Бивш наставник на Египет с тежка присъда за Салах


Н. Гавазов

  Бивш наставник на Египет с тежка присъда за Салах

Бившият старши -треньор на националния отбор на Египет Хасан Шехата изрази мнение, че египетският нападател на Ливърпул Мохамед Салах не дава достатъчно на терена, играейки за националния отбор.

Шехата изведе страната си до три поредни победи за Купата на африканските нации между 2006 и 2010 г. - рекорд, който все още не е подобрен. И все пак в шестте турнира оттогава "фараоните" не успяха - загуби на финала през 2017 и 2021 г. Звездата на Ливърпул Салах присъства и при двете поражения.

Преди пет години Камерун спря Египет, а наскоро Сенегал на Садио Мане осуети намеренията на египтяните за пореден триумф, което означава, че Салах остава без международна титла. Той се радва на звездна кариера на "Анфийлд", претендирайки за вътрешни и европейски отличия, както и на индивидуални отличия. В резултат на това Шехата постави под въпрос приноса на 30-годишния футболист за националния отбор на Египет, като същевременно се противопостави на назначаването на настоящия треньор Карлос Кейрош, който бе нает поради взаимоотношенията си със Салах.

"От известно време съм извън сцената и не знам защо. Като се замислите, спечелих три поредни титли на Купата на Африка, след което бях уволнен и след това винаги бях третиран така, сякаш дните ми са свършили. Чуждестранните треньори получават всичко, което искат, плащат им добре и получават всичко, което искат.

Ехаб Галал пое управлението в грешния момент, той нямаше достатъчно време да подготви играчите си. Надявам се той да не загуби увереност, никой друг мениджър не би успял при тези обстоятелства. Кейрош бе различен от Купер, но той дойде чрез агента на играч, което не е нещо, което Федерацията на Египет трябва да прави.

Играчът е Мохамед Салах и не бях убеден, че Кейрош ще бъде избран. Салах е страхотен футболист, той е направил толкова много в чужбина и е една от най-големите световни звезди. Тъжно ми е да кажа това, но Мохамед не направи нищо за националния отбор. Той трябва да играе много по-добре. Той трябва да даде повече на отбора, когато играе за страната си. Треньорите трябва да намерят начин да отварят пространства за Салах. Трябва да намерим играчи, които ще му помогнат да се разкрие на терена“, заяви Шехата за телевизионния канал Sada El-Balad.

Припомняме, че Салах играе за националния отбор на Египет от 2011 година. Като част от националния отбор, нападателят два пъти стана сребърен медалист от Купата на африканските нации (2017, 2021).

  Сподели
982