Украйна планира да е домакин на Мондиал 2030


Н. Гавазов

Украйна планира да е домакин на Мондиал 2030

Украйна планира да се присъедини към Испания и Португалия в подаването на съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г., съобщава The Times.

Отбелязва се, че в случай на успешно кандидатстване, Украйна ще бъде домакин на мачовете от една от групите на турнира. Тази идея бе одобрена от президента Володимир Зеленски и националните правителства на Испания и Португалия. Официална информация за партньорството може да бъде обявена от испанските и португалските футболни служители в сряда в централата на УЕФА.

Източникът добавя, че за провеждането на Световното първенство ще са необходими гаранции за сигурност, но се очаква до 2030 г. войната на територията на Украйна най-накрая да приключи и процесът на възстановяване на страната вече да е започнал.

Ако кандидатства, Украйна вероятно ще стане фаворит заедно с Португалия и Испания. В същото време потенциалната съвместна кандидатура на Саудитска Арабия, Египет и Гърция се смята за сериозна, дори това да означава провеждане на Световното през зимата, както тази година в Катар. Тогава тези страни ще получат подкрепата на три конфедерации едновременно – Азия, Африка и Европа. Сред другите претенденти са представители на Южна Америка.

Все още нито една заявка не е официално потвърдена от президента на ФИФА Джани Инфантино - наскоро той преговаря с лидерите на съответните страни.

  Сподели
279