:0. Попаденията бележат Зоран Янкович и Стилиян Петров. Впоследствие българите се класират за Евро 2004 в Португалия.

През 2014 г. "А" отборът, воден от Любослав Пенев, удря Азербайджан с 2:1 като гост. Головете са дело на Илиян Мицански и Венцислав Христов. Статистиката показва, че най-често тръгваме с реми в битките за европейските шампионати. В петък приемаме Черна гора в Разград в първи двубой от кампанията за Евро 2024.

Нападателят Урош Джурджевич отпадна от състава на Черна гора за началото на Европейските футболни квалификации и няма да бъде на разположение на селекционера Миодраг Радулович за мачовете с България и Сърбия.

До момента Джурджевич има 10 мача за националния отбор на страната, но все още не е отбелязал гол. 29-годишният футболист на Спортинг Хихон е с тежка контузия на коляното, предстои му операция от менискус и не е ясно кога ще се завърне на терена. Любопитното е, че нападателят е роден в Белград, бил е младежки национал на Сърбия до 21 години, но в последствие реши да смени паспорта и сега играе за Черна гора.

При това положение опциите за треньора на "храбрите соколи" се свиват, но качество в атаката не липсва. Радулович има на разположение Стеван Йоветич, Стефан Мугоша, Милутин Осмайич и Никола Кръстович, който – според медиите в страната, се намира във формата на живота си с фланелката на Дунайска Стреда.

За Черна гора ще липсва също така и вратарят Матия Шаркич, който играе за английския Стоук Сити под наем. Шаркич има договор с Уулвъпхямптън, но няма мачове за първия отбор и в последните три години е постоянно преотстъпван в клубове от Чемпиъншип. 25-годишният страж ще се подложи на операция на рамото.

"Фокусирани сме върху България, а от опит знаем колко важен е стартът и правим всичко възможно да го направим както трябва. Концентрацията е ключова, досега ни наказваха веднага щом загубим концентрацията си в мача", коментира Миодраг Радулович.

“Тук са футболистите, които са в най-добра форма, които обичайно играят в клубовете си и които нормално могат да изнесат срещи на такова ниво с нужното желание и интензитет. Добре е, че нашите национали имаха позитивен уикенд, така че списъкът с контузените се сведе на три имена. Съжалявам и за отсъствието на Косович, който претърпя операция на връзките, и няколко други, които имаха дълга зимна пауза... Следим ги всички, те са на фокус", каза още Радулович.

 

ПРОГНОЗА: БЪЛГАРИЯ - ЧЕРНА ГОРА 1:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
351